Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Walter Ulbricht ledare DDR till 1971.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Walter Ulbricht ledare DDR till 1971."— Presentationens avskrift:

1 Walter Ulbricht ledare DDR till 1971.
Kommunism i Tyskland: Kommunisterna fick 25 % av rösterna i valet 1932 i Berlin. Nazisterna fick 30%. Moskva Kommunister gjorde uppror 1918 / 1919 Karl Marx var tysk. Nazismen hade vållat ett ofattbart lidande för miljontals tyskar. Inte konstigt att vissa blir kommunister. Walter Ulbricht ledare DDR till 1971.

2

3

4 Berlin under ockupation.
Inte bara Tyskland utan även Berlin delades in i ockupationszoner. Hundratusentals hem var sönderbombade. Under en period kom flyktingar från öst om dagen. Sovjet förbjöd livsmedelstransport in till staden. Hungersnöd, dog av svält under 1946. Priset för en prostituerad var 5 cigaretter. Sovjetiskt Befrielsemonument framför Riksdagshuset i Berlin. Röda Armén lät bygga sådana här i alla ockuperade huvudstäder.

5 Berlin delades upp i ockapationszoner.

6

7 Resten av Tyskland och Österrike delades också upp i ockupationszoner.

8 Sovjetunionen och dess satellitstater under andra hälften av 40-talet.

9 Frågor att besvara: Titta på föregående karta, tänk att du är Stalin och du vill ha lydstater som skydd mellan dig och Sovjetunionen. Vilka stater skulle du vara beredd att släppa till Väst, alternativt låta bli neutrala stater? Hur viktigt hade Sverige varit för dig? Varför är Berlin så viktigt för både Sovjet och USA? Gå vidare i presentationen när du skrivit ner svaren på dessa frågor.

10 BERLINBLOCKADEN Väst slog samman sina områden till Bizonia och införde en egen ny valuta. Detta gjorde Sovjet rasande, deras gamla valuta blev värdelös. De kunde inte kontrollera Berlin ekonomiskt. Nu fanns det ingen anledning för folk att stanna i Östberlin. Sovjet stänger helt enkelt av alla vägar till Västberlin. Detta är en krigshandling men Sovjet räknar kallt med att USA och GB inte kommer att göra något. De allierade svarar med en luftbro. För att hålla Berlin i liv krävs det varje dag bla: 641 ton Mjöl 105 ton spannmål 106 ton kött och fisk Totalt 2,326,406 ton mat och förnödenheter. Totalt 278,228 flygningar. Sträckan motsvarar den från jorden till solen sammanlagt. 101 soldater misste livet kostnaden var i dagens penningvärde 2 miljarder dollar.

11 Brittisk propagandafilm om luftbron.
Fundera över: Verkar det farligt för piloterna? Hur framställs tyskarna, alltså civilbefolkningen? Vilken typ av musik hörs i bakgrunden? Vem är hjälten i historien? Vem är skurken? Vad tror du den brittiska regeringen har velat att hemmapubliken skulle tycka om luftbron? Varför är det så viktigt att behålla kontrollen över Västberlin för GB, USA och Frankrike?

12 Östtysk propagandamålning fr 1953
Östtysk propagandamålning fr Vilken bild av Östtyskland vill ledningen för landet framställa ?

13 Vad fick Berlinupproret för konsekvenser?
Ulbricht och de andra stalinisterna visar sitt sanna ansikte. De blir livrädda och flyr till det sovjetiska huvudkontoret i Karlshorst. De bosätter sig i Wandlitz, innanför 2 meter höga murar. STASI-chefen får skulden och ersätts med Mielke som kommer att sitta tills 1989. I Östtyskland stannar den Stalinistiska delen kvar vid makten. Paradgatan i Västberlin döps om till 17 Juni gatan, och heter så än i dag. Berlinupproret 17 juni 1953. Arbetare som byggde den nya fina paradgatan Stalinallee strejkade, detta spreds sig och demonstranter slogs mot sovjetiska T-34or på Berlins gator.

14 Stalinallé heter Karl Marx Allé idag och ser ut så här..

15

16 Muren när den är fullt utbyggd i under 70-talet.

17 Frågor: Om du var ledare för Östtyskland, varför skulle du då stödja byggandet av en mur, ja rent av tycka att det är nödvändigt att den byggs? Om du var Kennedy (President i USA 61-63), hur skulle du reagerat på byggandet av en mur i Berlin? Varför skulle du inte gå i krig emot Sovjet / DDR för att de bygger muren?

18 Berlinmuren byggs ut efterhand.
Gränsen stängs natten mellan den 12 och 13 augusti 1961.

19

20 Frågor: Vilket budskap ville Kennedy få fram med sitt Berlin-tal? Vad är en ”Berliner” på tyska? Varför är det än idag ett väldigt berömt tal, tror du?


Ladda ner ppt "Walter Ulbricht ledare DDR till 1971."

Liknande presentationer


Google-annonser