Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Allmän pension - fonder

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Allmän pension - fonder"— Presentationens avskrift:

1 Allmän pension - fonder

2 Eventuellt eget sparande Tjänstepension
Allmän pension Vilka delar ingår i allmän pension?

3 2,5 procent av pensionsgrundande inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp ( kronor per månad, 2018) gäller för alla födda 1954 och senare. Född mellan delar av detta. Eget fondkonto Ca 840 fonder Max 5 fonder vid eget val Överföring premiepension Efterlevandeskydd kan väljas först vid uttag av premiepension Val av traditionell försäkring kan väljas först vid uttag av premiepension Låga avgifter pga rabatter Förvaltningstjänster en dålig idé Förval AP7Såfa Hjälp att välja – fondvalsguiden Byta fonder – krävs e-leg/bank-ID Premiepension

4 Vad var syftet med premiepensionen?

5 Syftet med premiepensionssystemet
Kunna investera med mer risk i sparandet (risk=chans till högre avkastning) Ökad riskspridning (inte bara vara beroende av demografisk och ekonomisk utveckling i Sverige) Möjlighet att fatta egna investeringsbeslut Det finns tre syften med premiepensionen. 1. Ett fonderat system ger pensionsspararna möjlighet att investera på kapitalmarknaden och därigenom tillgodogöra sig den riskpremie som sådana investeringar kan ge. Premiepensionssystemet skapar därför möjlighet till en högre förväntad avkastning än vad som är möjligt med ett fördelningssystem, där avkastningen i princip är begränsad till tillväxten i produktions­värdet per capita. 2. Premiepensionssystemet skapar möjlighet till ökad risk­spridning eftersom den enskilde individen genom sitt investeringsbeslut blir mindre beroende av den demografiska och ekonomiska utvecklingen i Sverige. Genom att investera i andra ekonomier än den svenska kan premiepensionen till och med helt frikopplas från den demografiska och ekonomiska utvecklingen i Sverige. 3. Pensionsspararna får möjlighet att själva fatta besluta om hur pensions­medlen ska investeras. En tydlig fördel med en sådan ordning är att det är pensionsspararen och ingen annan som kan fatta investeringsbeslut med hänsyn tagen till pensionspararens riskvilja, ålder, inkomst och annat sparande. Pensionsspararen får därmed möjlighet att anpassa risken i premiepensionssparandet till just sin specifika livssituation.

6 Premiepension vs. inkomstpension
Premiepensionens genomsnittliga årsavkastning sedan start är 6,7 procent 2017 Avkastning för inkomstpensionen samma tid är 3 procent

7 Vad är en fond? Värdepapper=aktier, räntebärande papper
Exempel om en fond innehåller aktier i 70 bolag är du indirekt aktieägare i de 70 bolagen. Fördelar: Tillgång till flera marknader till låg kostnad Du behöver inte ha samma koll

8 Vad är en fond? En fond är en samling värdepapper som ägs av dem som sparar i fonden. När du sparar i en fond köper du andelar i fondens värdepapper. Syftet med fondsparande är att ge bättre riskspridning än vad som är möjligt när du sparar i enskilda värdepapper. Fonden sköts av en fondförvaltare.

9 Vilka fondtyper finns det?
Aktiefonder Räntefonder Blandfonder Generationsfonder Aktiefonder En fond som till största delen innehåller aktier kallas aktiefond. En aktie är en ägarandel i ett företag. Aktiefonder sprider risken genom att placera i minst 16 olika aktier. Oftast innehåller fonderna betydligt fler aktier. Räntefonder En fond som enbart består av räntebärande värdepapper kallas räntefond. Ett räntebärande värdepapper ger dig en viss ränta på dina pengar. Blandfonder Blandfonder består av olika kombinationer av aktier och räntebärande värdepapper. Rita och visa hur skillnaden blir om du istället själv väljer 50 procent aktier och 50 procent räntefonder. Generationsfonder Generationsfonder är blandfonder som är anpassade för specifika åldersgrupper och flyttar över placeringarna från aktier till räntebärande värdepapper efter hand som spararna närmar sig pensionsåldern.

10 Risk = Chans Om man inte tar någon risk i sina placeringar har man heller ingen chans till en bra värdeutveckling Hög risk ger chans till bra värdeutveckling, men ingen garanti Risk är nödvändigt i finansiella placeringar om man vill ha chans till en någorlunda god värdeutveckling eller avkastning. Generellt gäller att om man har lång placeringstid, mellan år eller mer, visar historien att aktiemarknaden ger bättre avkastning än räntemarknaden. Därför passar sparande i aktiefonder bra i ett pensionssparande där man ofta har flera decenniers spartid. I premiepensionen sparar vi i genomsnitt drygt 30 år. Under dessa mycket långa tidsperioder kan man uppleva flera uppgångar, men även många nedgångar på världens aktiemarknader. Det gör med andra ord inte så mycket om värdet i sparandet faller vissa år eftersom man räknar med att ta igen tappet i kommande uppgångar.

11 Bilderna illustrerar sambandet mellan risk och avkastning
Bilderna illustrerar sambandet mellan risk och avkastning. Pilen i mitten i varje graf representerar det mest sannolika utfallet. Den övre pilen visar utfallet upp till den 80:e percentilen, dvs utfallen upp till 80 procent av fallen. Det kan alltså finnas ytterligare fall där utfallet är ännu högre, och är alltså här lågt räknat. Den nedre pilen visar utfallet ned till den 10:e percentilen. I en del fall kan alltså utvecklingen bli sämre. Bilderna visar olika utfall för en ung person, år, med standardinkomst, cirka konor i månaden.

12 Man kan lätt förledas att tro att avkastningen också går spikrakt uppåt ju högre risk man tar, men se följande bilder, illustrerar risk. Om man funderar lite mer kring de olika sorternas risker som finns på de finansiella marknaderna är det ganska lätt att förstå att risken i olika fondtyper ser olika ut. Risknivån bestäms först och främst utifrån andelen räntepapper i fonden. Rena räntefonder har längst risk, här kan möjligen löptiden på räntepapperen och eventuella valutarisker spela roll. Blandfonder har en blandning av räntor och aktier. Generationsfonder kan också innehålla räntepapper, speciellt när det gäller äldre sparare. Breda fonder som sparar i olika aktietyper (it-företag, dagligvaruhandel, läkemedel, verkstadsbolag, mm) på flera olika marknader (t ex Europa, USA, Asien ) och med flera olika valutor inblandade anses ha en lägre risk än t ex fonder som specialiserar sig på enskilda länder eller enskilda branscher.

13 Vad är ett index? Fondindex – Visar hur din fond har gått jämfört med likartade fonder, till exempel hur din Europafond har avkastat i jämförelse med andra Europafonder

14 Värdeutveckling individuella konton 2017-11-30

15 Övning - AP7Såfa Vilken fondtyp är det? Vad innebär det?
Vilken avgift? Vilken risk?

16 AP7Såfa – om du inte väljer alls
Om du inte väljer några fonder placeras dina premiepensionspengar i AP7Såfa, Statens årskullsförvaltningsalternativ. AP7Såfa är en fondportfölj som förvaltas av statliga Sjunde AP-fonden. AP7Såfa har ersatt Premiespar- och Premievalsfonden. Den placerar 100% i AP7 Aktiefond (global aktieindexfond med 0,11 % i avgift) fram till att pensionsspararen är 55 år gammal, och viktar sedan om med AP7 Räntefond (svensk medellång räntefond med 0,04 % i avgift) mer och mer ju äldre spararen blir. AP7 Såfa viktas om automatiskt beroende på din ålder, det kallas för generationsfond. AP7Såfa är valbar, vilket innebär att du kan byta till och från den när du vill. Det enda kravet är att du har allt, dvs 100%, av din premiepension placerad i den. Det går alltså inte att välja AP7Såfa och sedan fyra andra fonder. Däremot går det att välja AP7 Aktiefond och AP7 räntefond separat. De finns på fondtorget och fungerar som vanliga aktie- och räntefonder. Denna produkt har endast funnits sedan maj 2010, finns inget bra jämförelseindex.

17 Förvalsalternativets utveckling sedan start
Historiskt sett har det varit ett mycket bra alternativ: sedan start har avkastningen varit i genomsnitt 9,3 procent. Motsvarande avkastning för pensionssparare med egen portfölj har varit 6,0 procent. Under 2015 gick hade dock pensionssparare med egen portfölj något bättre utveckling än sparare i AP7 Såfa: 6,6 procent mot 5,8 procent. För de som valt någon typ av förvaltningstjänst var motsvarande utveckling 3,8 procent.

18 Enkla verktyg I Fondvalsguiden kan du få hjälp med att fundera kring hur du ska välja. Det handlar om vilken risknivå du ska ha, vad avgifterna har för betydelse, hur du ska välja beroende på hur länge du kommer att spara och att du även ska fundera på vilket annat pensionssparande du har, t ex i tjänstepension och eget sparande till pension.

19 Hur många har valt? 48 procent AP7 Såfa
52 procent gjort val någon gång Av dessa cirka 20 procent gjort val endast en gång Av dessa cirka 10 procent som anlitar förvaltare

20 Vad är en förvaltare av premiepension?
Företag som mot en avgift erbjuder sig att välja, byta och förvalta din premiepension Privata företag som drivs i vinstsyfte I Sverige har ungefär personer lämnat över ansvaret för sin premiepension till förvaltningsföretag Förvaltningsföretagen förvaltar cirka sjuttio miljarder kronor Mer information finns på webben: Det är svårt att utvärdera fondens avkastning eftersom endast 17 av de 65 fonder, som förvaltningsföretagen förvaltar, har en historik längre än tre år på Pensionsmyndighetens fondtorg. Fonder med kort historik är svåra att utvärdera. Morningstar, ett företag som betygsätter fonder, kräver att en fond varit igång i minst tre år för att den ska kunna bli betygsatt. Faktum är att det i vissa fall flyttas pengar från en fond till en nystartad fond innan fonden blir så gammal att den får betyg.

21 Två olika sätt att ta ut avgifter
Fond-i-fond Prestationsbaserad avgift En del fonder har markeringar enligt bilden för att visa att fonden tar ut avgifter på annat sätt. Den ena är fond-i-fond där man dels får betala en hög grundavgift för fonden och dels de underliggande fondernas avgifter. Den avgift som visas på Pensionsmyndighetens fondtorg inkluderar även avgifter i underliggande fonder. Den andra är prestationsbaserad avgift och innebär att avgiften varierar beroende på fondens resultat. Det kan som kund vara svårt att veta vad man får betala i slutänden.

22 Pensionsmyndighetens rabattmodell
Pensionsspararna får stora rabatter på avgifterna i fonderna som är med i premiepensionssystemet Rabatterna uppgår i genomsnitt till cirka 2/3 av avgifterna Rabatten gör att premiepensionen, när den betalas ut, blir drygt 15 procent högre än den skulle ha blivit utan rabatter

23 Nytt avtal 2015, högsta avgift efter rabatt
Fondtyp Högsta fondavgift efter rabatt Aktiefonder 0,89 procent Bland- och Generationsfonder 0,62 procent Räntefonder 0,42 procent Ju större fond och ju högre ordinarie avgift, desto högre rabatt ger fondbolagen till premiepensionssystemets sparare.

24 Din premiepension Din premiepension
Tabellen visar värdet på dina premiepensionsfonder Den visar i vilka fonder din premiepension är placerad och värdet för varje fond. Tabellen visar även värdeförändring och fondavgift för ditt fondinnehav. Om du bytt fonder under året gäller värdeförändringen för den tid under året som du haft fonden. Den totala värdeförändringen visar hela årets innehav utan att ta hänsyn till hur stort kontovärdet har varit vid olika tidpunkter. Det kan inte jämföras med värdeförändringen i kronor på ditt pensionskonto. Den totala fondavgiften gäller innehavet vid årsskiftet och kan inte jämföras med avgiften i kronor för ditt pensionskonto. Du kan jämföra avgiften och din totala värdeförändring med värden för den genomsnittlige personen som du ser längst ner i tabellen. Vill du ha mer detaljerad information om fonder eller vill du ha hjälp att byta fonder så logga in på pensionsmyndigheten.se.

25 Myter om premiepensionen
Om jag inte gör något premiepensionsval så slipper jag spekulera i aktier. Pensionsmyndigheten säljer rådgivningstjänster. Min pension är helt placerad på börsen. Kan en fond gå i konkurs? Om du inte väljer hamnar ditt pensionssparande i AP7 Såfa. Det är en fondportfölj som placerar pengarna i aktier över hela världen. Precis som andra aktiefonder så kan den både stiga och falla i värde. Vill du inte investera i aktier så finns det räntefonder att välja. Det händer att förvaltningsföretag upplevs som att de ringer från Pensionsmyndigheten när de ska sälja sina tjänster. Pensionsmyndigheten har inget med dessa företag att göra och vi avråder från att köpa deras tjänster. Merparten av pensionsavgiften går till inkomstpensionen och räntan på de pengarna bestäms av inkomstutvecklingen i Sverige. Det är bara cirka 12 procent av inkomstpensionssystemets totala tillgångar som finns i AP-fonderna. En mindre del av din pensionsavgift går till premiepension som du själv får placera i fonder. På så sätt sprids riskerna i ditt pensionssparande. Tjänstepensionerna är i varierande grad placerade i aktier. Men den största delen av de flesta individers totala pension, inkomstpensionen, är inte det. Fondbolagets ekonomi och de tillgångar som de investerat i för kundernas räkning, måste hållas åtskilda. Dessa tillgångar ägs av fondandelsägarna och förvaras hos ett så kallat förvaringsinstitut. Detta gör att fonderna inte påverkas ekonomiskt av fondbolagets ekonomiska ställning, exempelvis om fondbolaget skulle träda i likvidation eller gå i konkurs. Värdet i fonden kan bli noll bara om alla de företag som fonden investerar i går i konkurs.

26 Nu har vi pratat om premiepensionen…
…men det som påverkar pensionen mest är: Hur länge du arbetar (när du börjar och när du slutar) Hur mycket du arbetar (hel/deltid) Hur hög lön du har Om du har tjänstepension eller inte


Ladda ner ppt "Allmän pension - fonder"

Liknande presentationer


Google-annonser