Lyckad livsmedelsupphandling Dalsland-Säffle ”Så gjorde vi” Karlstad 21 mars 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det värdefulla ENGAGEMANGET
Advertisements

Välkommen till Informationsmöte
För mycket salt i maten – dags att agera!
Kostar miljöanpassningar alltid pengar?
Jan-Eric Nilsson Offentlig upphandling från forskningens horisont - här med fokus på kvalité.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Ordförandeträff 2011.
Energigivande näringsämnen
Det svenska kulturarvet
Offentlig upphandling
Menigo ”Vår kunskap — din framgång”
Peo Werne ICA AB Ett projekt inom ICA som syftar till att samla småskaliga, lokala producenter till en marknadsplats.
ÖPPET HUS – MINI MÄSSA 29/ Med detta bildspel vill vi tacka samtliga producenter och sponsorer samt Övriga medverkande för bra samarbete. Cirka.
Kundundersökning mars 2010
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Granbergs Buss AB Trafikslag: Buss Sträcka: Skellefteå - Bodö.
Kundundersökning mars 2010
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Veolia Transport Sverige AB Trafikslag: Buss Sträcka: Härnösand - Långsele.
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2013 SKOLA och MOTTAGNINGSKÖK FÖRSKOLA
Hållbar upphandling i hälso- och sjukvården - Så arbetar vi i Blekinge
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Västtrafik Trafikslag: Tåg Sträcka: Göteborg - Nässjö.
Hållbara, attraktiva, kreativa miljöer för
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2013 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Köttbullar med pasta och ketchup Indiana JanssonLingonpanna v jan.
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2012 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Kökets val Kycklingköttbullar med makaroner, ketchup Shepards pieLingonpanna.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
V ersion Dialogseminarium – Patientens väg i vården Välkommen!
Kundundersökning mars 2010 Operatör: NextJet AB Trafikslag: Flyg Sträcka: Sveg - Arlanda.
Upphandlingsprocessen Svenska Kraftnät
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Näring och individuella behov åk 8
Offentlig upphandling SFÖ-konferensen i Göteborg 20 april 2013
Mattis Bergquist
Småföretagen och den offentliga upphandlingen 25 augusti 2009 Sundsvall Peter Germer Företagarna Västernorrland.
Mat och klimat.
Mat och hälsa åk 6.
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Utvärdering i HK?.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Din kompetens – vår möjlighet. Övergripande visionärt mål Målet är att hos landstinget som arbetsgivare höja kunskapen om personer med funktionsnedsättning.
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, dåliga FFU, ÖP……. Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - säljare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå.
Medvetna skolmåltider
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, otydliga FFU, ÖP Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Tågkompaniet Trafikslag: Tåg Sträcka: Gävle – Mjölby.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Värmlandstrafik AB Trafikslag: Tåg Sträcka: Karlstad - Charlottenberg.
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Destination Gotland Trafikslag: Färja Sträcka: Visby - Oskarshamn.
När infaller Julafton och hur ofta?
Vad finns i maten?.
Från anbud i singular till anbud i plural Helsingborg
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
INKÖP/ UPPHANDLING.
Hem- och konsumentkunskap ht 15
Dalslands kommuner och Säffle satsar på lokalproducerat Kostchef Ingvar Kardemark Melleruds kommun Kostchef Carina Nisén Säffle kommun Kostchef Elisabeth.
Miljöstyrningsrådets revidering av animaliska livsmedel och vår roll i Sverige – det nya matlandet Monica Sihlén, Miljöstyrningsrådet, Gotland 17 juni.
Att lämna anbud Ett bildspel om hur du lämnar anbud Information från Upphandlingsenheten.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Upphandling Therese Klaar, inköpschef.
Matsedel v.33 14/8 Ugnsgratinerad falukorv serveras med paprikapasta
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Träff 3 Välkommen!.
Näringslivsutveckling &offentliga måltiden
Hur samarbete leder till branschöverenskommelser –
Presentationens avskrift:

Lyckad livsmedelsupphandling Dalsland-Säffle ”Så gjorde vi” Karlstad 21 mars 2012

Upphandlande myndighet – Dalslandskommunernas Kommunalförbund Bengtsfors Dals-Ed Färgelanda Mellerud Säffle Åmål

Samla in kunskap Referensgrupp – kostchefer; deras tidigare arbete med bl.a. kriterier och policy Information andra livsmedelsupphandlingar – hur har andra gjort Nätverk, livsmedelsgrupper och ”utbildningar”

Forts. samla in kunskap Leverantörsträffar - viktigt Informationsträffar med bl.a. LRF lokalt Information om upphandlingen i kommunerna Utbildningsträffar i upphandlingsverktyget för leverantörer och producenter Viktigt – börja i tid!

Förfrågningsunderlagets utformning Politiskt önskemål om uppdelat FFU 100% svar Webbaserad upphandling Stora krav på kvalité Anbudsprover Lägsta pris

Gruppindelning Grupp 1-19 huvudleverantör Grupp 20 Färdiglagat (hela) Grupp 21 Mejerier (per kommun) Grupp 22 Kött och chark (hela) Grupp 23 Frukt och grönsaker (per kommun) Grupp 24 Potatis (per kommun) Grupp 25 Färskt bröd (per kommun) Grupp 26 Ägg (per kommun)

Kravkriterier Miljöstyrningsrådet Egna krav på ex. kötthalt, fetthalt, sockerhalt (artikelspecifikationen) Ingen glutamat i ex. färdigmat Inga transfetter

Övriga förändringar i förfrågningsunderlaget Mer matvete – mindre ris Bara smör – inget margarin Mer ”rena” produkter – mindre halvfabrikat Mindre socker i sylt och saft Inga ”light-produkter” Obligatoriska leverantörsträffar 4 gånger/år för att hålla avtalet levande och kunna förändra

Vilka lämnade anbud? 10 anbud kom in Servera R&S AB – alla grupper utan färskt bröd Menigo Foodservice AB – alla grupper utan mejerier och färskt bröd Svensk Cater AB - alla grupper utan färskt bröd Gunnar Dafgård AB – färdigprodukter och kött/charkprodukter Milko Ekonomisk förening - mejeriprodukter Arla Foods AB - mejeriprodukter Mårten Bagare AB – färskt bröd hela området Stenelinds i Ed HB – färskt bröd Dals-Eds kommun Lindgrens Frukt & Grönt AB – Frukt och grönt, potatis hela området Potatis och Grönsakslagret i Trestad AB - Frukt och grönt, potatis hela området

Utvärdering Förde in resultaten av provsmakningen Gick igenom artikellistor mot ställda krav Ifrågasatte produkter där vi kände oss tveksamma

Avtalspartner Huvudleverantör Menigo samt grupperna färdigmat, kött & chark och ägg Svensk Cater – frukt & grönt, potatis och mejerier Mårten Bagare – färskt bröd

Varför denna uppmärksamhet? Ingen överprövning Lyckat sammanträffande (Västnytt/ tilldelningsbesked) Bra samarbete kostchef/upphandlare Leverantörsträffar Miljöstyrningsrådets kriterier, rätt formulering Kontakten med leverantörerna under hela upphandlingsprocessen

Tack för mig! Katarina Gip ☺