Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval… Stefan Lundvall, miljöstrateg, Länsstyrelsen i Jönköpings län
Staplarna och cirkeldiagrammet visar ”medelsvenskens” utsläpp av växthusgaser som är ungefär 10 ton varav två ton är offentlig konsumtion (sjukhus och skola mm). I uppgifterna ingår utsläpp i andra länder till följd av importen. Utsläppen till följd av maten är ca 2 ton i genomsnitt. Den hållbara nivån ligger enligt olika bedömare mellan 0,7-1,5 ton. Man kan beräkna sina egna utsläpp på www.klimatkontot.se
Vägvisare för bra matmiljöval. Begränsa köttkonsumtionen. Välj i första hand vilt eller svenskproducerat. Ät gärna vegetariskt, musslor och sill (fisk från goda bestånd i övergödda hav). Planera inköp och matlagning så att svinnet minskar och så att resan till och från affären inte ger onödiga utsläpp. Närköpt viktigare är närproducerat! Ät efter säsong. Tex. mer vitkål, morot och palsternacka på vintern. Välj KRAV-märkt eller ekologiskt (särskilt kaffe, bananer och palmolja) Välj närproducerat framför långväga. Välj kranvatten och koncentrerad juice. Spara in pengar på mindre ”onyttigheter”! Det ger bättre hälsa och pengar över till bättre miljöval. Maten måste få kosta mer, annars är det miljön och fattiga som får betala det verkliga priset! Fråga i affären efter närproducerat, ekologiskt och om fisken är från stabila bestånd! Man måste inte vara helt konsekvent! Det är bättre att minska miljöpåverkan med en del än inte alls! Och fest kan vi kosta på oss! Ge inte upp för att det är svårt! Ibland går det inte att veta vad som är bästa valet. Ekologiskt kan stå mot närproducerat. Var nöjd med att du gjort ett aktivt val utifrån de förutsättningar som finns. Man måste ju äta…
www.wwf.se Från den 1 januari 2002 gäller ett EU-direktiv som innebär att alla fisk- och skaldjursprodukter som saluförs inom EU både måste märkas med vetenskapligt namn, handelsnamn och ursprung.