Talperception 2 Något lite om psykoakustik Psykoakustik Psykoakustiken är en gren av psykofysiken. Det låter kanske konstigt och svårt, men är egentligen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Akustik eller läran om Ljud
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Akustik Läran om ljud.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Vilka egenskaper har ljud
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Akustik.
Mål och betygskriterier
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
TuneShop Axel Gärkman Jag är en s.k. sångwriter. Jag komponerar och skriver sånger,som mina kunder sedan får använda.
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Att skriva en artikel.
Syftet med en personlig handlingsplan
Instuderingshäfte inför prov
ERGONOMI Vad är det?.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Ljud.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Tvärmodala interaktioner vid visuell och auditiv perception av vokaler
1. Sätt ut örats delar Städet och hammaren 2. Hörselgången 3. Öronmusslan 4. Ytterörat 5. Hörselnerven 6. Trumhinnan 7.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
Varför är det bra att ha just två öron?
732G22 Grunder i statistisk metodik
En liten film om ljud Vad är igentligen ljud?. Ljud Det är när förändringar i ljudutrymmet skapas, s.k. variationer Dessa variationer skapas när man gör.
Ett arbetsområde om poesi
David Christensson Rymden.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Ljud.
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Livets former Djur.
Vad vår hjärna kan lura oss!
Ljud.
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
omniensen i monoteismen
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Njutning eller plåga Del 1
Hur vill vi svara? Stefan Johansson Svara på frågor – webb, papper, telefon Webb 4 Ja, gärna. 9 Det funkar. 3 Nej eller Helst inte Papper 1 Ja gärna.
Behandlas varsamt! Spädbarn är otroligt starka men samtidigt mycket sköra Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg Lena Holmberg.
- Atommodellen & periodiska systemet
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Hörseln.
Vilka egenskaper har ljud
Akustik Läran om ljud.
- En inblick i ljudets värld
Talperception ”Studiet av talperception handlar om lyssnarens förmåga att uppfatta den akustiska signalen som en talare producerar som en sekvens av meningsfulla.
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Teorigenomgång Teori – ca. 30 minuter. Vilka är vi? Vad är puls?
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler.
Ljuset har en dubbel natur.
Genrer – Varför? ”Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige.
Vilka egenskaper har ljud
Hur ser universum ut? När vi tittar upp på himlen en natt så kan vi med blotta ögat se ett antal små prickar & ofta en större prick, månen. Den del av.
Akustik är läran om ljud
Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller.
Genomgång 2: mål Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Grundläggande signalbehandling
Presentationens avskrift:

Talperception 2 Något lite om psykoakustik

Psykoakustik Psykoakustiken är en gren av psykofysiken. Det låter kanske konstigt och svårt, men är egentligen något ganska grundläggande. Psykofysik handlar helt enkelt om hur vi bedömer intensiteten (storlek, ljudstyrka, ljusstyrka, värme etc) hos de stimuli vi uppfattar med våra sinnen och psykoakustiken är då den gren som handlar om hur vi uppfattar ljudens fysiska egenskaper, dvs deras tonhöjd, ljudstyrka, duration osv.

Psykoakustik Den här delen ska inte handla om några avancerade aspekter på psykoakustik utan bara ge en första inblick i hur det fungerar och fram för allt pröva på några perceptionsexperiment som ger oss en bättre känsla för hur ljudperceptionen fungerar på sin mest grundläggande nivå.

Psykofysiken handlar om fyra grundläggande problem som rör hur vi uppfattar stimuli 1)Detektering Var går gränsen för det uppfattbara 2) Diskriminering Hur små skillnader kan vi urskilja 3) Identifikation Hur många stimulustyper kan vi klassificera 4) Skalering Hur bedömer vi stimulus intensitet (storlek, styrka etc) Psykoakustik

Metoder som används  Verbal estimation  Production  Reproduction  Comparison

Verbal estimation Låt oss genast kasta oss över vårt första experiment. Här ska vi försöka fastställa förhållande mellan uppfattad ljudstyrka och fysisk ljudstyrka. Alltså en subjektiv skala för ljudstyrka av den typ som visas i diagrammet till höger.

Verbal estimation Jag har tagit alla exemplen från en amerikansk testskiva avsedd för sådana här demonstrationer och därför är de muntliga instruktionerna på engelska. Det här experimentet är det som kallas Demo 7 på era svarsblad.

Man brukar oftast räkna med att ljud är hörbara inom ett område som ungefär motsvarar 20 Hz till Hz. Detta område kan dock utsträckas om mycket höga ljudnivåer används. Man kan uppfatta svängningar som ljud ända ner till 2 Hz om ljudstyrkan höjs till ungefär 140 dB. Därunder uppfattas svängningen som vibrationer snarare än ljud. På samma sätt kan det uppfattbara området utsträckas uppåt till närmare Hz vid motsvarande ljudnivå (140 dB). Detection

Hörseltröskeln, dvs det svagaste ljud vi kan upptäcka varierar kraftigt med frekvensen. Även detta är förstås individuellt, men för personer med någorlunda intakt hörsel är inte variationen så stor. Nästa experiment går ut att fastställa hur hörseltröskeln varierar med frekvensen. På ert svarsformulär heter det Demo 6. Detection

Hörselytan

Duration och ljudstyrka Hörseltröskeln för ett ljud med en viss frekvens påverkas inte av durationen i någon högre grad om durationen överstiger ungefär 0.3 s. För kortare durationer höjs däremot tröskelvärdet successivt med minskande duration. Nästa experiment är avsett att illustrera detta. På era svarsformulär kallas experimentet Demo 8.

Temporal integration Fenomenet kallas ”temporal integration”. Diagrammet här är hämtat från en artikel i psykofysik.

Virtual pitch Om man högpassfiltrerar tal så att grundtonen försvinner tycker man sig ändå höra den. Variationen i grundton hörs t.ex. tydligt. Den uppfattade grundtonen tycks vara densamma som skillnaden mellan övertonerna i spektrum. Samma fenomen kan uppstå om man låter ett antal sinustoner med lika avstånd (i Hz) mellan tonerna ljuda. Om man t.ex. spelar tonerna 400 Hz, 600 Hz och 800 Hz samtidigt tycker man sig höra en ton med 200 Hz pitch. Enligt platsteorin borde detta inte vara möjligt. Demo 20

Virtual pitch Ett praktiskt exempel på ”virtual pitch” upplevelse är när man talar i telefon. En telefon kapar, fysiskt set, bort frekvenser under 300 Hz. Eftersom detta ligger över normal grundtonsfrekvens för både män och kvinnor borde grundtonen inte höras. Men det gör den ju som vi alla vet.

Högpassfiltrerat tal Original HP150Hz HP300Hz HP450Hz HP600Hz Här har jag högpassfiltrerat mitt eget tal när jag uttalar den minimala paret ´anden – `anden. Eftersom distinktionen bygger på en tonal rörelse och min grundton ligger runt 100 Hz borde toninformationen vara helt borta i de högpassfiltrerade exemplen. Virtual pitch

Time separation pitch Samma effekt som vid periodicity pitch kan uppstå med pulserande ljud. Om t.ex. en sekvens av klickljud presenteras så att klicken kommer parvis med ett visst tidsmellanrum, säg T sekunder tycker man sig höra en ton med frekvensen 1/T. Demo 26