Hur presentera och opponera?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Advertisements

Viktiga ord Tes Argument Motargument/ replik Huvudåsikt Ämnet/rubriken
Muntliga nationella prov i svenska
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Seminarieboken Kapitel 3 – Uppsatsens olika delar
MUNTLIG PRESENTATION Ni ska nu träna er i att förbereda och genomföra en muntlig framställning. Ert arbete kan egentligen handla om vad som helst men.
Examensarbete • Planering •Planeringsrapport •Genomförande •Ett utfört arbete •Skriftlig rapport •Opponering •Muntlig •Skriftlig dokumentation.
Seminarieboken Kapitel 1 – Kännetecken på ett akademiskt arbete
Formellt, skarpt och snyggt
Intervju inför ViV-projektet.
Att skriva en artikel.
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Att hålla en presentation
Hur går forskning och vetenskapligt skrivande till?
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
En PowerPoint om PowerPoint
Källor! Hur gör man egentligen?
Aktivt lyssnade.
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
UPPSATSSKRIVNING ENTRÉSKOLAN
Bedömningskriterier för studentrapporter
Seminarieboken Kapitel 9 – Bedömning av ett akademiskt arbete
Seminarieboken Kapitel 2 – Att tänka på redan vid starten
Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp
Debattera.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Outline för dagens övning
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Seminarieboken Kapitel 8 – Att opponera på ett annat arbete
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Föreläsning 4 Order- och leveransprocessen Kundorderpunkten
Steg 2 – Mötet HUR ÄR VÅR ARBETSMILJÖ OCH VAD BEHÖVER VI GÖRA?
1. Var förberedd och ha ett tydligt budskap!
Anställningsintervjun
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Camilla Widmark Inst för Skogsekonomi
Teoretisk referensram
En guide för arbeten i SO
Om skrivande av uppsats
Titel på ditt arbete -undertitel, vad handlar det mer specifikt om? Introduktion Här bör man skriva en kortfattad introduktion till sitt arbete, eller.
Framsida Rubrik Underrubrik, namn, ort och månad.
Engelska Människokroppen
V E N T I L E R I N G 5 juni Försvar av examensarbetet och opposition
Retoriska arbetsprocessen
Formellt, skarpt och snyggt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
1. Genomför enkäten och redovisa resultatet 4. Vid vilka tillfällen fungerar bra eller hyfsat bra redan idag? Vad är det som gör att det funkar vid dessa.
Olika texter du behöver känna till
Lathund PowerPoint 2007 Lathund
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Litteraturhistoria – epoker och analys av textutdrag
Från inledning till presentation Svenska inom teknik Sandra Uitto 2016.
Namn på presentationen Riktigt rolig PowerPoint > Fokusera på ett intressant ämne per sida > Skriv brödtexten kort, koncist och i 24 punkter.
Att försvara sina teser. En uppsats ventileras. En disputation mellan respondent och opponent 1. Resp ges möjlighet att korrigera och komplettera. 2.
Linnéa Anglemark Språkverkstaden Muntliga framställningar Att presentera sitt ämne inför publik 1.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Informerande tal Syftet med ett.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
Uppsats. Du ska skriva en uppsats om något som har med musik att göra! Det kan till exempel vara en grupp eller ett instrument Du kommer att få lektionstid.
Kandidatuppsats i Statistik 732G32 Linda Wänström.
Från inledning till presentation
Ny termin – nya möjligheter. Sista rycket i grundskolan.
MATEMATISK KOMMUNIKATION
Svenska som andraspråk 3
Att skriva en resonerande text
Tyck som jag! Om metoder för påverkan
Presentationer period 1 – en tillbakablick
Power Point - grundkurs
Presentationens avskrift:

Hur presentera och opponera? Vad ska man tänka på?

Vad är syftet med en presentation? Delge sina resultat Diskutera teorier, empiri och resultat I arbetslivet presenterar man ofta

Vad ska man tänka på? Prata tydligt och inte för fort Öva in presentationen nån gång innan, så du vet Tidsåtgång Var du ska byta bilder Är ni flera som presenterar är det viktigt att veta vem som ska prata när

Undvik… Ha händerna i fickorna Skramla med pengar, nycklar etc i fickan Pyssla med pennor, pekpinne etc. Gå omkring FÖR mycket Sitt helst inte

Nervös? Ett visst mått av nervositet är BRA!=koncentration Om det känns svårt att titta på åskådarna, titta strax ovanför huvudet, (det märks inte) Leta trevlig ansikten

Stöd i presentationen PPT kan ge ett bra stöd i presentationen Förutsatt att den är genomarbetad OH-bilder är också ett bra stöd Skriva på tavlan kan också fungera Tar dock tid Anteckningar med stödord är ett viktigt hjälpmedel Tänk på att vilket hjälpmedel som än väljs, ska det illustrera det du SÄGER, inte stå för sig själv.

Hur ser en bra PPT ut? Tydlig text (storlek och teckensnitt) Inte för mycket text Om bilder/figurer, se till att texten kan läsas på långt avstånd (testa innan!) Samma layout hela tiden Inte för mycket animeringar

Opposition Tänk på Inled med att säga något positivt Var konstruktiv i din kritik Var strukturerad Tänk på att alla som lyssnar kanske inte har läst arbetet Inled med de stora, viktiga sakerna Avsluta med småsakerna Undvik sida-för-sida opposition

Hur opponera? Övergripande uppfattning om uppsatsen Problem, syfte, metod, avgränsning Går syftet att besvara? Är inledningen relevant och tillräcklig? Har relevanta metoder använts? Har arbetet avgränsats tillräckligt? Teori Är teorierna relevant för att undersöka problemet?

Hur opponera? Resultat och diskussion Källor Verkar resultaten riktiga? Är diskussionen sammankopplad med inledning och resultat? Kommer det fram nya saker i diskussionen som inte finns tidigare? Källor Har relevanta källor använts? (källkritik) Har du förslag på andra relevanta källor?

Hur opponera? Formalia Ser uppsatsen bra ut? Sidnr? Sidbrytningar Figurer/tabeller (läsbarhet, ser de bra ut? Är de relevanta? Nämns de i texten också?) Sidnr? Är referenserna angivna riktigt (konsekvent)? Är alla referenser i arbetet med i reflistan? Framsida?

Uppgift Läs texten Förbered en opposition Genomför en opposition (en i gruppen tar rollen som författare, en opponerar) Genomgång i helklass