”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, 0706-110179 Jens Larsson, Chefsjurist.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prio-projektet - Juridik
Advertisements

Patientsäkerhetslagen
Lagstiftning – en översikt
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Dagar om lagar, Göteborg
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Vårdplaneringsprocessen vid in- och utskrivning till och från landstingets slutna hälso- och sjukvård Inskickningsmeddelande Inskrivnings meddelande Kallelse.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vad kan du lämna ut till vem?
Johan Alfredsson Stadsjurist Stadsledningskontoret
Patientdatalagen och lite Personuppgiftslagen
Agenda Utbildning för verksamhetschef
Landstinget i Östergötland
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Juridik och beslutsstöd - vad gäller?
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Västra Götalandsregionen PDL
Offentlighetsprincipens syften
Vad reglerna tillåter Organisation -stor frihet att anpassa
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
Sammanhållen journalföring och Nationell Patientöversikt med stöd av Patientdatalagen Liselotte Sjöqvist Enhet:
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
Handläggning enligt SoL
NPÖ –användning i Örebro
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Socialtjänstlagen, SoL
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid SOU 2014:23
Utredningen om rätt information i vård och omsorg Rätt information i vård och omsorg Patrik Sundström, huvudsekreterare.
Nationell patientöversikt
Öppen diskussion angående stöd för PDL Av: Thomas Engdahl.
Rättsregler för rättsintyg
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Ändra till startrubrik
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Patientlagen och information till patienter och närstående
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Patientjournallagen Ändamål
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Delegering Vem får delegera?
HANDLÄGGARDAG OM DOKUMENTATION
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Landstingets ledningskontor  Ny Patientlag  Etik, korruption och oegentligheter Jens Larsson, Chefsjurist
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Juridiska skillnader mellan offentlig och privat hälsovalsenhet
Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Innehåll i föreläsningen
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Allmänt om behandling av personuppgifter i Stöd och behandling.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Patientsäkerhet och god tandvård - var är riskerna störst att misslyckas? Iakttagelser och betraktelser från IVO. Svensk förening för vårdhygien 20 april.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Yttre och inre sekretess i Stöd och behandling. Behandlarens åtkomst.
Lex Maria.
Dokumentation i Stöd och behandling
Patientdatautredningen och kvalitetsregister idag och i framtiden
Patientlagen (2014:821).
Patientsäker vårddokumentation
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Presentationens avskrift:

”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, 0706-110179 Jens Larsson, Chefsjurist

Offentlighetsprincipens syften Att via insyn och kontroll garantera Rättssäkerheten Effektiviteten i förvaltningen Effektiviteten i folkstyret Jens Larsson, Chefsjurist

Elektronisk patientjournal Direktåtkomst till uppgifter i ett vårdregister får endast den ha som behöver tillgång till uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete. Åtkomsten får inte avse andra uppgifter än vad som behövs för att arbetsuppgifterna skall kunna utföras Direktåtkomst = tilldelad behörighet + lösenord Loggning för kontroll Dataintrång Inte gå in i sin egen journal Jens Larsson, Chefsjurist

Ändamål för personuppgiftsbehandlingen Journalföring och annan dokumentation som behövs i och för vården av patienter, administration som rör patienter Utförande av annan dokumentation som följer av lag, förordning eller författning – ex. avvikelserapportering, Lex Maria, smittspårning Kvalitetssäkring Adm, planering, uppföljning, utvärdering, tillsyn Framställning av statistik Jens Larsson, Chefsjurist

1. uppgift om patientens identitet, 3 kap. 6 § En patientjournal ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten. Om uppgifterna finns tillgängliga, ska en patientjournal alltid innehålla 1. uppgift om patientens identitet, 2. väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården, 3. uppgift om ställd diagnos och anledning till mera betydande åtgärder, 4. väsentliga uppgifter om vidtagna och planerade åtgärder, och 5. uppgift om den information som lämnats till patienten och om de ställningstaganden som gjorts i fråga om val av behandlingsalternativ och om möjligheten till en förnyad medicinsk bedömning. Patientjournalen ska vidare innehålla uppgift om vem som har gjort en viss anteckning i journalen och när anteckningen gjordes. 3 kap. 6 § Patientjournalen ska vidare innehålla uppgift om vem som har gjort en viss anteckning i journalen och när anteckningen gjordes. 1. uppgift om patientens identitet, 2. väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården, 3. uppgift om ställd diagnos och anledning till mera betydande åtgärder, 4. väsentliga uppgifter om vidtagna och planerade åtgärder, och 5. uppgift om den information som lämnats till patienten och om de ställningstaganden som gjorts i fråga om val av behandlingsalternativ och om möjligheten till en förnyad medicinsk bedömning. En patientjournal ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten. Om uppgifterna finns tillgängliga, ska en patientjournal alltid innehålla Jens Larsson, Chefsjurist

Språket i patientjournaler 3 kap. 13 § De journalhandlingar som upprättas inom hälso- och sjukvården ska vara skrivna på svenska språket, vara tydligt utformade och så lätta som möjligt att förstå för patienten. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om att en sådan journalhandling får vara skriven på ett annat språk än svenska. Jens Larsson, Chefsjurist

Nationell PatientÖversikt (NPÖ) Jens Larsson, Chefsjurist

Hur fungerar det tekniskt ? NPÖ Landstinget Värmland Privat vårdgivare Uppsala kommun Gävleborg Lokal spärrtjänst Nationell Jens Larsson, Chefsjurist

Vad krävs för att jag ska kunna/tillåtas använda NPÖ Vårdrelation till patienten Samtycke från patienten Registrerad i HSA-katalog E-tjänstekort Inloggning till Cosmic Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Att lämna ut uppgifter i den egna verksamheten m m I princip råder ingen sekretess, enligt OSL, i den egna verksamheten Inre sekretess – Patientdatalagen– endast behörig personal har rätt att ta del av uppgifter om patienten Behörig = deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården Jens Larsson, Chefsjurist

Södertörns tingsrätt B 6045-12 Svea Hovrätt B2360-12 Södertörns tingsrätt B 6045-12 Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

5 kap. 5 § En vårdgivare får medge en enskild direktåtkomst till sådana uppgifter om den enskilde själv som får lämnas ut till honom eller henne och som behandlas för ändamål som anges i 2 kap. 4 § första stycket 1 och 2. Den enskilde får under samma förutsättningar medges direktåtkomst till sådan dokumentation som avses i 4 kap. 3 § första stycket första meningen. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om de krav på säkerhetsåtgärder som ska gälla vid sådan direktåtkomst som avses i första stycket. 5 kap. 5 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om de krav på säkerhetsåtgärder som ska gälla vid sådan direktåtkomst som avses i första stycket. En vårdgivare får medge en enskild direktåtkomst till sådana uppgifter om den enskilde själv som får lämnas ut till honom eller henne och som behandlas för ändamål som anges i 2 kap. 4 § första stycket 1 och 2. Den enskilde får under samma förutsättningar medges direktåtkomst till sådan dokumentation som avses i 4 kap. 3 § första stycket första meningen. Jens Larsson, Chefsjurist

Möjligheten att anmäla brott Finns ingen lagstadgad skyldighet för hälso- och sjukvården att anmäla brott Lägsta straff på ett års fängelse Grov misshandel (kvinnomisshandel) En anmälan bör inte göras mot patientens vilja Om barn finns med i bilden vid kvinnomisshandel bör kontakt tas med socialtjänsten (jmf 14:1 SoL) Trafiknykterhetsbrott Jens Larsson, Chefsjurist

Ny Patientlag 2015 Jens Larsson, Chefsjurist

”Sociala medier ur ett juridiskt perspektiv” – utmaningar och möjligheter” Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Ingen administratör! Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

Svea Hovrätt T803-14 (26 november) Uppsala tingsrätt T1958-12 Svea Hovrätt T803-14 (26 november) Jens Larsson, Chefsjurist

Jens Larsson, Chefsjurist

…utvecklingen rusar vidare… integriteten för medborgare/personal medias möjligheter till kritisk granskning / medborgarnas intresse av att dokumentera medicinska journaler på nätet ständigt uppkopplade smart-phones - - - vad tycker ni? Tips för organisationen. Jens Larsson, Chefsjurist