Behörighet som mätningsman

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Advertisements

Om ombud mm Om ombud, huvudmän med mera… i lagens akt och mening.
Europeiska kommissionens förslag till:
Skräp i korridorer, snus i tak och på väggar?
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Yttrandefrihet, meddelarfrihet, efterforskningsförbud, repressalieförbud och källskydd Privat sektor,
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
Varför byta till RH 2000? RH 2000 har en väsentligt högre noggrannhet och kvalitet än föregångarna RH 70 och RH 00, vars primära syfte var den småskaliga.
Regler och lösningar för uppdragsutbildning
Johan Alfredsson Stadsjurist Stadsledningskontoret
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
PRIVATJURIDIK Brott och straff (kap 16).
Fastighetsbildningslagen
Lagar och regler på arbetsmarknaden.
Landstinget i Östergötland
Lantmäterimyndigheten
Det allmännas skadeståndsansvar. Allmänt om det allmännas ansvar En viktig förändring gentemot tidigare i 1972 års lag var att “det allmänna” enligt de.
Inskrivningssystemet
Lag och rätt.
PRIVATJURIDIK Brottmål (kap 17).
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Särskild gränsutmärkning 1 januari 2010
Offentlighetsprincipen
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Legitimation för lärare och förskollärare - Förskolan
Handläggning enligt SoL
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Följande presentation är inte tänkt att reta upp vare sig anhängare av fotboll, ishockey, växtfärgning av kläder eller någon annan populär sport.
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Kommunakuten AB Vilket ansvar har byggnadsnämnden Verksamhetsansvaret
Hur har lagstiftningens förändring av kompetenskraven på räddningschef och ställföreträdare fallit ut? LSO 3 kap 14§: Den personal som för kommunens räkning.
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Kap.13 Vad är en fastighet Jordabalken
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Upphovsrätt FALK-konferens maj 2005.
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde 1 § Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.
Patientjournallagen Ändamål
Offentlighet och sekretess
Tillsyn efterbehandling en introduktion till tillsyn över efterbehandling av förorenade områden.
© Viveca Still 2003 UPPHOVSRÄTT Viveca Still Helsingfors universitet.
Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering
Upphovsrätts Bilder Musik Film Verk Med mera. Skyddat Litterära och konstnärliga verk Resultat av personligt intellektuellt skapande Personliga uttrycksformen.
UPPHOVSRÄTT.
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID Östersund, tisdag 24 september 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
Fastighetsbildningslagen
UPPHOVSRÄTT.
Ledningar i kommunägd mark
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Exempel från MKB 2012 Sökande: ”Emil Svenssons trä och skrot”.
Tystnadsplikt och Sekretess för räddningstjänsten vid IVPA-larm
 1 § Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.
ABFF 04 - Omfattning Titel:
Välkomna JTF referensgrupp 26 maj Dagordning Inledning Transportstyrelsens föreskrifter om bedrivande av tågtrafik Framtiden efter JTF Workshop.
Tillsyn och insyn i fristående verksamhet Omfattning i Kristianstad december fristående förskolor,777 barn 2fristående fritidshem407 barn 2fristående.
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
Om Sveriges Domstolar Introbild - välkommen.
Innehåll i föreläsningen
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Välkommen! Denna presentation handlar om de tre lagarna: Upphovsrätten, Personuppgiftslagen och Offentlighets- och sekretesslagen. Korta exempel på vad.
Kontrollbesök och tillsyn Rättigheter och skyldigheter för dig som lantbrukare.
Exploateringsavtal och LOU Är det någon som vet vad som gäller?
Lex Maria.
Offentlighet och sekretess
Grundläggande och särskild behörighet
Lagar Astar 2017.
Riksenheten för säkerhetsmål
Miljöbalken SFS 1998:808.
Branschmöte spårväg tunnelbana
Presentationens avskrift:

Behörighet som mätningsman Mätningsteknik Behörighet som mätningsman 13 § Behöriga att verkställa mätning och kartläggning enligt denna kungörelse är lantmäterimyndigheter samt kommunala mätningsorgan med personal som uppfyl-ler behörighetskraven i andra stycket eller som har förklarats behörig enligt tredje stycket. Behörig att självständigt verkställa arbeten som avses i första stycket är i övrigt den som vid sektionen för lantmäteri eller väg- och vattenbyggnad vid teknisk högskola avlagt civilingenjörsexamen med utbildningen inriktad på bland annat ämnena geo-desi och fotogrammetri och som dessutom har minst två års praktisk erfarenhet av mätningsteknisk verksamhet. Den som avlagt ingenjörsexamen vid gymnasieskolas eller tekniskt gymnasiums mätningstekniska specialkurs eller har motsvarande kun-skaper och som har minst fyra års praktisk erfarenhet av mätningsteknisk verksam-het är också behörig. Den som inte uppfyller kraven i andra stycket kan av Lantmäteriverket förklaras be-hörig att självständigt verkställa arbeten enligt denna kungörelse. Vägverket, Ban-verket, respektive Sveriges geologiska undersökning medde-lar motsvarande för-klaring för verksamhet som dessa verk har tillsyn över. Förordning (1996:4).

Mätningsteknik Lagar och regler Normer Sedvänjor Standarder Författningar Allmänna råd Avgifter/Taxor

Mätningsteknik Tillsyn Olika myndigheter – Olika roller Lantmäteriverket Vägverket Sveriges geologiska undersökning Kommunala myndigheter

Mätningsteknik Ansvar Skadestånd Ersättning för skada Tjänstefel

Mätningsteknik Upphandling Stat och kommun Privata företag Konkurrens Karteller

Offentlighet och sekretess Mätningsteknik Offentlighet och sekretess Detta gäller bara statliga och kommunala myndigheter Offentlighetsprincipen Allmän handling Sekretess Skydd för landskapsinformation Säkerhetsskydd

Mätningsteknik Datalagen Digital registerkarta Fastighetsbeteckningar

Mätningsteknik Upphovsrätt Blanketter Kartor Databaser Idella rättigheter Ekonomiska rättigheter

Mätningsteknik Fältarbete Allemansrätten Tillträdesrätt Förfalskning av fast märke Återställande av gränsmärke Terrängkörning Metallsökare Flygfotografering

Förfalskning av fasta märken Mätningsteknik Förfalskning av fasta märken Brottsalken 14 kap 8 § Om någon falskeligen anbringar märke eller annat föremål som kan tagas för gällande gränsmärke, vattenmärke, fix-punkt eller annat märke för plan- eller höjdmätning eller ock flyttar, borttager, skadar eller förstör sådant märke, dömes, om åtgärden innebär fara i bevishänseende, för förfalskning av fast märke till fängelse i högst fyra år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

Mätningsteknik Övriga frågor Datasäkerhet/Sårbarhet Arbetsmiljö Arkivfrågor