1 Avlyssning i civil kommunikation Mark Klamberg, doktorand 1 september 2008.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Insamling och gallring
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Varför är det viktigt att mäta?
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Anneli och Christians Datorskola
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
1 Sammandragsspel i Västerbotten. 2 Spel i sammandragsform! •Färre speldagar •2 matcher varje gång •Få dagar med ”hemmalags-ansvar”
Solanderskolan presenterar
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
Kopplingen mellan utredning och behandling – vad är det?
Presentation av Stiftelsen Tryggare Sverige. 2 Tryggare Sverige - en ny aktör inom trygghetsområdet •En professionell NGO (non governmental.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Demokrati Demokrati betyder: Folkstyre
Demokrati och diktatur
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Den nya högskoleutbildningen Aija Sadurskis Högskoleverket.
1 Sociala medier inom juridiken Mark Klamberg, doktorand.
1. Vad är en personuppgift?
Vad gör staten med alla våra flöden
Att arbeta praktiskt.
AU Digital samverkan LO Process
Alla kan påverka!.
Personuppgiftslagen (PuL) och Polisdatalagen (PdL)
Välkomna till referensgruppsmötet den 11 juni 2013.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Vad innebär ett barnperspektiv
Personuppgiftslagen (PuL) och
Exempelvis nazism, fascism, kommunism och religiösa fundamentalister
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Demokrati och hur Sverige styrs
Exempel på analys och handlingsplan
Vad är du för typ av person?
Ambassadörsutbildning för dig som ska prata om IdrottOnline Version: beta
Områdesutveckling Torpa
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Beskrivning av SVT1 – SVT2 registreringsfel Möte på SVT 14 nov 2008.
LIVETS VÄRDE OCH ABORTETIK
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
INKA-projektet - IN tegration av verksamhetsprocesser och K unskapsh A ntering i nätverksorganisationer En gemensamt projekt mellan IbisSoft, DSV vid SU/KTH.
1 FRAs förvarsunderrättelse- och utvecklingsverksamhet Mark Klamberg, doktorand 8 december 2008.
Att bli klokare med hjälp av andra Socialt kapital är summan av den tillit som individerna i en grupp eller samhälle har för varandra. Det är beroende.
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
5S grunden för allt förbättringsarbete
Bevarande utifrån nya Ladoks perspektiv
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Integrations- och jämställdhetsdepartementet Dialog om värdegrund.
Rättigheter och rättsskipning
SLUGs Medlemsundersökning Resultat och kommentarer från studenterna
pedagogisk dokumentation
Varumärket SPF, Sveriges Pensionärsförbund. Varumärket är allt vi gör Varumärket är inte samma sak som en logotype, grafisk profil, slogan Varumärket.
Politisk Geografi.
Vem lyssnar på Vem? Joakim von Braun Säkerhetsrådgivare, HPS Allmänna Förvarsföreningen
Riktlinjer för misskötsamhet
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
Luleå 2050 – från vision till verklighet
Personuppgiftslagen.
Ramavtalet i korthet Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2015
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
BIG DATA. Så här går det till : Varje webbplatsbesök används för att bygga upp en personlig profil. Den kan innehålla information om personliga intressen,
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
Rättigheter = s. 20.
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
GDPR - LADOK NUAK 2018 GUNNAR RÅHLÉN.
Presentationens avskrift:

1 Avlyssning i civil kommunikation Mark Klamberg, doktorand 1 september 2008

2 Vi människor lämnar elektroniska fotspår efter oss, i form av kortbetalningar, hemsidebesök, telefonsamtal och . Föreställ er att någon kunde samla ihop allt detta och samköra det i en kraftfull dator. Med rätt verktyg kan man då finna mönster som ingående beskriver vilken typ av person du är. Dessa mönster beskrivs med så kallade sociogram.

3 I lagen står det ”operatörer som äger tråd i vilka signaler förs över Sveriges gräns [är] skyldiga att överföra dessa till samverkanspunkter” och i propositionen står det ”De trådägande operatörerna skall till särskilda samverkans- punkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns…. En samverkanspunkt är den plats där trafiken överlämnas från den trådägande operatören till myndigheten.”

4 Individ Ett sociogram är ett diagram som avbildar relationer mellan individer, organisationer, hemsidor etc. i syfte att kartlägga personers sociala nätverk, maktställning, åsikter och annan personlig information.

5 Olika människor har olika sociogram. Vi rör oss på olika sätt i vår vardag och har olika sociala relationer, intressen och åsikter vilket avspeglar sig i vår elektroniska kommunikation. Det gör att vi med en kraftfull dator och rätt analysverktyg skulle kunna urskilja den ensamstående mamman, pensionärsparet, tonårspojken, bögparet, datahackern, den gömda flyktingen, bidragsfuskaren och den politiske aktivisten.

6 Vi skulle också - teoretiskt sett- kunna hitta pedofilen, terroristen och narkotikasmugglarna vars brottslighet ofta överskrider nationsgränser. Om vi därtill har transittrafik från andra länder så kan vi - fortfarande i teorin - identifiera socio- grammet för valutaspekulanten, främmande staters politiska och militära ledare. Men det är ett känt faktum att övervakning fungerar bäst mot dem som inte vet att de är över- vakade, samt mot dem som saknar förmåga att värja sig mot övervakningen.

7 Sociogrammet är det bearbetade resultatet av en enskilds trafik som presenteras i form av ett beteendemönster. Trafiken i form av analysresultat sparas i en uppgiftssamling för analyser (analysdatabasen). Analysdatabasen

8 Det stora problemet är att data måste samlas in under väldigt lång tid och vi kan inte i förväg veta vem som uppfyller kriterierna för en "avvikande" person kopplad till ett yttre hot. Därför måste FRA spara på sociogram över en stor mängd människor, med andra ord en omfattande kartläggning av helt oskyldiga människor.

9 Vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fack- förening, hälsa eller sexualliv får användas som sökbegrepp om vissa villkor är uppfyllda. Person- uppgifter insamlade av FRA får föras över till andra länder.

10 Storbritanniens inrikes underrättelsetjänst MI5: ”De som blir terrorister är olika individer och passar inte in i samma demografiska profil. Det finns ingen typisk bana in i våldsam extremism.” Slutsats DN Debatt: ”Medan den kunnige terroristen vet hur man döljer sina spår, står den vanlige medborgaren hjälplös inför en sådan kartläggning.”

11 Signalspaning är någonting annat än avlyssning av civil kommunikation och kan pågå oförändrat

12 Teleavlyssning ska ske i enlighet med de ordinarie reglerna i rättegångsbalken som har krav på brottsmisstanke och domstols- beslut

13 Frågor?

14 Tack!