Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Största förändringen i sjukförsäkringen på 15 år
Advertisements

Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
Skyddsombuds- utbildning
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Syfte Syftet med programmet är att förbereda personen för deltagande i arbetsförmedlingens insatser, program och samlade tjänsteutbud. Under programtiden.
Nya regler inom sjukförsäkringen 2005
Vilket stöd finns vid rehabilitering i arbetslivet?
Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Bild 1 – Åter till arbetet ”Åter till arbetet”
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Arbetsgivarens ansvar regleras i lag & föreskrifter
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Arbetslivsintroduktion
Rehabkedjan.
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
ÅTER TILL ARBETET - nya regler vid rehabilitering.
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Lotusmodellen.
Nätverkskonferens för samordningsförbunden, Karlstad 17 april 2012 Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans gemensamma uppdrag att stödja den enskildes.
2§ Tillämpningsområde ”Föreskrifterna gäller också i tillämpliga delar under utbildning och vid övning av rök- och kemdykning”
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Rehabiliteringskedjan – bedömning av arbetsförmågan
Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Dagens möte Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som arbetsgivare Nya effektiva samverkansformer mellan Försäkringskassan och dig.
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Försäkringskassans roll i samverkan
Arbetsanpassning och rehabilitering
Information om sjukförsäkringen
Vilket stöd finns vid rehabilitering?
Nuvarande samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
Regeländringar i sjukförsäkringen
Arbetsförmågebedömning vem gör vad?
TUNA-projektet.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
1 Vilket stöd finns vid rehabilitering?. Arbetsplatsnära stöd Mars 2014 Sida 2 Arbetsplatsnära stöd Nytt bidrag till arbetsgivare för att förebygga och.
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Skyddsombudet uppgifter
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Kundens väg till arbete.
En enklare sjukförsäkringsprocess
AGS-KL Rehabilitering 200 miljoner Dessa medel är avsedda för Arbetstagare som omfattas av avtal med Sveriges kommuner och Landsting Anställda enligt avtal.
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
AT-läkarutbildning augusti 2015 PHL Samordning - hur arbetar vi? Försäkringskassan Småland Nordväst Åsa Smedberg Personlig handläggare samordning.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
När alla möjligheter till nytt arbete i Posten har prövats och uttömts blir det aktuellt att ta ställning till: Åter till arbete Omstart Uppsägning Sjukersättning.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Rehabilitering Vad innebär rehabilitering? Det finns olika typer såsom social, medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering. Def. Arbetslivsinriktad.
Välkommen till pressträff torsdagen den 27 maj 2010 Medverkande: Arbetsförmedlingen Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete.
Arbetslivsinriktad rehabilitering AGS-KL Rehabilitering
Arbetslivsinriktad rehabilitering AGS-KL Rehabilitering
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Kunskapsdialog den 9 november 2018 Konferens Kapitel 8
Presentationens avskrift:

Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga och skapa förutsättningar för att försörja sig genom förvärvsarbete. Rehabilitering betyder att åter göra värdig

Arbetsmiljölagen Lagen om allmän försäkring Lagen om anställningsskydd Föreskrifter från Arbetsmiljöverket AFS 1994:1 Anpassning och rehabilitering AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete                                                   

                                                           Att komma igång tidigt med vardagsnära rehabilitering har visat sig avgörande för ett framgångsrikt resultat för individen, organisationen och samhället i stort.

                                                           Arbetsgivare ansvarar för att starta en rehabiliteringsutredning när en medarbetare har varit borta, helt eller delvis, på grund av sjukdom i fyra veckor. Eller när medarbetaren har upprepad korttidsfrånvaro på grund av sjukdom, det vill säga 6 korta sjukfall under en 12-månaders period. Medarbetare kan själv begära att genomgå en rehabiliteringsutredning.

                                                          

Som anställd har man alltid ett ansvar att aktivt försöka få tillbaka sin arbetsförmåga. Medarbetaren ska också lämna medicinskt underlag och hjälpa till att få fram den information som behövs för att behovet av rehabilitering ska kunna fastställas.

                                                           Arbetsgivare eller Försäkringskassan kan kalla till ett avstämningsmöte för att ytterligare klarlägga möjligheterna för återgång i arbete. Försäkringskassan ska kalla till avstämingsmöte senast 2 veckor efter att en rehabiliteringsutredning har kommit in från arbetsgivaren. När det finns behov av arbetslivsinriktade rehabiliteringsinsatser ska en rehabiliteringsplan upprättas. Försäkringskassan ansvarar för och godkänner en sådan plan.

Företagshälsovården är en expertresurs som                                                            Företagshälsovården är en expertresurs som De kan hjälpa till i samband med rehabiliteringsutredningen och vara ett stöd kring de anpassningsåtgärder som behöver genomföras på din arbetsplats