Energimyndigheten Enheten för Hållbara Bränslen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hela lasten – Halva utsläppet Summering av resultat
Advertisements

EU-direktiv om människohandel Svenska Dagbladet Skärpt straff för trafficking i EU D bild 1.
Vad är ekodesign och energimärkning?
Lite tips kring grön kemi…
Aktuellt från Näringsdepartementet
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Styrmedel för biodrivmedel samt utblick mot EU
Europaparlamentariker
Förnybartdirektivet och Handlingsplan för förnybar energi
Vilka mål har EU på miljö-, energi och transportområdet?
Elcertifikat –den svenska modellen FERA styrelseseminarium Nils Andersson Vattenfall AB.
Kalmar län Workshop om persontransporter 29 april 2010.
Med ambition att bidra till en svensk fordonsflotta oberoende av fossila bränslen 8 maj, 2012.
Energiråd för butiker Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering i butiker. Att inte riktigt veta hur situationen ser ut.
Tillsammans gör vi studier möjligt
The MOVIDA Project Background: EPBD 2010, compulsory inspection of HVAC- systems. Energy Performance of Buildings Directive Goal –Enhance energy efficiency.
vanliga bilar vs miljöbilar
DV29bis Kommissionens nya rekommendation för godkännande av fordon och delsystem Arbetsmöten 14 nov o 12 dec Kommissionens Rekommendation och Ändring av.
Ett kontor med utsikt. 450 kontor i Europa En del av EU:s energipolitik Medlemmar i FEDARENE – Europeiska energikontorsföreningen.
Hållbarhetskriterier – Möjlighet eller hinder för lignocellulosa?
Energiråd för kontor Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering på kontor. Just energieffektivisering har inte alltid varit.
Grön el och ursprungsmärkning - vad är det för något?
Transporter – hur går det? Kristina Birath. Transporter är energianvändning Mät i TWh – kWh/km.
Elens roll i framtida transporter Håkan Sköldberg,
Varför är CCS viktigt? Klimatkonferens i Göteborg 27 januari 2009 Sten Åfeldt Enhetschef Enheten för kraftproduktion.
1 REPAP Renewable Energy Policy Action Paving the way towards 2020 EU-projekt som i Sverige drivs av SERO
Tillsynsvägledning enligt PBL/PBF
1 Alarik Sandrup Energipolitisk expert Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Drivkrafter inom den internationella klimat- och energipolitiken.
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Varför energieffektivisering?
Biogasutbildning 2011 Projektgrupp Swebgas Patrik Ullerud Maria Rydén Jesper Ring Mirel Kevric Emil Lundberg.
”Först med uppföljning blir kraven verkligt styrande” Projektledare Jan Jäderberg.
Aktuella bränslen för tung trafik
Sveriges första anläggning för flytande biogas
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
Ett klimatvänligt alternativ
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
Tankar om vad som finns i tanken 2020
Grundskola Föräldrar 2013 Grundskoleenkät - Föräldrar Enhet:Gillberga skola.
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Miljötillsynsenheten
Chalmers, Energi och miljö, Fysisk Resursteori
Hållbara bränslen Insynsrådet
KIV - Katalog I Väst KIV, är en regiongemensam katalog för säker elektronisk kommunikation och kvalitetssäkrad informationsmängd. Genom KIV erhålls en.
Nationella Geodatastrategin – Geodatasamverkan - Standarder Gunnar Lysell Lantmäteriet 19 november 2013.
Hållbara biodrivmedel i flygsektorn
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Myllrande Våtmarker.
VÄLKOMNA TILL Länsplandag Klimatanpassning i den fysiska planeringen 17 april 2012.
Energikartläggning i stora företag
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning genomföras i ett företag inom handeln? Anders Pousette Martina Berg Rosita Cederqvist.
Energikartläggning i stora företag - Hur ska en energikartläggning genomföras inom bygg, anläggning och installation? Anders Pousette Martina Berg.
Ramavtalet i korthet Eldningsprodukter och drivmedel i bulk 2015
Näringsdepartementet Energieffektiviseringsdirektivet och dess effekter för näringslivet Daniel Waluszewski Miljö- och energidepartementet Hösten 2015.
Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2014 Alesia Israilava forum Hållbara Bränslen World Trade Center Stockholm.
Miljödepartementet Fossiloberoende fordonspark 2030 Leif Holmberg Politiskt sakkunnig Miljödepartementet.
Statsstödsrapporteringen Forum hållbara bränslen
Biobränslen i fordonsflottan – spelar skogen roll Alice Kempe Teknikavdelningen Energimyndigheten
DML rapporteringen Marianne Pettersson. DML rapportering Uppgifter som årligen ska rapporteras till EM Färdiga drivmedel: volym, värmevärde Ingående fossila.
Utvärdering Av systemet för hållbarhetskriterier
Lagen om Energikartläggning i stora företag
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
EGENKONTROLL ENLIGT MILJÖBALKEN ENLIGT ABP-FÖRORDNINGEN
Ny virkesmätningslag (VML)
Presentationens avskrift:

Energimyndigheten Enheten för Hållbara Bränslen Allmänt om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen

Bakgrund För att biodrivmedel och flytande biobränslen ska betraktas som hållbara ska de uppfylla ett antal hållbarhetskriterier. Direktiv och lag Till grund ligger ett EU-direktiv om främjande av förnybar energi, det så kallade förnybartdirektivet eller RED.* I Sverige har direktivet genomförts i och med införandet av lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen.** Info *RED står för: Renewable Energy Directive **Fasta bränslen omfattas inte av varken direktivet eller den svenska lagen.

§ Styrmedel i Sverige § I Sverige är hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen skattebefriade. De är också elcertifikatberättigade.

Vem berörs? Skattskyldiga för bränsle som helt eller delvis utgörs av biodrivmedel eller flytande biobränsle, eller Den som använder flytande biobränsle som varken utgör eller ingår i bränsle som är skattepliktigt.

Biodrivmedel I handeln säljs biodrivmedel vanligen som en blandning av olika komponenter av biologiskt och fossilt ursprung. Här är några exempel på vad de kan ingå i: Etanol E85 ED95 Bensin Biodiesel & syntetdiesel FAME Diesel Biogas Fordonsgas

Flytande biobränslen Utgörs till största delen av tallbeckolja råtallolja rapsolja palmolja, samt vegetabiliska och animaliska avfallsoljor Flytande biobränslen används som extrabränsle av värmeverk, kraftvärmeverk, och inom pappersmassaindustrin.

Hållbarhetskriterier För att anses hållbara ska biodrivmedel och flytande biobränslen uppfylla ett antal hållbarhetskriterier, dessa innebär att: Växthusgasutsläppen ska minskas med minst 35 % Det är förbjudet att avverka naturskog Det är förbjudet att odla råvaror i naturliga och icke naturliga gräsmarker med hög biologisk mångfald Det är förbjudet att odla råvaror i våtmarker och torvmark Det är förbjudet att odla råvaror i områden med höga kollager

Spårbarhet Det finns också ett krav på spårbarhet av bränslet. Detta betyder att det ska gå att spåra biobränslen hela vägen i produktionskedjan och se till att hållbarhetskriterierna uppfylls av alla som ingår (t.ex. leverantörer och underleverantörer) i varje steg.

Produktionskedjan Ilustration: Bo Reinerdahl Kontrollsystemet (blå pil) säkerställer växthusgasminskning och spårbarhet genom hela produktionskedjan (gröna pilar). Pilen till EU representerar den nationella rapporteringen till EU-kommissionen.

Kontrollsystemet För att kunna uppfylla hållbarhetskriterierna ska företaget inrätta rutiner som säkerställer hållbarhet och spårbarhet. Företaget ska granskas av en oberoende granskare vars kompetens och oberoende ska intygas.

Hållbarhetsbesked Hållbarhetsbeskedet intygar att företaget har tillräckliga rutiner för att uppfylla hållbarhetskriterierna Hållbarhetsbesked är ett krav för skattebefrielse och elcertifikat

Utfärdar hållbarhetsbesked Utövar tillsyn av lagen om hållbarhetskriterier Tar in en årlig rapportering om hanterade hållbara mängder från berörda Deltar i internationella samarbeten såsom REFUREC, CA-RES och standardisering Bistår Näringsdepartementet i arbetet kring hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen

Utsläppsminskning 2011 Biodrivmedel Flytande biobränslen Total utsläppsminskning under 2011 uppgick till 940 000 ton koldioxidekvivalenter Total utsläppsminskning under 2011 uppgick till 630 000 ton koldioxidekvivalenter För mer detaljerad information läs vår rapport Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2011 som finns på vår hemsida!

Läs gärna mer om oss och om hållbarhetskriterier! www.energimyndigheten.se/hbk eller kontakta oss på Enheten för hållbara bränslen Telefon: 016 - 544 21 35 Mån. 09:30-11:30 Tis.-Fred. 09:30-15:30