Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tyskland 1945-61 järnridån Berlin.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tyskland 1945-61 järnridån Berlin."— Presentationens avskrift:

1 Tyskland järnridån Berlin

2 Berlin 1945

3 Berlin delas i fyra ockupationszoner
Ockupationsländer: Sovjet, USA, Storbritannien och Frankrike. Skulle samarbeta i ett kontrollråd Tyskland skulle avrustas och bestraffas Sedan skulle de fyra zonerna slås samman till ett Tyskland

4 Berlin i den sovjetiska zonen

5 Berlinblockaden 1948-49 Berlin inklämt i den sovjetiska zonen
Försämrade relationer, mellan Sovjet och övriga ockupationsmakter ledde till att kontrollrådet slutade att fungera (1948) Bråk om valuta ledde fram till att alla kommunikationer mellan Västberlin och västra Tyskland utom luftkorridorerna stängdes. Syftet var att tvinga väst till en mjukare hållning i sin Tysklandspolitik. Västberlins ca 2 miljoner inv fick nu försörjningsproblem. Västmakternas motåtgärd var att klara via en luftbro. Blockaden innebar att Västberlin knöts nära till västmakterna, vilka våren 1949 sammanslog sina ockupationszoner till vad som senare under året blev Förbundsrepubliken Tyskland, dvs. Västtyskland. I maj 1949 hävde Sovjetunionen blockaden, men någon enighet om det framtida Tyskland kunde inte nås, utan i oktober utropades Tyska demokratiska republiken, dvs. Östtyskland.

6 BRD under 1950-talet 1951 med i Kol- och stålunionen (början på EU)
Med stöd av Marshall-hjälpen påbörjades det som senare skulle kallas för det tyska undret 1955 blev de medlemmar i NATO 1949–61 flydde 2,7 miljoner människor till väst via Berlin

7 Berlinmuren uppfördes sedan den ökande flyktingströmmen från öst till väst blivit ett stort bekymmer för Östtyskland. Åren 1949–61 flydde 2,7 miljoner människor till väst via Berlin.

8 Berlinmuren, östtysk gränsmur mellan Västberlin och Östberlin, påbörjad 13 augusti 1961 då gränsen stängdes helt.

9 Berlinmuren som var 43,1 km lång, byggdes om och förstärktes flera gånger för att effektivt kunna hindra flyktingar från öst att ta sig till väst.

10 Innan gränsen gjordes helt tillsluten lyckades under årens lopp ändå drygt 5 000 personer fly, varav 574 östtyska s.k. folkpoliser. Antalet personer som sköts till döds av de östtyska gränsvakterna i samband med flyktförsök vid muren var 239, om man räknar hela den avspärrade gränsen runt Västberlin, varav en fjärdedel dödades vid muren mellan Östberlin och Västberlin.

11

12 Vad händer?


Ladda ner ppt "Tyskland 1945-61 järnridån Berlin."

Liknande presentationer


Google-annonser