Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Tipspromenad om mat och klimat
Släng inte mat! Ta hand om den!
Gratis kollektivtrafik för Studenter!
Betyg och bedömning.
~ Den första mobiltelefonen ~
Tips när du planerar måltider
Från teori till praktik
Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto Kvittot kan vara bra att ha om du vill: - Kontrollera så.
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
Produkter, hälsa och miljö
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Klimatpåverkan från livsmedel
Demokrati och hur Sverige styrs
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Hur miljöanpassar man kostråden?
Upphandling av stöd till bredband
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
Mat och klimat.
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Vi blir Region Jönköpings län
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Mat.
MAT OCH JORDBRUK För att alla människor ska få mat år 2020 så behövs det att livsmedelsproduktionen fördubblas.
Verktyg för uppföljning av åtgärder och projekt
Tema: Hållbar utveckling
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Medvetna skolmåltider
Märkning och symboler.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hållbar utveckling och miljömål Hållbar utveckling och miljömål Naturvetenskapliga fakulteten.
Miljövän naturligtvis
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum
Exempel på elevsvar uppgift 1
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Resultat föräldraenkäten 2015 Stimmet och Nybodas grundsärskolor.
Geografi Kan jorden föda oss?. Kamp om hunger Jordbruket Fiske Vattenbrist – vattensnåla metoder 70% - av sötvattnet förbrukas inom jordbruken 3 ton vatten.
Stimmets skola- resultat enkät föräldrar med barn i grundsärskolan 2015 Undersökningsperiod: > Antal svar: 14 Svarsfrekvens: 50%
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Klimatklivet – lokala klimatinvesteringar lokala investeringar för största möjliga klimatnytta Klimatklivet, lokala klimatinvesteringar – Möjligheten att.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Kompetensutveckling MILJÖ Miljöenheten vid GU erbjuder kompetensutveckling för anställda vid universitetet. ”Sommarbuffén” är en sådan utbildning.
Västra Mälardalens kommunalförbund Jan Eriksson Inköpschef Tfn:
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Lektion 1 Mål med lektionen:
Veckans fördjupning handlar om något som kan finnas på till exempel mat. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd.
Minska matavfall i skolorna
Miljö Ekonomiska Sociala
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Nationalekonomi – vad är det?
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Klimatpolicy Laxå kommun
Hållbar utveckling.
Energiförsörjningen och miljön
Presentationens avskrift:

Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval… Stefan Lundvall, miljöstrateg, Länsstyrelsen i Jönköpings län

Staplarna och cirkeldiagrammet visar ”medelsvenskens” utsläpp av växthusgaser som är ungefär 10 ton varav två ton är offentlig konsumtion (sjukhus och skola mm). I uppgifterna ingår utsläpp i andra länder till följd av importen. Utsläppen till följd av maten är ca 2 ton i genomsnitt. Den hållbara nivån ligger enligt olika bedömare mellan 0,7-1,5 ton. Man kan beräkna sina egna utsläpp på www.klimatkontot.se

Vägvisare för bra matmiljöval. Begränsa köttkonsumtionen. Välj i första hand vilt eller svenskproducerat. Ät gärna vegetariskt, musslor och sill (fisk från goda bestånd i övergödda hav). Planera inköp och matlagning så att svinnet minskar och så att resan till och från affären inte ger onödiga utsläpp. Närköpt viktigare är närproducerat! Ät efter säsong. Tex. mer vitkål, morot och palsternacka på vintern. Välj KRAV-märkt eller ekologiskt (särskilt kaffe, bananer och palmolja) Välj närproducerat framför långväga. Välj kranvatten och koncentrerad juice. Spara in pengar på mindre ”onyttigheter”! Det ger bättre hälsa och pengar över till bättre miljöval. Maten måste få kosta mer, annars är det miljön och fattiga som får betala det verkliga priset! Fråga i affären efter närproducerat, ekologiskt och om fisken är från stabila bestånd! Man måste inte vara helt konsekvent! Det är bättre att minska miljöpåverkan med en del än inte alls! Och fest kan vi kosta på oss! Ge inte upp för att det är svårt! Ibland går det inte att veta vad som är bästa valet. Ekologiskt kan stå mot närproducerat. Var nöjd med att du gjort ett aktivt val utifrån de förutsättningar som finns. Man måste ju äta…

www.wwf.se Från den 1 januari 2002 gäller ett EU-direktiv som innebär att alla fisk- och skaldjursprodukter som saluförs inom EU både måste märkas med vetenskapligt namn, handelsnamn och ursprung.