Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET"— Presentationens avskrift:

1 TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET

2 Special Olympics-klassikern innehåller fyra tävlingsmoment samt kostuppgifter. Det är nu dags för tävlingsmomentet skidor!

3 Hur går tävlingsmomentet skidor till?

4 Tillsammans ska ni åka skidor, ro i roddmaskin eller gå stavgång minst 90 km.
90 km är samma sträcka som distansen i Vasaloppet som ingår i En Svensk Klassiker.

5 Vasaloppet

6 Historik Första Vasaloppet genomfördes redan år 1521 av Gustav Eriksson, mer känd som Gustav Vasa. Han var jagad av den danska kungen. Gustav åkte skidor ifrån Mora, men blev stoppad i Sälen för att hjälpa folket att stoppa den danska kungen. Tillsammans lyckades de. För att minnas vad Gustav Vasa gjorde startade man år 1922 ett skidlopp. Loppet är samma sträcka som Gustav åkte, men idag startar man i Sälen och går i mål i Mora istället. Det första Vasaloppet, år 1922 hade 119 skidåkare. Idag är max antalet , vilket år 2016 blev fullt på 83 sekunder när platserna släpptes!

7 Banan Vasaloppet är 90 km. Det kan vara jobbigt att skida så långt. Ibland är det väldigt kallt och andra år regnar det. Du har bara 12 timmar på dig att skida ifrån Sälen till Mora. Tar det längre tid måste du bryta loppet

8 Kort fakta om Vasaloppet
Tillsammans har de åkt 1202 varv runt jordklotet eller 62 resor tur och retur till månen. Först år 1981 fick kvinnor åka Vasaloppet. Innan 1981 hände det att kvinnor åkte, men då utklädda till män. Vasaloppet har hittills enbart behövt ställas in 3 gånger, 1932, 1934 och var det för få deltagare, medan övriga berodde på snöbrist.

9 Engelbrektsloppet

10 Historik Första Engelbrektsloppet 60 km kördes år 1969.
Innan år 1981 fick kvinnor inte åka Vasaloppet och kunde därför inte ta En Svensk Klassiker. Detta tyckte Prins Bertil var helt galet. År 1971 blev Engelbrektsloppet ett klassikerlopp. Idag kan du välja på att åka Engelbrektsloppet eller Vasaloppet för att klara av momentet skidor i En Svensk Klassiker. Du både startar och går i mål i Norberg.

11 Banan Engelbrektsloppet 60 km är en varvbana. Banan är 30 km och hur banan går kan variera beroende på hur mycket snö det finns.

12 Kort fakta om Engelbrektloppet
Engelbrekt var en frihetshjälte som slängde ut danskarna ur Sverige. Loppet har fått sitt namn efter honom. Första året, 1969, var det 546 anmälda till loppet. Idag är det ungefär anmälda.

13 hur just ni gör på info@specialolympics klassikern.se
Hur kan vi göra tävlingsmomentet Skidor? Tipsa oss gärna hur just ni gör på klassikern.se Ni kan samla ihop era kilometrar på en mängd olika sätt. t.ex.: Vi åker skidor, ror i roddmaskin eller går med stavar en speciell veckodag varje vecka Vi klarar av Special Olympics-klassikerns skid-moment i samband med en aktivitetsdag eller annan planerad rörelseaktivitet Vi får en hemuppgift där vi tillsammans med föräldrar/vårdnadshavare/anhöriga avverkar en sträcka Vi som är anmälda som skolklass, gör en skolrunda, vilken vi går eller skidar, i anslutning till någon rast. … eller gör vi alltihop!

14 Registrera sträcka Pedagogen/ledaren registrerar sträckan på  "Mina sidor” på Ni får väldigt gärna fortsätta registrera era kilometer i momentet skidor fram till den 15 maj 2020. Hur långt hinner ni? Titta och jämför med  andra klasser/grupper i deltagarlistan.

15 Vad händer när vi är klara?
Ni kan registrera tävlingsmomenten ända fram till och med den 15 maj 2020. När klassen/gruppen tillsammans nått minst 90 kilometer får ni ett fint diplom att ladda ner. Ni är nu klara med tävlingsmomentet skidor!

16 Lycka till. Nu kör vi!


Ladda ner ppt "TÄVLINGSMOMENT SKIDOR VASALOPPET+ENGELBREKTSLOPPET"

Liknande presentationer


Google-annonser