År 2: Återkoppling. Lärfråga: Hur kan vi ge återkoppling på ett sätt som främjar elevernas lärande och motivation? Hur kan vi ge återkoppling på ett sätt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
Att bedöma elevers kunskaper i NO Anders Jönsson.
Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
1 EALTA Europeiska sammanslutningen för prov och bedömning i språk
som underlag för skolutveckling och eget lärande
Närvaro!!.
Bedömning Varför Vad Hur Relia-bilitet Vali-ditet.
Bedömning av professionell kompetens
Pedagogisk dokumentation
Högskoleförberedelse
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
- Konsten att ge feed-back
Syftet med en personlig handlingsplan
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Eller formativt lärande…
Språkgruppen S:t Olofsskolan.
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
PBS i förskolan (Katina Thelin).
År 1: Vad motiverar elever?. Forskningsfrågor Vilka faktorer är avgörande för elevernas motivation? LÄRAREELEVERMÖNSTER?
Att synliggöra lärande
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Ett verktyg för systematiskt kvalitetsarbete
Välkommen till ESF:s seminarium
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Att upptäcka matematiken med symbolhanterande räknare biennetten 2005 Patrik Erixon.
Europeiska regionalfonden Medborgarbudget. Varför medborgarbudget? För att öka medborgarnas möjlighet till inflytande över budget och resurser Vilka har.
Nolltolerans Haga/Katrinelund. Haga Tittade på Hagas egen trygghetsenkät (görs två ggr/år) där det gick att utläsa att eleverna vet vem de ska vända sig.
Nätverksträffen i Sundsvall 2008
Bemötande. Varför denna lärfråga? Hypotes: Vi trodde att vårt bemötande påverkar elevers ansvarstagande för sin skolsituation.
Rudbeck - en utvecklingsresa
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Läroplansträff Välkomna!.
Bedömning – en resa med eleverna
Brukarundersökning individ- och familjeomsorg Resultat från pilotundersökningen hösten 2014 Sveriges Kommuner och Landsting, SKL Rådet för främjande av.
Resultat: Mätningarna efter förändringarna visade ett gott resultat. De boende åt mer och de gick upp i vikt. Deras livskvalitet visade sig även ha ökat.
Utmaningar i arbetet med BfL
Kunskapsuppbyggnad främjar förtroende Camilla Ferenius 23 nov 2007.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Nätverksträff i Aronsborg mars 2007 Att få en djup förståelse av vardagsverksamheten.
Samarbete med seniororganisationer Mål: Att få Esther delaktig i sin vård. Att sprida information om nätverket till seniororganisationerna.
Mörbylånga kommun Styrkort 2015
Kommunens hantering av styrdokument Redovisning Kommunfullmäktige
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Lärande utvärdering genom följeforskning
Vilka är vi? GR Utbildning Pedagogiskt Centrum Sandra Svensson.
Resultat av klassrumsbesök
Modell för kollegialt lärande genom klassrumsbesök
1. Genomför enkäten och redovisa resultatet 4. Vid vilka tillfällen fungerar bra eller hyfsat bra redan idag? Vad är det som gör att det funkar vid dessa.
"Att tydliggöra kunskapskrav - arbete med källor och källkritik”
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Utvärdering av administrationen på KTH Lärdomar från ett utvecklingsprojekt.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Utmaningar i arbetet med BfL Anders Jönsson Högskolan Kristianstad.
Beardslees familjeintervention Lisa Wallander Linusson
Att synliggöra det synliga lärandet. Bedömning för lärande Åsaskolan onsdagen den 5/10.
Utvärderingsmatris för en kunskapsbaserad bedömning Två utvärderingsmatriser har tagits fram i samarbete med SIQ, Nationella rådet för strokevård och ett.
Bedömning i formativ mening
Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med respons
Att synliggöra det synliga lärandet
Varför just ämnet fysik?
Ett inspirationsmaterial inför samtalet mellan chef och medarbetare.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Presentationens avskrift:

År 2: Återkoppling

Lärfråga: Hur kan vi ge återkoppling på ett sätt som främjar elevernas lärande och motivation? Hur kan vi ge återkoppling på ett sätt som främjar elevernas lärande och motivation?Forskningfråga: Kan kamratrespons öka motivationen och göra våra elever mer medvetna om målen? Kan kamratrespons öka motivationen och göra våra elever mer medvetna om målen?

Metod Varje lärare skapade en enkel elevmatris utifrån sitt ämne och det som skulle bedömas. Varje lärare skapade en enkel elevmatris utifrån sitt ämne och det som skulle bedömas. Bedömningen skedde vi två tillfällen, den första oförberedd, den andra förberedd. Bedömningen skedde vi två tillfällen, den första oförberedd, den andra förberedd. Enkät/ utvärdering om kamratresponsbedömning. Enkät/ utvärdering om kamratresponsbedömning.

Lärdomar Eleverna blev mer motiverade när kamrater bedömde. Kamratrespons gav ökad medvetenhet om mål och krav. Elevernas feedback var rak och tydlig.

Lärdomar Tillförlitligt resultat kräver mer tid och regelbundenhet. Tillförlitligt resultat kräver mer tid och regelbundenhet. Elevernas mognad styr motivationen till att ge kamratresponsbedömning. Elevernas mognad styr motivationen till att ge kamratresponsbedömning. Det var svårt att utforma en matris som var tillräckligt enkel och tydlig för att eleverna skulle förstå vad de skulle bedöma. Det var svårt att utforma en matris som var tillräckligt enkel och tydlig för att eleverna skulle förstå vad de skulle bedöma. Kan status/popularitet påverka bedömningsresultat? Kan status/popularitet påverka bedömningsresultat?

Förändringar i praktiken / vår professionella utveckling Användning av föreställningskartor Användning av föreställningskartor Samtalsstruktur Samtalsstruktur Alla får komma till tals Alla får komma till tals Tid att på djupet diskutera och resonera kring vardagsdilemman – problemen läggs i vårt eget knä Tid att på djupet diskutera och resonera kring vardagsdilemman – problemen läggs i vårt eget knä Nyttigt att få se systematiskt på vår verksamhet och få stöd i aktuell forskning Nyttigt att få se systematiskt på vår verksamhet och få stöd i aktuell forskning Vi fick en röd tråd i utvecklingsarbetet, inte längre något lösryckt som inte följs upp Vi fick en röd tråd i utvecklingsarbetet, inte längre något lösryckt som inte följs upp Sättet att dokumentera lärgruppsträffar och diskussioner har varit användbart Sättet att dokumentera lärgruppsträffar och diskussioner har varit användbart Klimatet i personalgruppen förbättrades – ”högre i tak” Klimatet i personalgruppen förbättrades – ”högre i tak”