AMSTERDAM.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ISTIDEN Vi lever i den geologiska perioden ’kvartär’ (som har varat de senaste 2,4 miljoner åren) Under denna tid = Glacialer och Interglacialer Svårt.
Advertisements

NEW YORK En stor och känd stad som kallas The Big Apple. Har ca 10 miljoner invånare och är Usa:s största stat. Stadens yta = 1214 kvadrat kilometer och.
Mat från mark och vatten
Anne Frank Historia.
Dalarna Dalarnas landskapsvapen är två pilar som korsar varandra. Man har hittat gamla mynt. På myntet var det två pilar. Pilarna betyder att Dalarnas.
TYSKLAND.
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Delstaten och den långa floden
LÄNDER I VÄRLDEN OCH STADEN LONDON.
Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B.
Geografiska begrepp svåra ord
Öland Ölands landsvapen ska föreställa en kronhjort. Öland har kronhjorten som landsvapen för att man tog dit kronhjortar till den kungliga jakten.De hade.
Grekland.
Dalsland Landskapsvapnet ska föreställa en oxe med hängande svans.
Land Tyskland Ditt namn Victor Karlsson Din lärare Kicki
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.
Spisens historia.
Cuba.
Handel – ord och begrepp
VALLE VATTENDROPPE AV: MADELEINE SUNDQVIST.
Ryska Federationen.
Ditt namn Din lärare Din årskurs
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Anne Frank Historia.
Värmland Landskaps vapnet ska föreställa en örn. Den betyder mod, kraft och makt. Erik XIV bestämde att Värmland skulle ha en örn till landskapsvapen.
Ditt namn: Tess Fridberg Din lärare : Kicki Din årskurs: 5B
Italien Fakta om italien.
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
Människan och naturens samverkan med varandra.
FRANKRIKE! Frankrike ligger i västra Europa och är (544000) kvadratkilometer stort och Frankrikes huvudstad heter Paris och är väldigt känd över Eiffeltornet!!!
Min Stockholmresa ..
Venezuela Venezuela.
skola. hamarkfilm. se/index
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Norge.
Egypten.
Nederländerna Jamileh Adawi Lärare: Kicki Svensson Klass 5B
Ämnesövergripande kunskapskontroller
En liten stor världsdel...
Denmark :).
– levnadsmiljöer försvinner
Spanien Erik Kicki 5B.
Är det någon som har besökt Island?
Europa.
Ryska revolutionen & Sovjetunionens bildande
Norra Europa.
Södra Europa.
Västra Europa.
Östra Europa.
Akvatiska och terrestra system
DANMARK. LEGO ● UPFANNS AV EN SNICKARE I BYN BILLUND ● NU FINNS LEGOFABRIKER OVER HELA VÄRLDEN. ● OCH NÄSTAN VARJE ÅR KOMMER NÄSTAN EN MILJON TILL.
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Sant eller falskt om vatten i Europa. Sant eller falskt Nästan hela Europa omges av hav.
Sveriges natur Geografi åk 4.
SVERIGE 1800-TAL. FRAM TILL MITTEN AV 1800-TALET VAR SVERIGE ETT AV EUROPAS FATTIGASTE LÄNDER, MEN EN RAD FÖRÄNDRINGAR UNDER DENNA PERIOD UTVECKLADE SVERIGE.
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Ditt land Ett land i Europa.
Västra Europa Kommer du ihåg några av de länder som ligger i västra Europa? Slå upp sidan i Atlasen.
Europa och EU.
Geografi år 6 Catha Glaas
Geografi år 6 Catha Glaas
Västra Europa Kommer du ihåg några av de länder som ligger i västra Europa? Slå upp sidan i Atlasen.
Östra Europa Puls Geografi Europa.
HANDEL I VÄRLDEN.
Dagens ledtråd: Färgglad lök…..
Produktion, handel och transport
Export och import.
Väder.
Klimatzoner.
Presentationens avskrift:

AMSTERDAM

HOLLAND AV OSKAR Johansson

FAKTA! KLIMAT LANDSKAP FLAGGA Hollands landskap är väldigt slätt. De är väldigt lågt land också. Holland är så lågt att havet börjar äta upp landet. De får bygga stora vallar så att inte vattnet ska sluka landet. Man återanvänder landet i och med att bygga stora vallar och suga ut vattnet Detta är Hollands flagga. Den är röd högst upp sen är den vit och blå. Holland har kustklimat vilket innebär att det är svala fuktiga somrar och milda vintrar.

INDUSTRI,SYSSELSÄTTNING TILLVERKNING EXPORT IMPORT Holland tillverkar mycket träskor .De flesta är gula. Träskor har blivit en sigill för Holland. Holland tillverkar mycket elektronik t.e.x datorer telefoner och dataspel. Den största exportkällan är via fartyg .I Rotterdam finns Europas största hamn Europort. Man exporterar mycket teknik vitvaror. Man importerar mycket skog för att det inte finns massor skog där.

NATURTILLGÅNGAR HAVET TULPANER I och med att Holland har så mycket hav är fisket en viktig naturtillgång. Holland är väldigt känt för sina stora tulpanslätter. Tulpanerna är en viktig del i Hollands ekonomi.

KARTA Holland är platt, Väldigt platt .Holland har varit mycket större men havet har svalt mycket av landet. Holland består till ca 50% av slätter och betesmark. Holland har massor av kanaler, floder och bäckar. Huvudstaden är Amsterdam. Regeringen sitter i Haag fast det inte är huvudstaden.

LÄGE Holland ligger granne med Tyskland och Belgien. Havet utanför Holland är Nordsjön.

SEVÄRT Hollands huvudstad Amsterdam finns många fina kanaler man kan åka på. Det finns också många tulpan odlingar. I Haag finns parlamentet som man kan besöka.

NATUR LANDSKAP KUST INLAND Hollands landskap är väldigt platt. Det finns bara några få skogar i Holland. Kusten är lång och har många stränder. Det finns också många små fiskesamhällen. Inlandet är platt och väldigt öppet. Det är också många städer där.

KORTA FAKTA! OST TULPANER TRÄSKOR Holland tillverkar mycket ost. Av osten gör de stora bollar som de säljer dyrt. Osten håller hög kvalitet och är jätte jätte god! Holland är kända för sina tulpanodlingar. De är ofta gigantiska och är väldigt färgglada. Träskor är en sigil för Holland . Träskorna är ofta gula!

Holland är katoliker och religonen betyder mycket för dem. RELIGION

Anne Frank gömde sig i Amsterdam under andra världskriget Anne Frank gömde sig i Amsterdam under andra världskriget. Hon skrev en dagbok som har blivit publicerad och är jätte känd. ANNE FRANK

JOBB

övrigt EUROPORT SCHIPHOL AIRPORT BERGERSTALL Rotterdams hamn Europort är världens största hamn. Här ser ni bara en docka av alla många hundra. Schiphol airport är den fjärde största flygplatsen i hela Europa. Bergerstall är den största super- tankern i världen.

KLM Klm har ett sammarbete med Airfrance. Klm,Royal dutch airlines grundades 7 oktober 1919.Planet ni ser i bakgrunden är en Lockheed constellution.

SLUT!