Från frukost till kvällsmål.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
DAGENSMENY V, 36 DAGENSMENY V, 36 MåndagViltfärsbiffar med kokt potatis, kantarellsås, gurka och grnsallad. Tisdag Panerad flundra,
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Hälsa och Kondition.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Baguette med Gourmetbullar 4 portioner 1 pkt Gourmetbullar, Hälsans Kök Gourmet 4 baguetter smör 4 salladsblad 1 liten purjolök 1 syrligt äpple 2 dl lätt.
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Få mer energi efter jobbet!
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Repetition av näringslära
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du.
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Senior Alert forum för SÄBO Anna Nylén Leg. Dietist Visby lasarett
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Tisdag: Nötfärsgratäng med potatis Onsdag: Kycklingsoppa serveras
VEGA på Sörgårdsskolan
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Menyförslag 2900 kcal Frukost Mellanmål Lunch
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Från frukost till kvällsmål. Hela dagens mat! Från frukost till kvällsmål.

Energibehov & måltidsfördelning 3 huvudmål och 2-3 mellanmål ökar ämnesomsättningen, blodsockret ligger på en jämnare nivå och man håller vikten lättare. Frukost 20-25 E% (energiprocent) Lunch 25–35 E% Middag 25–35 E% 2-3 mellanmål, totalt 5 - 30 % Hela dagens mat blir ca 2 200 kcal.

Frukost – ca 440 kcal En portion havregrynsgröt, ca 275 g (knappt 3 dl) med ca 20 g torkad frukt samt 2 dl lättmjölk. Rågbröd, ca 30 g med 5 g lättmargarin, skinka ca 15 g och grönt ca 15 g. Ett äpple.

Mellanmål – 50 kcal En apelsin.

Lunch – 530 kcal Bulgursallad med 175 g kokt bulgur, tomat 50 g, persilja 5 g, rapsolja 15 g. Stekt kycklingfilé 125 g. Kokt broccoli ca 75 g, småtomater ca 50 g. 2 skivor Faluknäcke 20 g med 5 g lättmargarin.

Mellanmål - 380 kcal Två pannkakor, ca 140 g, bär 40 g.

Middag – 600 kcal Ugnsrostade rotfrukter och potatis ( lök ca 30 g,palsternacka 70 g, morot 70 g potatis 125 g, rapsolja 5 g-1 tsk). Stekt lax 100 g med kall sås (mini crème fraiche 50 g och spenat 50 g). Grovt bröd 30 g.

Kvällsmål – 200 kcal En skiva knäckebröd med ca 15 g-1 msk leverpastej och 15 g ättiksgurka. Banan 105 g och en kopp te.

Varför satsa på bra matvanor? Med regelbundna matvanor mår kroppen och knoppen som allra bäst. Du får i dig viktig energi och näring Du orkar mer och kan koncentrera dig bättre Dina muskler håller sig starka längre Du minskar risken för sötsug och småätande mellan måltiderna Du känner dig pigg och glad och har jämnare humör.

Att diskutera Hur viktigt är det för dig med bra mat en hel dag? Hur påverkas din kropp när du äter bra mat - hur mår du idag och om 20 år? Hur fixar du en bra dags mat till dig själv hemma? Ge förslag på frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål. Näringsberäkna din egen måltid!