Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Dagens ledtråd: Färgglad lök…..

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Dagens ledtråd: Färgglad lök….."— Presentationens avskrift:

1 Dagens ledtråd: Färgglad lök….

2 Tulpan Tillhör familjen liljeväxter Lökväxt
Fått namn av det persiska namnet för turban – tuliban. Kom till Europa på 1500-talet genom påvens sändebud. Kom till Sverige ca 1650. I Holland blev det tulpanmani på talet.

3 Ända sedan 1600-talet har tulpaner förvandlat det holländska landskapet till en färggrann matta varje vår. En stor del av dem hamnar i trädgårdar och vaser världen över via holländska auktioner. Många reser till Holland under våren för att besöka tulpanodlingarna Parken Keukenhofs har haft mer än 44 miljoner besökare under de 60 år den har funnits. Den är 32 hektar stor och där finns 4,5 miljoner är tulpaner av hundra sorter.

4 Mer fakta…  Det finns registrerade tulpansorter av dem finns tillgängliga på världsmarknaden. Registreringen av nya tulpansorter görs av den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland. Tulpaner finns i alla färger utom blå. Många kända personer har fått ge namn åt nya tulpansorter, t.ex. finns det en röd och dubbel tulpan som heter Abba och en röd-vit vid namn Princess Victoria. bild: lånad av björnidets blogg

5 Tulpaner i Sverige Tulpanen är den mest populära snittblomman i Sverige. Började i slutet på 1960-talet säljas i bunt i livsmedelsbutikerna. Sverige idag är det land som konsumerar flest tulpaner per invånare. Vi köper 1 miljon tulpaner om dagen under perioden januari- påsk. I Sverige finns det ca 250 odlare som producerar 120 miljoner tulpaner under vårvintern. Den 15 januari firas Tulpanens Dag.

6 Källor och film: www.blomsterlandet.se www.tulpanguiden.se


Ladda ner ppt "Dagens ledtråd: Färgglad lök….."

Liknande presentationer


Google-annonser