Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sveriges officiella statistik Kvalitetsarbetet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sveriges officiella statistik Kvalitetsarbetet"— Presentationens avskrift:

1 Sveriges officiella statistik Kvalitetsarbetet 2016-2017
Surveyföreningen Den 18 oktober 2017 Joakim Malmdin SCB:s kvalitetschef

2 Presentationens upplägg
Om den officiella statistiken Den officiella statistiken Systemet för den officiella statistiken Kvalitet och utvärdering Kvalitetsbegrepp Kvalitetsdeklaration Kvalitetsutvärdering

3 SCB – en av 27+1 statistik-ansvariga myndigheter (SAM)
Det finns 28 (det har tillkommit en myndighet under 2017, se loggan uppe till höger samt text nedan) statistiskansvariga myndigheter som har ansvar över den officiella statistiken inom deras ämnesområde. Från och med 1 juni 2017 gäller följande enligt förordning med instruktion för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd fastställd av regeringen: ”5 § Myndigheten ska ansvara för de uppgifter som åligger myndigheten i fråga om officiell statistik enligt förordningen (2001:100) om den officiella statistiken. ” Myndigheten ansvarar för två statistikområden under ämnesområdet Socialtjänst (se förordning 2001:100).

4 Legalt ramverk för den officiella statistiken
Lagen (2001:99) om den officiella statistiken; uppdateras. Förordningen (2001:199) om den officiella statistiken; uppdateras. Det europeiska statistiska systemet påverkar på flera nivåer, t.ex. genom statistiklagen och EU-regleringar av statistikprodukter. Föreskrifter från SCB, t.ex. om kvalitetsbegrepp, kvalitetsdeklaration och utvärdering av den officiella statistikens kvalitet. Även personuppgiftslagen, t.ex.

5 Statistiklagen Officiell statistik ska finnas för allmän information, utredningsverksamhet och forskning. Officiell statistik ska vara objektiv och allmänt tillgänglig. Den officiella statistiken ska utvecklas, framställas och spridas på grundval av enhetliga standarder och harmoniserade metoder. …och vara försedd med beteckningen Sveriges officiella statistik, eller dess logotyp. Tre ska-krav i lagen (2001:99) om den officiella statistiken, fler finns som den grå texten indikerar.

6 Statistikförordningen
Reglerar vad som är officiell statistik och vem som ansvarar för den. Det är SAM som beslutar om statistikens innehåll och omfattning.

7 Systemet för den officiella statistiken
Regeringen har i statistikförord­ningen nu speci­fi­ce­ rat 22 ämnesområden och 109 sta­tistikområden (SO) samt beslutat vilken myndighet som ansvarar för varje SO. En statistikansvarig myndighet (SAM) beslutar om statistikens innehåll och omfattning inom sitt SO om inte något annat följer av ett särskilt beslut av regeringen. En SAM kan ansvara för flera SO. Statistiklagen säger att regeringen meddelar föreskrifter om vilka myndigheter som ansvarar för officiell statistik. Det görs i förordningen (2001:99) om den officiella statistiken, ändringar t.ex. av myndigheter och statistikområden.

8 Antal statistikområden per SAM
Antal SO Antal SAM 1 13 2 4 3 5 6 7 8 42 TOTALT 109 28 SCB 42, Trafikanalys 8, Statens jordbruksverk 7, Socialstyrelsen 6 SO

9 Vad är kvalitet i en statistikprodukt?
Frågor att ställa sig: Varför behövs statistiken? Hur ska statistiken användas? Av vem ska statistiken användas? När ska statistiken användas? Första bikupan. Besvara den inledande frågan på ppt:n.

10 Kvalitetsbegrepp Från statistiklagens sju kvalitetskriterier till
Kvalitetsbegrepp med fem huvudkomponenter med underkomponenter och i vissa fall delkomponenter. Huvudkomponenter: Relevans Tillförlitlighet Aktualitet och punktlighet Tillgänglighet och tydlighet Jämförbarhet och samanvändbarhet

11 Kvalitet i förhållande till syfte
Syftet med varför statistiken tas fram bestämmer i större eller mindre omfattning: Planering och kartläggning Frågekonstruktion Insamling av data Bearbetning av data Leverans och publicering av statistiken

12 Kvalitetskomponenten Relevans
Ändamål och informationsbehov Statistikens ändamål Statistikanvändares informationsbehov Statistikens innehåll Objekt och population Variabler Statistiska mått Redovisningsgrupper Referenstider

13 Informationsbehov och prioriteringar
Informationsbehoven är i många fall mer omfattande än vad SAM kan tillgodose. Prioritera! Betona statistikens ändamål. En tabellplan kan vara till hjälp internt. Kvalitetsdeklarationen beskriver ”utfallet”, hur det blev (nästa bild).

14 Kvalitetsdeklaration
Beskriver statistikens kvalitet, hur den är, för att användaren ska förstå statistiken och kunna använda den på ett korrekt sätt. Den offentliggörs vid samma tidpunkt som den officiella statistiken offentliggörs. Kvalitetsdeklaration för SP innehåller: Ämnesområde, SO, produktkod, referenstid. Statistikens kvalitet. Allmänna uppgifter.

15 Ett cykliskt arbetssätt, återkommande statistik
Statistikens ändamål – utgångspunkt Ett cykliskt arbetssätt, återkommande statistik

16 Ständiga förbättringar
Det cykliska arbetssättet innebär att Observera avvikelser från plan: Kvalitetskrav och -utfall. Statistikens framställning och undersökningsdesign. Effektivisera Ompröva: Gjorda prioriteringar. Statistikens ändamål.

17 Utvärdering av den officiella statistikens kvalitet
Utgår från det cykliska arbetssättet där kvaliteten relateras till statistikens ändamål. Frågor om nivå och förändring; SO eller SP. Varje SAM fyller i formulär till SCB, för den officiella statistik som offentliggjorts under ett år, senast den 15 januari året efter. SCB sammanställer och redovisar till regeringen senast den 31 mars för systemet med dess ämnes- och statistikområden. Frågor om förändringar fr.o.m. andra gången. Vissa frågor för SO och andra för SP – SP för att kunna ge en mer nyanserad bild per SO.


Ladda ner ppt "Sveriges officiella statistik Kvalitetsarbetet"

Liknande presentationer


Google-annonser