Kroppsideal & idrott Idrott, träning och kroppsuppfattning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Motivation och förändring
Advertisements

Vs..
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Prova  Roliga bilder  Spel  Roliga videoz  Musikspelare  Downloads!  Till de minsta  Kontakt.
”Vinnarskallar och träningsnarkomaner”
FORTUNA FF – P95 Spelarbarometer. Spelarbarometer – Fråga 1 1.Vilken 1.Vilken är din målsättning med fotboll? 1.Har ingen 2.Träffa kompisar 3.Hålla mig.
Zumba din medecinsalternativ.
Idrottspsykologi IGU tillfälle 3
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
FaR® på Hisingen Anders Esko, leg sjukgymnast
Kondition och träning.
Mental träning Mål & Motivation
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Mental Träning Hallsberg Hockey – 96/97
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Självbilden = Allt du vet om dig själv (Baumeister, 1995)
”Undervisningen är helt gratis ”
Välkomna Föräldramöte EIF F01/ Sammanslagning av F01/02 Föräldramöte EIF F01/02 Bakgrund Förväntningar Dagsläget.
Välkomna Alla ni fantastiska föreningsledare. Unga som idrottar tror mer på samhället än andra ungdomar. De. litar på andra människor och tycker att man.
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
Välkomna!. Uppföljning av studiestart & mottagningen Diskutera gärna två och två men fyll i enkäten individuellt 1)Program? 2)Kvinna/Man/Hen? 3) Deltagit.
Tränarskap/frågor 1.Finns det några normer, regler, policys vilka ledare förhålla sig till inom din idrott? 2.Vad innebär motivation för dig? 3.På vilket.
Sammanfattning föreläsning
VARFÖR IDROTT I SKOLAN ? * Du ska få träna upp din fysiska, psykiska och sociala förmåga * Ämnet ska ge dig kunskaper om en hälsosam livsstil. *
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Kan vi sluta skjutsa våra barn?
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
Behovsanpassat ledarskap
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Flickors psykiska ohälsa
Träningspasset Gk Vad ska vi göra idag? Varför ska vi göra det?
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Hur gör vi golfen attraktiv för barn och ungdomar?
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
Löpteknik TFK Löparläger 12-13/
Skriva noveller.
IDROTTSPSYKOLOGI Träningslära 1.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Idrottspsykologi.
Idrottspsykologi.
MOTIVATION.
VARFÖR IDROTT OCH HÄLSA?
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
Vem är jag, Vem är du?.
Sammanställning av enkätsvar ang
Kap 1 Hej, Hur mår du sid Målet med kapitel 1 är att du ska göra följande Uppgift 1 a: Berätta om din livsstil med hjälp av ditt test på sid 16.
Förändring – hot eller möjlighet?
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
GRUPPUTVECKLING & INDIVIDUTVECKLING
Formare 2015 Motivation.
Målvaktsdag SSK Johan Långström. Dagordning Träningsteori Aktivera målvakten Utrustning Tankesätt Mål och motivation Praktiskt teknikpass.
glädje-trygghet-kamratskap-nyfikenhet
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Världens bästa idrottsförälder
Steg 1 Grundtränarens uppgifter
Lagsammanhållning.
Träff med föreningar i IL Bromma 4 maj – 19.30
GOIF A och U lag 2010/2011.
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Värdegrund Hos IK Zenith vill vi att barn och ungdomar har rättigheterna: … att få delta i idrott oberoende av förmåga … att delta på nivåanpassad bas.
Utfall Enkät Säsongen 2014/2015
Informerar föräldrar om Barn- och Ungdomsverksamheten
Presentationens avskrift:

Kroppsideal & idrott Idrott, träning och kroppsuppfattning Källa: Elittränarutbildning 2011-03-22 . Föreläsare Magnus Kilger.

Till vad fostrar idrotten? Diskutera i små grupper Vilka drivkrafter/anledningar finns till att idrotta och vara fysiskt aktiv idag? Hur påverkas din kroppsuppfattning av träning? Vilka kroppsideal formas och förstärks av idrotten?

Olika typer av motivation: Inre motivation; en person deltar för att utveckla sina egna kunskaper och färdigheter, lära sig mer. Uppgiften i sig ger glädje. (Ex: Jag spelar fotboll för att det är roligt) Yttre motivation; deltar för att få yttre belöningar eller fördelar såsom beröm, kamratskap, status m.m. (Ex: Jag spelar fotboll för att mina kompisar gör det, för att jag ska bli proffs, för att jag tycker om att få beröm av pappa när jag spelat bra osv.) Amotivation; avsaknad av motivation (Ex: Jag vill inte spela fotboll, fotboll är tråkigt.) Diskutera: Vad motiverar dig till att hålla på med idrott?

Drivkrafter för idrottande: De flesta studier visar på några centrala drivkrafter Det är roligt Jag mår bra av att träna Det är en härlig gemenskap Jag vill utvecklas och bli bättre Jag vill må bättre, få bättre fysik

2. Hur påverkas kroppsuppfattningen av träning? Diskutera vilka kroppsideal som finns i samhället idag. Finns det särskilda, unika ideal inom; Idrotten Volleybollen Hockeyn Skidåkningen Modeindustrin

3. Idrott och personlighet ”- Jag är en vinnarskalle” ”- Jag ser mig själv som en idrottsmänniska” ”- Jag måste hela tiden utmana mig själv och se vad jag klarar av” ”- Jag måste träna, jag är en träningsnarkoman”

Idrott och personlighet Idrotten ses ofta som en del av personligheten och blir då mer än bara fysisk aktivitet. Idrottande kopplas samman med de ideal man har. Hur eller som vem man vill vara. Bestäms också i förhållande till de ideal man inte anser vara önskvärda (ex. lat, inaktiv, i dålig form, manlig, kvinnlig) och som kopplas samman med fysisk inaktivitet. Ex: Jag vill inte spela hockey/gå på gym för det är bara stora, vältränade killar som gör sånt…. Gympa är ju bara för tanter…

Drivkrafter för träning ur Kilger, Magnus Fina drivkrafter Fula drivkrafter Lustprincipen Ex: att hålla på för att något är roligt. Utmaning Ex: Jag idrottar/tävlar för att jag vill se vad jag klarar av, hur långt jag kan nå. Estetik Ex: Jag tränar för att se bra ut, få snygg kropp. Tävling som hierarkisering Ex: Det känns bra att jag är bättre än och får mer speltid än Sara/Albin.

Träning och olika syn på den egna kroppen Idrotten framhålls inte som viktig för den egna kroppsuppfattningen. Den påverkar inte alls eller i mycket marginell omfattning. Dock framhålls att många andra kan påverkas, men att det inte gäller mig som har distans och insikt. Ex: Jag bryr mig inte om hur jag ser ut. Det är hur jag spelar/hur fort jag springer som spelar roll. (Vilka träningskläder jag har och liknande spelar ingen roll) Mer träning ger inte ökad nöjdhet. Med förbättrad fysisk status, förflyttas också idealen. Nöjdheten ökar alltså inte (utan tenderar snarare att minska). Ex: Ju mer jag tränar desto mer upptäcker jag saker med mig själv och min kropp jag inte är nöjd med och vill förändra. Jag är för kort, för tjocka lår, osv) I många miljöer blir den hälsosamma livsstilen norm – jag vill se hälsosam ut. Beskrivs i termer av fräsch, pigg, framåt, social etc.

Några källor L-M Engström. 2010. Smak för motion. Fysisk aktivitet som livsstil och som social markör & 1999. Idrott som social markör. Fundberg, J. 2003. Kom igen gubbar. Om pojkfotboll och maskuliniteter. Kilger, M. 2011. Vinnarskallar och träningsnarkomaner. Kroppsideal, drivkrafter för träning och social positionering bland högaktiva idrottare. Jenkins, R. 2008. Social Identity.

Hemuppgift: Till vad fostrar idrotten? Skriv ner på max en A4 sida dina egna tankar runt dessa frågor: Vilka drivkrafter/anledningar finns till att idrotta och vara fysiskt aktiv idag? Hur påverkas din kroppsuppfattning av träning? Vilka kroppsideal formas och förstärks av idrotten?