Ung Privatekonomi Lektion 7 – Spara i fonder.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Eventuell privat pension Tjänstepension
Advertisements

Om Aktieinvest Om Aktieinvest
Privatekonomi och aktiesparande Spara – smart eller tråkigt?
Aktie-Ansvar Avkastningsfond. Avkastningsfonden utnyttjar nya möjligheter på räntemarknaden. •I och med finanskrisen uppstod nya sätt för bolag att låna.
Orange ångest eller rik pensionär?
Aktier och aktiesparande
Så här blir man rik som pensionär
AKTIEBOKEN © FREEBOOK HUVUDFINANSIÄR AKTIEBOKEN 2009/2010.
Information om fonden fondbolaget och förvaltaren Fondspararprofil Målsättning och Placeringsinriktning Fondens riskprofil Historisk avkastning Skatteregler.
Privatekonomi och aktiesparande Spara – smart eller tråkigt?
Behövs det pengar? Byteshandel.
Tillgångar på äldre dar. Så sparar vi idag TILLGÅNGAR PÅ ÄLDRE DAR 3,5% Bankkonto Blandfonder Aktier Sverigefonder Globalfonder Räntefonder.
Du slipper deklarera enskilda transaktioner Du slipper den 30% kapitalbeskattningen, betalar istället en schablonskatt på värdet! Ingen inlåsning av kapitalet.
Strukturerade placeringar
Budget och buffert Det här är en typbudget från Swedbanks Institut för Privatekonomi. Den kan vara en vägledning för att ta reda på ungefär vad som är.
Ung Privatekonomi Gilla Din Ekonomi Ung Privatekonomi
Få ut mer av ditt sparande
Aktiespararnas Premiepensionsråd
Att spara i en aktiesparklubb – ett roligt och i längden
Trygga din ekonomiska framtid
Ung Privatekonomi Lektion 6 - Analysera.
KURSUTVECKLING TILLVÄXTFONDER –
Spara smartare - få ut mer. Spara smartare - få ut mer Omvärlden har förändrats % 1% 1800.
Privat pensionssparande
Fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder FONDSPARANDE Källa: TNS Sifo Prospera, 2012.
Knowledge at work Danske Invest. 2 Knowledge at work 2 Danske Invest Ett av Europas första fondbolag Dotterbolag till Danske Bank Ca 250 fonder 50 mdr.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Lektion 5 – Äga aktier Ung Privatekonomi. Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Informationsträff: Trygga din ekonomiska framtid
Informationsträff: Trygga din ekonomiska framtid
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Lektion 4 – Handla Ung Privatekonomi. Aktiemarknadens uppgift Aktiemarknadens syften delas in i tre huvudkategorier: Samhälle.
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. STUDIEBESÖK 1 Pensioner Studiebesök.
Fonder & fondbolag Swedbank Robur AB
Allmän pension.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Centralbanker och det monetära systemet.
Aktier och aktiesparande
Lektion 3 - Investera Ung Privatekonomi. Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Fonder och fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder Källa: TNS Sifo Prospera, 2012 %
6. Risker och långsiktigt sparande
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION 1 Pensioner.
Mer pengar för de som är 65+ Pengarna idag Våra växtval Spar-malen Få ut mer Barnbarnen.
Enkelt är effektivt! UA Investment Örebro
Allmän pension. För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION En femtedel av livet – men vad ska man.
Skandia Sverige Stephanie Gabrielsson Juni Tänk på att en investering i fonder är förenad med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Fonder och fondsparande. Privat fondsparande Fonder till tjänstepension Premiepension FONDER OCH FONDSPARANDE Nästan alla svenskar sparar i fonder.
Välkommen Informationsträff KPA Pension. Den allmänna pensionen.
Vad är risk?  Avkastningsrisk  Kapitalrisk  Kapitalhantering Riskspridning innebär att man gör sina placeringar i olika tillgångsslag med olika risker.
Premie- pensionen. PREMIEPENSIONEN Syftet med premiepensionssystemet Tillgodogöra sig riskpremie genom att investera på kapitalmarknaderna. Ökad riskspridning.
Pensionsplanering. Dagens agenda: Vad vill jag ha svar på? Paus Pensionssystemet Paus Tjänstepensionen.
Kapitalförvaltning för anknutna stiftelser – Pågående utvärdering av inkomna anbud Information till universitetsstyrelsen
Fonder och fondsparande
Block 3 – Finansiella instrument Översikt och avistainstrument Finansiella instrument, kapitalmarknad och kapitalförvaltning Göran Nirdén och Jonas Danielsson.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Fonder och fondsparande
Bättre balans i ditt sparande Vi ska tala om sparpengar.
Pensioner.
Private Banking Innehåll Några av våra samarbetspartners:
Allmän pension - fonder
Aktieinvest En nätmäklare som har funnits i över 50 år.
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
HANDEL I VÄRLDEN.
Aktieinvest En nätmäklare som har funnits i över 50 år.
Exempel på målmarknadsparametrar/ målgruppsparametrar
Aktieskola för kvinnor?
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Ung Privatekonomi Lektion 7 – Spara i fonder

Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag Här brukar jag säga att UP funnits i 18 år. Att det inte alltid varit just föreläsningar vi sysslat med men att det har utvecklats till det projekt vi har idag. Det kostar inget för skolan att jag är här, men det kostar för mig att komma hit så därför har vi sponsorer och samarbetsföretag. De översta på sliden är de som startat projektet. Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Vad är en fond? Ung Privatekonomi En fond kan beskrivas som en påse full med värdepapper som ägs av många investerare. Varför välja fondsparande istället för egna aktier? Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Fördelar med fondsparande Enkelt Riskspridning Professionell förvaltning Valmöjlighet Månadssparande Utländska marknader Men tänk på att Fonder kostar Ej bolagsstämma Ej påverka fondinnehållet Viktigt med kunskap Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Vad kostar det? Ung Privatekonomi Förvaltningsavgift TKA (Totalkostnadsandel) Insättnings och uttagsavgift När avkastning visas är alltid alla avgifter borträknade Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Olika fondtyper Ung Privatekonomi Investeringsfonder delas in i två kategorier: Värdepappersfonder Specialfonder Typer av värdepappersfonder: Typer av specialfonder: Hedgefonder Ränte-fonder Aktie-fonder Bland-fonder Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Risknivå i olika värdepappersfonder Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Olika värdepappersfonder Aktiefonder Minst 85 % av pengarna i aktier Sparande på minst 5 - 7 års sikt Placerar i minst 16 olika företag Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Aktiefonders genomsnittliga avkastning 2000-2010 Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Olika värdepappersfonder Blandfonder Placerar både i aktier och räntepapper Inga bestämmelser om fördelning Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Olika värdepappersfonder Räntefonder Placerar endast i räntebärande värdepapper Korta räntefonder Löptid kortare än 1 år För den som vill undvika risk Långa räntefonder Löptid längre än 1 år Sparande på minst 3-4 års sikt Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Räntefonders genomsnittliga avkastning 2000-2010 Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Hur väljer man sina fonder? Bestäm dig för vilken risk du vill ta Medel; regionala fonder Se över utbudet inom denna riskkategori och välj Asienfonder, Latinamerikafonder, Europafonder osv. Undersök vilka fondbolag som erbjuder dessa fonder med hjälp av fondindex Robur, SEB, Skagen fonder, East Capital osv. Gå in och titta på 2-3 specifika fonder och jämför: Fondens utveckling under de senaste åren Avgifter, förvaltning samt TKA Välj fonder och börja spara! Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Aktörer på fondmarknaden Värdepappersfonden Ägs gemensamt av andelsägarna Fondbolaget Bestämmer vad som skall köpas och säljas i fonden Får representera fonden på bolagsstämman Förvaringsinstitutet Tar hand om fondens tillgångar och genomför fondbolagets order om besluten följer lagen och de riktlinjer som finns för fonden. Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se

Aktörer på fondmarknaden Avtal Andelsägarna Fondbolaget Avtal Avtal Fonden Förvaringsinstitutet Ung Privatekonomi www.ungprivatekonomi.se