11. Leda transnationella projekt. Att leda transnationella projekt Det är bäst om partnerna möts innan ansökan görs Det är mycket viktigt att komma överens.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kanske är ni goda vänner i ett år,
Advertisements

Kanske är vi goda vänner i ett år...
Välkomna på information om gymnasievalet!
FOKUSERA PÅ FÖRJÄNSTEN!
TACK alla ni som hjälpt oss att svara på vår patientenkät! Här kommer resultatet. Vi jobbar vidare för att bli ännu bättre..
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
ÅLDERSGRUPPEN 10 ÅR HÖSTEN. Föräldraträffar i fortsättningen Ett syfte med dessa möten är att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen.
Förhandling MBL Och Samverkan.
Solanderskolan presenterar
Europeiska Unionen Europeiska Regionala Utvecklingsfonden Genomförandeseminarium Ekonomi och process Petter Hartman Magnusson.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
UPPDRAGSDIALOGEN Dialog med chefen – ett sätt att få kontroll över arbetstiden och arbetsinnehållet 1.
Demokrati.
7. Projektbudgeten. Startpunkten • Du kan i princip aldrig få mer pengar än du begärt i din ansökan och • aldrig mer än EUs % av vad projektet faktiskt.
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Ansökan -Skickas in av den sändande skolan - Senast 1 december (poststämpel gäller) Comenius Elevmobilitet Ansökan.
Internetbanken - Smidiga tjänster för vardagsekonomin.
Välkomna på information om gymnasievalet!.  Valet görs på  I januari får alla elever i åk 9 inloggningsuppgifter.
8. Planera genomförandet
Intervju inför ViV-projektet.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Att skriva en artikel.
Centrala innehåll och kunskapskrav
UPPFÖLJNING Vad behöver verksamheten för att kunna fatta beslut om ekonomiska frågor? Uppföljning av resultat och kapital: - mot budget (jämförelse) -
14. Avsluta projekt.
Passion, Samhörighet och Kärlek
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Interreg IV A Nord Gränslösa möjligheter Skellefteå 7 dec Pontus Albertsson, Forskare, AKMC, VLL HarshNet.
Bodelning och arv i kärnfamiljen
Barnens Polarbibliotek ”Här får barnen göra sin röst hörd!”
Europadagen 7 maj, Nacka Kristina Blixt Basta.
Korpen 2010 Inbjudan till:. Korpen Nu är det dags att anmäla innebandylaget Det här är inbjudan till kvalspelet av Sweden Floorball Cup 9 januari
1. Att leda EU projekt Margareta Holmstedt.
Workshop inför Projektet
Forum för Stadsmiljö EU Finansiering & Projektutveckling Ola Nord Malmö Stads EU Kontor Bryssel.
Creare Vivere – att skapa är att leva. Creare Vivere – nytt CV för dig Sunne, Munkfors, Torsby och Årjäng samverkar 1300 anställda omfattas –Sunne 700.
HOPE- Hospitals in Europé
COMMON COSTS Betala inte common cost fakturor om det saknas ett common cost intyg från partnerns FLC (en kopia av intyget ska alltid vara bifogat fakturan).
Vårdnadshavarinloggning Tallkrogens skola
ÅLDERSGRUPPEN 11 ÅR HÖSTEN. Föräldraträffar i fortsättningen Ett syfte med dessa möten är att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen.
4. Starta ett projekt Ni har fått beskedet Vad gör man sen?
Brukarundersökning 2014 Enkät till brukare med beslut om växelvård på Lupinängen Tumba vård- och omsorgsboende.
Stöd till Svenskt deltagande i EU:s ramprogram för forskning Christian Hansen Europaprogrammen, VINNOVA.
Programförklaring Eksjö Gamla Sta’n Rotaryklubb Ola Stålebrink.
FOXPOPULI Introduktion av deltagare – ice breaking och lära känna varandra “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
6. Inventera projektets resursbehov
Grundtvig Ett EU-projekt för IV-klasser. Grundtvig Vad är Grundtvig? Grundtvig är ett projekt för att öka samarbetet mellan olika EU-länders IV- program.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
9. PROJEKTLEDNING, KONTROLL och KOMMUNIKATION. PROJEKTLEDNING  Projektledare  Ledningsgrupp? – Ekonomiansvarig? – Publicitet? – Utvärderare / följeforskare?
Anställningsintervjun
Tematiska gruppdiskussioner
Leonardo da Vinci - partnerskap Ny möjlighet till europeiskt samarbete för yrkesutbildning.
Rådgivning och stöd från Brysselkontoret Regionförbundet Örebro Maria Lunander, EU-handläggare Central Sweden Bryssel.
MÅL  De resultatmässiga målet för 2008 är serieseger för båda lagen.  Vägen till målet dit går via hård träning, seriös inställning och gott kamratskap.
100 ÅR AV KUNSKAPER OCH ERFARENHETER OM EU- PROGRAM/PROJEKT ”SEUPP”
Mariehamn, Åland 13 – 17 okt. Nordplusnätverket Eko-Tek Nord.
Genrer Ett specifikt syfte – avgör vilken genre det handlar om
Personligt agerande PIE. IEI. LiU. Carina Höyheim 2010
Mia Malmsten / Vasa kustregions läroavtalsbyrå
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Lagledarträff fotbollen 2015
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Sid 1/steg 3 Hej och välkommen! BeST-metoden – vad handlar den om? Berätta för din granne. Praktiska detaljer: Tider. Kaffe/lunch? Mobiler avstängda.
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Kommunikationsplan för ----
Gemensamt kartstöd för Blåljus Det kan bli verklighet ! Hitta rätt!
KOLL PÅ JOBBET. PVF UTBILDNING Utbildningskontrakt öppnar vägen för ett yrkesbevis Yrkesexamen timmar 600 timmar bonus när du klarat yrkesexamen!
KOMMUNIKATION INTERNT Fredrik Grund och Helena Granath – Innovatum–
Hur man kan delta – aktörer inom samhällsskydd och beredskap
Presentationens avskrift:

11. Leda transnationella projekt

Att leda transnationella projekt Det är bäst om partnerna möts innan ansökan görs Det är mycket viktigt att komma överens med sina partners om gemensamma mål för projektet …och ännu mer viktigt att komma överens om de aktiviteter varje partner skall göra i projketet

Att leda transnationella projekt Man behöver möta sina utländska partners åtminstone två gånger om året Ett bra ledningssystem är väsentligt..och måste ta hänsyn till geografiska avstånd samt språkliga och kulturella olikheter. undvik att arbeta med partners där ni inte har något gemensamt språk.

Kommunikation med partners E-post är det bästa sättet att kommunicera - särskilt när parterna är i olika tidszoner Web konferens är ett bra sätt att ordna ledningsmöten när konkreta beslut ska tas Men beräkna god tid för dessa möten. Två timmar är ett absolut minimum Och det tar lite tid att vänja sig vid hur möten på webben fungera

Kommunikation med partners Telefonkonferens går fortare och fungerar bra när man har ett fåtal av individuella deltagare (1 person per telefon) Eller med grupper om man har konferenstelefoner

Att leda transnationella projekt Kom ihåg att attityder till myndigheter varierar mellan olika länder Man måste ha en projekthandbok Som projektledare måste du se till att reglerna om arkivering och tillåtna kostnader efterlevs Ett transnationellt möte i början av projektet bör användas till utbildning om EU:s fondvillkor

Överenskommelse med era partners Man bör ha en skriftlig överenskommelse mellan partnerna Överenskommelsen bör ha formen av ett kontrakt eller åtminstone utbyte av brev

Att leda transnationella projekt Kom ihåg att seder och bruk beträffande ekonomi och administration är olika i olika länder. I INTERREG kan man stipulera att EU pengarna endast betalas ut av koordinatorn mot betalda räkningar. I Sektorsfonderna, som betalar i förskott går inte detta.

Några tips för att överleva Du måste vara intresserad av dina partners Det svenska sättet är inte alltid det bästa Var öppen och villig att lära dig av dina partners (det är hela poängen med transnationella projekt) Du måste bli god vän med era partners

Kom ihåg att ni måste komma överens om de rapporter som sänds in till Kommissionen och programkontoret eller Kommissionen

Alla partners måste få ut något av projektet

Det är viktigt att ta sig tid att ha roligt med sina partners och att äta tillsammans Måltider i samband med partnermöten är nästan alltid en tillåten kostnade (inklusive vin)

Det är jobbigt att leda och delta i transnationella projekt, men det är också roligare än något annat!