Presentation Socialdepartementet 21 mars 2012 Christina Mörtl | Karin Lidén
Bästa sjukhusmaten KONTAKT URVAL BESÖK Intervjuer Kartläggning Näringsberäkning 24 svar Utmärkande arbetssätt? 9 utvalda sjukhus Kriterier Brevförfrågan K&N Fokusgrupp Sjukhus A N A L Y S NÄRINGSVÄRDEN – FRAMGÅNGSFAKTORER
Av den totala dygnsportionen…
Av den totala dygnsportionen… … ansvarar vårdpersonalen för hälften!
Framgångsfaktorer o Utbildning: kunskap, förståelse o God mat med valmöjligheter o Bemötande o Samarbete o Kommunikation o Dietistnärvaro, både på avdelning och kostenhet o Engagemang med bred förankring o Ledningsstöd
o Ystad o Gediget utbildningsprogram för alla kategorier vårdpersonal o Programmet utarbetat i samarbete med dietist, kostekonom och kostchef o Växjö o Väl genomarbetat nutritionsprogram som omfattar hela sjukhuset o Stöd från sjukhusledningen och i nära samarbete mellan dietister och kostenhet o Katrineholm o Illustrativ broschyr med önskekost, inklusive instruktioner till kök och vårdpersonal o Väl utprovad receptbank, fastställd att gälla för alla enheter inom landstinget Tre goda exempel
o Nutritionsutbildning för all vårdpersonal o Databas med beskrivning av andras erfarenheter o Menysamling med mellanmål och frukostar o En funktion med ansvar för övergripande kostfrågor o Kartläggning: vad skapar förutsättningar för en bra måltid? o Fortbildning och information till all vård- och kostpersonal o Patientorienterad schemaläggning av vårdpersonalens arbetstid Om vi fick bestämma …
Kost & Näring – en branschorganisation inom Ledarna kostochnaring.se