Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Landsorganisationen i Sverige =LO
Advertisements

Mål med samverksanssystemet
För dig som är akademiker i staten Din utveckling är vårt fokus
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Löneförhandlingar i Sverige
Mitt jobb & Min karriär.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Har du råd att inte vara med?. Fackets styrka grundar sig på solidaritet.
Kollektivavtalet.
Skolinformatörsutbildning
Hur vill du ha framtiden?. Inget om oss i Kommunalar’n Centralt avtal? Vi har egna lösningar Bara kvinnor Vi kan aldrig påverka Avgiften är för hög! Lönestatistiken.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Industrifacket Metall sid 1 Kvänums Verkstadsklubb.
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår organisation.
Lokalt kollektivavtal om samverkan
Lagar och överenskommelser
SNACKA OM LÖNEÖKNING! En föreläsning om vad som
Ditt värdefulla avtal Information om det nya kollektivavtalet Avtalsinnehåll - Tips inför lönesamtal/lönesättande samtal.
FAS 05 FÖRNYELSE- ARBETSMILJÖ- SAMVERKAN.
Upplägg Tidplan och förhandlingsläget övergripande Viktiga skillnader mellan oss och arbetsgivaren Fortsatt process lokalt.
Ditt samtal om lön.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Framtidens löner. Vi bygger framtidens löner Vi vill: Ständigt förbättra lönevillkoren på vår arbetsplats Vi som medlemmar bestämmer hur Ta chansen att.
Grundutbildning Arbetsplatsombud. 5 Skyddsvallar som skyddar Det fackliga löftet.
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Lönerevision i Regeringskansliet
En förberedelse inför ditt samtal med din chef
Branschorganisationer
Välkommen till STs Villkorsavtalsutbildning
Välkommen till STs utbildning för nya förtroendevalda!
Välkommen till utbildning som yrkesföreläsare! Vad gör Tria Trias samarbete med ST, SKTF och Unionen Yrkesföreläsningar Ditt uppdrag Hur går det till?
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
ÅRP 2007 FS riktlinjer för VP och budget FS riktlinjer för 2007 Målbild, verksamhets- och utvecklingsområden ligger fast Dialogen och samplaneringen.
Utvecklingsplan för förtroendevalda Sammanställning av gruppdiskussioner Ordförandekonferens november 2006.
V.
Varmt välkommen! Välkommen till första delen av tre av STs fackliga grundutbildning för nya förtroendevalda.
STs lönepolitiska plattform Lönen ska vara bra för både individen och verksamheten ! En lönesättning som uppfattas som rättvis av alla på en arbetsplats.
Medlems- utbildning.
Löneförhandlingskommunikation
Centralt avtal med lokala möjligheter, pass 1 Avtalsutbildning 2015
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal PA16
1 Valutskott. 2 Syfte Syftet med utbildningen är att få lokala valutskott som arbetar året runt på ett sätt som leder mot Visions mål. Mål Efter utbildningen.
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
Unionen på företaget XXX. Vad är kollektivavtal? Dina rättigheter på jobbet Vad är kollektivavtalat och vad finns i lagen? Grunden i den svenska.
Välkommen till oss! Introduktion om staten och hur det är att jobba och ha praktik här.
Det här är Jusek AKADEMIKER- FÖRBUNDET FÖR JURISTER, EKONOMER, SYSTEMVETARE, PERSONALVETARE, KOMMUNIKATÖRER OCH SAMHÄLLS- VETARE.
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
Samverkan. Förhandlingar Inflytandeförhandlingar Intresseförhandlingar Tvisteförhandlingar Kollektivavtalsförhandlingar.
Ska vi bilda Akademikerförening?
FAS 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Arbetsgivarfrågorna i ett statligt perspektiv
Ska vi bilda Akademikerförening?
För dig som är akademiker i staten
En introduktion till ST
Vad är ett kollektivavtal?
Varför ska vi samverka?.
Samverkansavtal 2017 Största förändringarna
Din lön och din utveckling
”Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill.
Vision för rätt lön.
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Bra villkor för akademiker i staten
Vision för rätt lön
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
För dig som är akademiker i staten
Presentationens avskrift:

Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar Meningen med fackföreningar Kollektivavtal – den svenska modellen STs organisation Ditt inflytande på arbetsplatsen Ditt inflytande i facket Facket i framtiden

Fackförbundet ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag Ca 90 000 medlemmar inom statliga verksamheter (myndigheter, affärsverk, universitet/högskolor, statligt ägda bolag eller statligt finansierade stiftelser)

Ur STs stadgar – portalparagrafen Förbundets uppgift är att tillvarata och främja medlemmarnas ekonomiska, sociala, yrkesmässiga och andra fackliga intressen, verka för jämställdhet mellan könen, främja mångfald samt motverka all form av diskriminering i arbetslivet. Förbundet är partipolitiskt obundet, men agerar i politiska frågor utifrån medlemmarnas intressen. ST arbetar för att alla på arbetsplatsen – oavsett befattning, arbetsuppgifter och utbildning – samlas i en facklig organisation, det vill säga arbeta för en vertikal organisering.

Ur STs stadgar – portalparagrafen Förbundets uppgift är att slå vakt om tanken att det är medlemmarna som tillsammans formar den fackliga verksamheten Förbundet arbetar för att öka den fackliga styrkan, stärka sammanhållningen och öka solidariteten på arbetsplatsen

STs grundläggande fackliga värderingar Trygghet Demokrati Solidaritet Sammanhållning

Att diskutera Varför valde du att gå med i ST? Vad tycker du om STs grundvärderingar? Lever ST upp till värderingarna? Känns begrepp som trygghet, demokrati, solidaritet och sammanhållning viktiga idag?

Fackförbund inom statens område TCO SACO LO 17 förbund 24 förbund 15 förbund ST DIK SEKO Civilekonomerna JUSEK

Organisation/förbund som förhandlar TCO SACO LO ST i OFR SACO-S SEKO Delegation från ST till enskilda ST-avdelningar Enskilda SACO-förbund

Kollektivavtal – vad är det? Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation (eller enskild arbetsgivare) Kollektivavtal kompletterar och är förmånligare än lagstiftning Kollektivavtal innehåller regler och anställningsvillkor och andra överenskommelser Finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen omfattas alla på arbetsplatsen av avtalet, oavsett om du är medlem i det fackförbund som slutit avtalet, eller ej

Kollektivavtal – den svenska modellen Kollektivavtal på olika nivåer Individuella avtal tecknas mellan enskild medarbetare och arbetsgivare Lokal-lokala kollektivavtal tecknas mellan ST-sektion/klubb och del av myndighet/bolag Lokala kollektivavtal tecknas mellan ST-avdelningar och myndigheten/bolaget Centrala kollektivavtal förhandlingar mellan arbetsmarknadens centrala parter Lagar Riksdagen stiftar lagar och kan ge i uppdrag till myndigheter att utfärda föreskrifter

Kollektivavtal – den svenska modellen Vad regleras i kollektivavtal? Individuella avtal (avtal mellan anställd och arbetsgivare) Lokal-lokala kollektivavtal (arbetstid, friskvård, samverkan, lön till exempel) Lokala kollektivavtal (arbetstid, samverkan, löner till exempel) Centrala kollektivavtal (ALFA, samverkansavtalet, löneavtal, pensionsavtal till exempel) Lagar (arbetsmiljö, semester, arbetstid, jämställdhet, diskriminering till exempel)

Varför är det bra med kollektivavtal? Bidrar till stabilitet på arbetsmarknaden En modell för att lösa tvister i frågor som regleras i kollektivavtalet Förbättrade villkor för den enskilde jämfört med lagstiftningen Avtalet tecknas mellan två likvärdiga parter Stärker individen och motverkar godtycke och diskriminering

Många och olika Organisationsgrad Antalet anställda som är medlemmar i ST En hög organisationsgrad innebär en ökad facklig styrka! Representativitet Vilken sammansättning ST har på arbetsplatsen (yrkeskategorier, kön, ålder, etnisk bakgrund etc) Bred representativitet innebär facklig styrka då ST kan säga sig företräda alla på arbetsplatsen = arbetsplatsfacket för alla!

STs vision och mål Vision: Mål: ST ska vara ett stöd för medlemmens individuella utveckling och vara arbetsplatsfacket för alla Mål: Målet är att stärka STs ställning på arbetsplatserna genom ökad representativitet och organisationsgrad

Att diskutera Vilka lokala kollektivavtal finns på din arbetsplats? Vad kan hända med inflytandet över kollektivavtalen om ni blir för få ST-medlemmar på din arbetsplats? Hur ser er organisationsgrad och representativitet ut idag?

STs organisation

Att diskutera Hur är ST organiserat på din arbetsplats? Vilken avdelning/sektion/klubb är du med i? Vilka är förtroendevalda på din arbetsplats, vilka uppgifter har de? Finns facket ”nära” på arbetsplatsen?

Ditt inflytande på arbetsplatsen MBL Samverkan Förhandlar Samverkar Företräder Direktinflytande Före beslut På idéstadiet

Olika samverkansformer Utvecklingssamtal Samtal mellan chef och medarbetare om till exempel mål och uppgifter, kompetensutveckling, arbetsklimat, samarbete Arbetsplatsträffar Träffar inom arbetslaget/enheten där frågor som rör verksamhet, arbetsmiljö och bemanning tas upp – chef och medarbetare deltar Samverkansgrupp Består av chefer och representanter för samtliga fackliga organisationer, behandlar frågor som arbetsplatsträffen inte kunnat enas kring eller inte har beslutsrätt över

Att diskutera Har ni samverkansavtal på din arbetsplats? Vad händer om ni inte kan enas i en fråga på arbetsplatsträffen? Hur hanterar ni arbetsmiljöfrågor i samverkan? Vilka fördelar och nackdelar har samverkan respektive MBL?

Ditt inflytande i facket Dialog i vardagen Medlemsmöten – direktpåverkan Årsmöten Motioner

Att diskutera Har ni regelbundna medlemsmöten på din arbetsplats? Vilka frågor känns angelägna att arbeta med just nu? I framtiden? Hur jobbar ni vidare med frågorna?

Facket i framtiden Fackets dubbla roll: - Förvalta det som uppnåtts - Driva på utvecklingen av löner och villkor

Att diskutera Vad kommer begreppen trygghet, demokrati, solidaritet och sammanhållning att innebära i framtiden? Hur skulle du vilja se STs organisation i framtiden? Hur ser ditt framtidsfackförbund ut? Kan du bidra till att utveckla det fackliga arbetet på din arbetsplats?

TRIA – ett fackligt samarbete Tre förbund – ST, SKTF, Unionen Partipolitiskt obundna Studerande (på minst 25%) vid universitet, högskola men även folkhögskola, KY-utbildningar och andra eftergymnasiala utbildningar Omkring 17 000 medlemmar (juni 2007)

STs medlemsavgift

Kontaktvägar för dig som medlem - Information direkt på arbetsplatsen (ST-anslagstavla med information från ST och från avdelningen/sektionen/klubben intranät om det finns) - Direktkontakt med förtroendevalda på arbetsplatsen - ST Direkt (020-578 578) - www.st.org - medlemssidorna - STs regionala kontor - STs a-kassa (08-534 809 12) - ST Press (medlemstidningen)