Socialtjänstlagen, SoL

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
God man för ensamkommande barn
Advertisements

Förvaltningslagen (FL)
Lagstiftning – en översikt
LSO på skadeplatsen.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Mottagningsgruppen / Familjeavdelningen
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
Vad kan du lämna ut till vem?
Johan Alfredsson Stadsjurist Stadsledningskontoret
SOCIALTJÄNSTLAGEN SoL
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Allmän och speciell förvaltning
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Socialtjänstens möjligheter och begränsningar
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
PRIVATJURIDIK Att lösa tvister (kap 5).
Samordnad individuell plan
Barn som far illa My Stein.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Offentlighetsprincipen
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Handläggning enligt SoL
Socialrätten – en översikt
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Orosanmälan - anmälningsplikt enligt kap 14 1 § Socialtjänstlagen
RÄTTSSÄKERHET 1. LEGALITET 2. OBJEKTIVITET 3. OFFENTLIGHET
UPPSALA.
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
Ändra till startrubrik
RÄTTSSÄKERHET JURIDISKT
RLä Hantering och handläggning av våldssituationer I situationen: Håll dig lugn, så att du inte förvärrar situationen genom ditt eget beteende.
Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
EKONOMISKT BISTÅND RÄTTSSÄKRARE HANDLÄGGNING
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
HANDLÄGGARDAG EKONOMISKT BISTÅND
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET Stockholm, torsdag 24 januari 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
Patientjournallagen Ändamål
Offentlighets- och sekretesslag (OSL)
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
RÄTTSSÄKERHET LEGALITET OFFENTLIGHET OBJEKTIVITET BESLUT INOM RIMLIG TID Östersund, tisdag 24 september 2013 ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET.
HANDLÄGGNING AV EKONOMISKT BISTÅND
Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (SFS 1990:52) Beredande av vård (fel hos omgivningen) 2 § Vård skall beslutas om det på grund av misshandel,
EKONOMISKT BISTÅND RÄTTSSÄKRARE HANDLÄGGNING GÖTEBORG 4 FEBRUARI 2015
ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET ÖVERKLAGNINGSMÖJLIGHET
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Juridiska skillnader mellan offentlig och privat hälsovalsenhet
*Fatta beslut på delegation * Offentlighet- och sekretess
Barnperspektiv Introduktionsprogram Göteborgs Stad 13 oktober 2015
Innehåll i föreläsningen
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Kunskap till praktik - riskbruk, missbruk och beroende 18 maj Folkets hus Maria Lewandowski, kommunjurist.
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Kvalitetsarbete.
Presentationens avskrift:

Socialtjänstlagen, SoL Yttersta ansvaret Individuell bedömning De som gör så gott de kan ska ha så att de klarar sig om det inte går att ordna på annat sätt

Socialtjänstlagen, SoL SoL 11 kap 5§ Handläggning av ärenden som rör enskilda samt genomförande av beslut om stödinsatser, vård och behandling ska dokumenteras. Dokumentationen ska utvisa beslut och åtgärder som vidtas i ärendet samt faktiska omständigheter och händelser av betydelse.    Handlingar som rör enskildas personliga förhållanden ska förvaras så att obehöriga inte får tillgång till dem.

Socialtjänstlagen, SoL SoL 11 kap 5§ genomförande av beslut ska dokumenteras dokumentationen ska utvisa beslut och åtgärder som vidtas i ärendet faktiska omständigheter och händelser av betydelse handlingar som rör enskildas personliga förhållanden ska förvaras så att obehöriga inte får tillgång till dem.

Socialtjänstlagen, SoL SoL 11 kap 6§ Dokumentationen skall utformas med respekt för den enskildes integritet. Den enskilde bör hållas underrättad om de journalanteckningar och andra anteckningar som förs om honom eller henne. Om den enskilde anser att någon uppgift i dokumentationen är oriktig ska detta antecknas.

Förvaltningslagen, FL Förvaltningsmyndigheters handläggning av ärenden Annan förvaltningsverksamhet Serviceskyldighet Svara på frågor från enskilda Inom ramen för den egna verksamheten hjälpa andra myndigheter

Förvaltningslagen, FL Förvaltningsmyndigheters handläggning av ärenden Myndighetsutövning Samhällets makt över medborgare Beslut tydligt motiverade Vilka lagar, bestämmelser och bedömningar bygger beslutet på Överklagningsmöjligheter

Tryckfrihetsförordningen Offentlighetsprincipen gäller Verksamheten finansieras med skattepengar De som betalar har rätt att veta hur deras pengar används De som kommer till soc måste kunna lita på att inte uppgifter om personliga förhållanden lämnas ut till obehöriga.

Sekretesslagen, SekrL Sekretesslagen gäller för oss i socialtjänsten Det får inte finnas någon risk att den det rör tar illa upp , ”menbedömning” Fråga alltid den det berör om uppgifterna får lämnas ut Särskilda regler för kontakt med olika myndigheter

Misstanke om att barn far illa, Anmmälningsplikt Misstanke om att barn far illa, SoL 14 kap 1 § 1 § Var och en som får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd bör anmäla detta till nämnden.

Misstanke om att barn far illa, Anmmälningsplikt Misstanke om att barn far illa, SoL 14 kap 1 §    Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården, annan rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet, socialtjänsten och kriminalvården är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd. Detta gäller även dem som är anställda hos sådana myndigheter.