Påarps Scoutkår – 70 år En historielektion i kårhistoria.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Folkrörelsearkivet i Helsingborg
Advertisements

Inbjudan till grillfest i vårt nya fritidshus.
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Stadsnätsanslutning villaområde ”Gleber” i Påarp
Inledningen av Kalla Kriget
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
En värld i lågor Andra Världskriget.
Stockholms läns Hembygdsförbunds budkavle Lördagen den 21 september väddö Begränsat antal! Anmälan senast 30 augusti.
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Nytt avtal - AB, Allmänna bestämmelser med SKL / Pacta
B-P BESÖKER SVERIGE.
Tyskland järnridån Berlin.
Prissättning Ta hänsyn till: kostnaderna konkurrenternas priser
I detta shoppingcenter hade kvinnorna en möjlighet att välja en make bland olika män.....
Vincent Van Gogh.
Jenny Nyström.
1 IF Metall Nytt Förbundsavtal 2007 GF 59200/GF
DISCO!!!!!!!!!!! Fredagen den 20/5 i Folkets Hus
19 juni – 3 juli 2004 MalmöMässan. Vad är EM i Bridge? Cirka 40 deltagande nationer. Man tävlar i lag, varje lag innehåller normalt sett åtta personer.
Fredag 13 juli 2007 Jag önskar att få ut mera av livet Jag har tagit ett beslut !
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Gratis buss i Avesta- Hur är det möjligt?
Kundundersökning mars 2010
Kriget efter 1940.
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Sveriges klimat - så var det
Välkommen till SJs pressträff
Kundundersökning mars 2010 Operatör: Västtrafik Trafikslag: Tåg Sträcka: Göteborg - Nässjö.
Korpen på jobbet Vi gör det enkelt för arbetsplatser att sporta och ha kul tillsammans!
Jag valde Göteborg för att jag tycker det är roligt där.
Jag ska åka till Göteborg i två dagar, den 9/6 - 10/6.
1953 invaldes Gurli Svensson in i distriktsstyrelsen i Hälsingkrona.
Ekvationer Det är inte så svårt?.
Måsens pedagogiska år 2010 /2011
Bo och leva INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Ibis Styles Stockholm Järva Stockholm, Sverige Check-in 25 apr 2013 To Check-out 28 apr 2013 Sö Nätter: 3 Typ av rum 1 enkelrum Gratis wireless internet.
Växjö - Stockholm Jag ska åka till Stockholm i två dagar. Datum: 3 Juni – 5 Juni.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Innovationsperiod för Arbesko. Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med.
Ekoturism ett mer miljöanpassat resande eller.. ? Per Jiborn Svenska Ekoturimsföreningen.
Foto: IBL Bildbyrå Känn dig trygg i mötet med media Kommunikation.
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
1989 väljer man kårens första internationellt ombud, det blir Magnus Bengtsson. Tre seniorscouter åker på en reseledarkurs i Norrtälje. I februari spärrar.
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Min Stockholmresa ..
Vad ni kommer att få höra idag Utställningen – vad, hur och varför? Stipendier Projektbanken – en användbar resurs Viktig info & datum Utställningsveckan.
Stockholm juli Tåget åker från Växjö kl och är framme kl Hem igen går det kl och är framme Det kostar 364 kr tur och retur.
1999 lämnar kåren in ritningarna till byggnadskontoret på ett skjulet utanför scoutlokalen. Kåren arrangerar DM i femkamp. Kåren har ett läger för klass.
KALENTERI LUOKAN SEINÄLLE
En värld i lågor Andra Världskriget.
LÄGER – Fjugesta 6-8 Augusti 2011.
London- Resan Dag:1 Idag när vi kom till flygplatsen gick vi och åt. När vi skulle checka in stängde de framför ögonen på oss och vägrade öppna, fast.
Något om Olles ”kusiner”, de som tog namnet Dellerstam.
Djurquiz Start. Vad är det här för djur? giraffelefantmonster.
Den 25 november 1885 föddes Emelia Charlotta, dotter till Carl August Andersson (Rehn) och hans hustru Emma Charlotta Svensdotter. Dopvittnen var farbrodern.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Ordföljd.
Konnichiwa! och välkomna!. Säkerhetsgenomgång Schema lördag 10:00 Information 10:45 Paus 11:00 Samarbetsövningar 12:00 Lunch 13:00 Stationer 4x30 min.
Sommaren
Sommaren 2017.
Backhoppning Före 1920 hoppade Njurundas backhoppare i Svartviksbacken. Den 19 mars 1920 invigdes NIK:s första skidbacke, Nyåkersbacken, som låg snett.
TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET
Historien om Rosa Parks.
TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET
Veckans fördjupning handlar om ett bröllop
Skogskollo sommaren 2018 Tjejer som börjar årskurs 5 och 6 till hösten (födda -06 och -07) Uppleva och lära sig mer om skogen Prova nya saker Träffa nya.
Sveriges kungliga familj. H.M. Konung Carl XVI Gustaf Carl Gustaf Folke Hubertus, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, tillträdde tronen, 27 år gammal,
TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET
Presentationens avskrift:

Påarps Scoutkår – 70 år En historielektion i kårhistoria

Allt började den 18 oktober 1944 då systrarna Britta och Karin Eriksson och 10 st. flickor bestämde sig för att bilda en scoutkår. Namnet blev Påarps flickscoutkår. Deras första träff ägde rum i dagens museum.

En gruppbild efter en scoutupptagning i Välluvs småskola i maj Efter sommaren flyttar Karin och Britta Eriksson och Gurli Svensson tar över rodret i kåren. Kåren flyttar sina möten till Karl Johanssons möbelfabrik.

Sommaren 1946 sänder kåren tre stycken på förbundslägret Björkö, nära Njurunda. Lägret har 3400 deltagare. Lägeravgiften var 22 kr eller 24 kr beroende på var man bodde i Sverige. På detta läger fanns det allra första lägerdagiset för barn 1-5 år. Här bodde vi

1947 startar man en blåvingeavdelning med hjälp av Margareta Jönsson. Det fanns två blåvingar i den första gruppen. Detta år instiftas GA märket i Sverige efter Prins Gustaf Adolfs tragiska bortgång i en flygolycka.

Gurli Svensson I juli 1948 åker en st. från kåren till Storlien/Enafors på Fjällfärd. Kåren håller till i Påarps småskola.

På sommaren 1949 reser fem stycken på förbundslägret Stråken. Lägret ägde rum i augusti. Lägerchef var ingen mindre än Estelle Bernadotte. På lägret deltog det flickscouter. De fem som åkte på Stråkenlägret i Västergötland, erhöll ett stipendium på 50 kr. Lägeravgiften var 45 kr per person.

År 1950 blir Barbro Jeppsson tillsammans med Margareta Jönsson ledare för blåvingarna. Blåvingarna håller till i Påarps småskola medan flickscouterna är i Stens Bryggeri. Man köper sig en egen lokal i form av en kolonistuga. Det var ett par stolta flickscouter som cyklade in till Olympia på Svenska flaggans dag den 6 juni för att mottag kårens första flagga. Det är tur att flickscouterna inte är så många!

Jag gillar dina nya glasögon Maja I mars 1951 åker Gurli Svensson på förbundsstämma i stora salen i Stockholm inför man snabbvingar. Blåvingarna leds fortfarande av Barbro Jeppsson i Påarps småskola. Detta år deltager kåren i DM i simning för första gången i Helsingborg.

Sommaren 1952 åker Gurli Svensson tillsammans med 68 seniorscouter från hela Sverige först på ett förläger i i Geastugan. Detta var ett förläger inför en resa till Frankrike. Resan till Frankrike går med buss via Hamburg, Bryssel och Paris. Slutmålet är barnhemmet Berck. Man stannar i Berck i fyra dagar och därefter blir det rundtur i Frankrike i sju dagar. Sista fyra dagarna är det ”rally” i Paris. Arrangemanget hade över deltagare och kostade 250 kronor.