Namn Efternamn Datum och ort

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Matspjälkningsprocessen
Advertisements

Uppfödning av gyltor till hållbara suggor i bruksbesättningar
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Hullbedömning och hullets betydelse
Menstruation, befruktning, graviditet och förlossning
Grisningen Passa grisningar med koncentration och närvaro
Människokroppen Matspjälkningen.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Ersättning för extra djuromsorg för suggor- produktionsuppföljning
Ersättning för extra djuromsorg för suggor -villkor och riktlinjer
Namn Efternamn Datum och ort
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Repetition inför NP i biologi
Matspjälkning.
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Repetition Östersjön.
Company/Dept, Author Nyheter om N och P i foder till grisar! Kerstin Sigfridson Lantmännen Lantbruk Produktutveckling Piggfor Kerstin.
Cellen och dess delar.
Avvänjnings- och tillväxtgrisen
Suggors livstidsproduktion och fruktsamhet
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Lite om fosterutvecklingen
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Sex- både kropp och känsla
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Kroppens celler Kroppens celler har olika uppgifter och ser ut på olika sätt, men de är uppbyggda på ungefär samma sätt. De består av många olika delar.
Hud, skelett och muskler
Planering Sexualkunskap.
Kurs år 8 Människokroppen Sex och Samlevnad
Foderuppföljning och hullbedömning
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Lider du av gaser och bubbel i magen? Posterarbete - Biokemi 1 – 2009 Karin Nilsson, Martina Furåsen Institutionen för kemi, Göteborgs Universitet Box.
Människan som organism
Lite om fosterutvecklingen
RÖRELSESYSTEMET.
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Text av Emran Safi Myskoxe.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Varg Vedad Arifovic 2012.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
BIOLOGI - Människokroppen
Repetition av näringslära
S o S Biologiska aspekter. Häftet Besvara frågorna sid 2 Könsorganen / _mannens_konsorgan_med_text.pdf.
Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten.
* Fysisk utveckling – Kroppen förändras och mognar * Psykisk utveckling - Mental förändring och mognad * Könsmognad.
Sex och samlevnad.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Näringsämnen i kroppen
Matspjälkningen.
Mensutmaningen.se MENS a.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Namn Efternamn Datum och ort Hur funkar grisen? Namn Efternamn Datum och ort Föreläsningsrubrik / tema Föreläsningsrubrik / tema ERFA/Hur funkar grisen 1

Innehåll Allmänt om grisen Beteende Digivning Avvänjning Mag-tarmkanal Flytt och lastning Bobygge Den första tiden Digivning Produktion av mjölk Avvänjning Mag-tarmkanal Reproduktion Vad händer när i brunsten? Fosterutveckling Föreläsningsrubrik / tema ERFA / Hur funkar grisen 2

Allmänt om grisen Enkelmagat djur, precis som människan. Uppfattar troligen ljud på samma sätt som oss. De har ett synfält på 310°. Uppfattar doft från stressade djur och människor. Kan identifiera andra grisar med hjälp av lukten. Utvecklat smaksinne. Socialt djur, ett naturligt flockdjur. Nyfikna och försiktiga

Allmänt om grisen forts. Enda däggdjur som föder stora välutvecklade kullar. Det enda hovdjuret som bygger bo (Källor: Djurens beteende Per Jensen; http://chaos.bibul.slu.se/sll/slu/semin_husdj_hygien/SAH23/SAH23.HTM

Beteende Kännedom om beteende Försiktiga Kan utnyttjas för lättare skötsel och bättre förstående om varför ett beteende utförs. Försiktiga Låt grisen vänja sig vid främmande miljö innan grisen hanteras eller flyttas.

Flytt och lastning Vid flytt och lastning Flytta grisar i små grupper, gärna med grisar de ”känner”. En gris som ska flyttas kan ”frysa fast”, försöka fly och är därmed svårare att hantera. Skapa en ”tråkig” drivgång med bra ljus hela vägen. Undvik skuggor eller ljuskontraster som kan skapas genom ribbor och undvik starkt bländade ljus. Behåll lugnet som djurskötare.

Bobygge Ett grundläggande behov för högdräktiga suggor. Ca 1 dag innan grisning avlägsnar sig den vilda suggan från flocken för att söka sig ett skyddat bo. Suggan bygger en bädd som hon sedan bäddar ner sig i. Då är det oftast mellan 2 till 5 timmar kvar till grisning.

Källa: Grisar i ekologisk produktion, Anna Wallenbeck Bobygge Bobyggarbeteende finns kvar hos våra tamgrisar Suggan bär omkring på halm för att bädda i ordning i sitt ”bo” Saknar suggan halm utför hon ändå bobyggarbeteendet. Trots avsaknad av material. Får inte suggan utlopp för bobyggarbehovet kan det leda till problem vid grisning och digivning. Suggan blir stressad och mjölknedsläppet blir hämmat Bobyggarbeteende börjar tidigare och sker i större utsträckning grisningshydda jämfört med grisningsbox. Snabbare grisning och färre antal dödfödda i hydda. Källa: Grisar i ekologisk produktion, Anna Wallenbeck

Den första tiden Grisen slickar inte sina ungar Jämför: Kon som slickar kalven torr och skapar en stark relation mellan mor - avkomma redan från födseln. Detta utnyttjar vi vid kullutjämning Görs detta de första dagarna har suggan inga band till kultingarna och accepterar de ditflyttade som sina egna.

Digivning Mjölkens sammansättning (protein, fett och laktos) speglar ungens levnadssätt och tillväxthastighet. Kon gömmer kalven. Färre di-tillfällen. Fölet följer hästen. Diar ”hela tiden”. Grisen Små vid födsel, hög tillväxthastighet (Källa. Små djur och stora. Göran Björnhag) Djurslag Fett % Protein % Laktos % Häst 1,5 2,5 7 Nöt 4 3,5 5 Svin 8 6

Digivning Protein används i första hand till tillväxt Kultingen växer väldigt mycket under de första levnadsveckorna jämfört med kalven och fölet. Därför mer % protein i suggans mjölk. Suggan ser alltid till att upprätta hålla proteinhalten i mjölken. Vid underutfodring av protein tar suggan av sitt egna muskelprotein. Vid överutfodring av protein försvinner överskottet ut med träcken. Energi i mjölk producerar suggan i form av laktos och fett. (Källa. Små djur och stora. Göran Björnhag)

Digivning Variation i mjölkens innehåll av laktos, protein och fett mellan olika laktionsveckor. Laktationsvecka 1 2 3 4 5 Fett (g/kg) 49,9 51,5 50,8 49,0 Protein (g/kg) 82,6 83,2 88,4 85,8 83,3 Laktos (g/kg) 57,6 54,0 53,1 55,0 59,2 Källa: Elsey F W H, 1970 i Mcdonald et al, 2002; Hur mycket mjölk och total mängd laktos, fett och protein producerar en sugga under en laktation.

Produktion av mjölk Det går åt ca 6,1-6,7 MJ OE för att producera ett kg mjölk som innehåller 4,8 MJ/kg. Jämf. med kon 5 MJ OE för att producera ett kg mjölk. Varför? Suggans mjölk innehåller mer protein och fett än kons mjölk. Källa: Maria Neil

Stimulering av mjölkproduktion Hormonet prolaktin utsöndras från hjärnan strax före grisning. Råmjölken har redan producerats och finns i juvret vid grisning. Prolaktinet stimulerar juvercellerna att producera mjölk. Tömning av juvret och di gör att mer prolaktin utsöndras = ökad mjölkproduktion Mindre di ger en minskad mängd prolaktin = minskad mängd mjölk. Detta sker i samband med avvänjning.

Avvänjning Avvänjning Naturligt ca 17 veckor men stor variation (13-25 veckor). Hullstatus och storlek på kull påverkar den naturliga avvänjningsprocessen. Liten kull, gott hull, längre avvänjningsprocess Stor kull, dåligt hull, kortare avvänjningsprocess Källor: Djurens beteende Per Jensen; Grisar för ekologisk produktion, Anna Wallenbeck

Avvänjning Antalet spenar som dias och längden på di-perioden påverkar suggans brunst. Diandet gör att hjärnan inte producerar det hormon som stimulerar brunstcykeln att starta. Har suggan möjlighet att ”komma undan” från sina kultingar under diperioden kan brunstcykeln starta och suggan visar brunst.

Mag-tarmkanalen Mun, foderstrupe, magsäck, tunntarm, tjocktarm(grovtarm) och ändtarm. Två sorters sönderdelning av foder Grov mekanisk sönderdelning Tänderna Biologisk sönderdelning Enzymer & bakterier

Bild: Leif Göransson

Mag-tarmkanal I munnen tuggas fodret och blandas med saliv. I saliven finns bl.a. amylas som är ett enzym som bryter ner stärkelsen i fodret. I magsäcken producerar vissa celler saltsyra, vilket sänker pH. Andra celler producerar ett enzym, Pepsin, som spjälkar protein. Pepsin fungerar endast vid lågt pH. När fodret kommer ut till tunntarmen höjs pH med hjälp av bukspott och galla. I bukspottet finns enzymer som bryter ner kolhydrater, fetter och protein. Trypsin, som ingår i bukspottet, bryter ner protein istället för Pepsin som inte fungerar då pH höjts.

Mag-tarmkanal 4. Det största näringsupptaget sker i tunntarmen. Tunntarmens yta är veckad för att optimera upptagningsytan. Tarmens yta täcks av en slemhinna. Denna slemhinna kan påverkas av stress eller infektioner och det ger en negativ effekt på näringsupptag och tillväxt. 5. Fodret kommer sedan till grov- och blindtarmen. Där sker nedbrytning av de svårsmälta kolhydraterna (cellulosa och lignin). Nedbrytningen sker m.h.a. bakterier. I grovtarmen sker det största vattenupptaget. Lider grisen av diarré är vattenupptagningsförmågan störd.

Mag-tarmkanal Den diande grisen Avvänjningsgrisen Helt anpassat för mjölk Enzymer i magsäcken spjälkar mjölken och sänker pH och därmed dödar ev. bakterier Avvänjningsgrisen Måste förändra tarmfloran och tarmslemhinnan Förändringen kan påverkas negativ av stress och substanser i fodret. Störningar kan ge större utrymme för diarréframkallande bakterier

Mag-tarmkanal Den växande grisen Suggan Saltsyra ersätter mjölksyra som pH-sänkare i magsäcken. Fibrer som inte grisen själv kan spjälka, spjälkas av bakterier Suggan Är densamma som hos den växande grisen. Utnyttjar dock mer energi från fibrer än den växande grisen. Moderna energivärderingssystem tar hänsyn till detta och ger olika energivärden för suggor och växande grisar

Reproduktion Förbrunst: Ett stort antal ägganlag (folliklar) börjar bildas i äggstockarna Follikeln börjar producerar östrogen. Östrogen gör att suggan visar brunst Beteende: Orolig, sämre aptit, rider på andra djur, blygden blir röd och svullen, grymtar

Gyltor med röd och svullen blygd under förbrunst Foto: Lena Eliasson-Selling

Andra dagen i förbrunsten Foto: Lena Eliasson-Selling

Tredje dagen i förbrunsten Foto: Lena Eliasson-Selling

Reproduktion Brunst: Folliklerna mognar i äggstockarna. Östrogenet stimulerar hypofysen att blida LH. LH = Luteiniserande Hormon LH gör att folliklarna brister och ägglossning sker. Beteende: Vid bestigning står suggan still, ståreflex, svullnaden av blygden går ner

Sugga i ståreflex med öron på spets Foto: Lena Eliasson-Selling

Reproduktion Efterbrunst Resterna av folliklarna, gulkropparna, producerar hormonet progesteron som är ett dräktighetshormon. Blir suggan dräktigt förblir progesteronnivån hög genom hela dräktigheten.( Se bilden: Könshormoner i brunstcykeln) Blir suggan inte dräktigt. Tillbakabildas gulkropparna och progesteronhalten går tillbaka.

Källa: Lena Eliasson-Selling Fosterutveckling Tidig fosterutveckling Dag 0-3 Befruktning sker i äggledaren. De befruktade äggen ligger kvar i äggledare och mognar fram till dag 3 Dag 3-4 Äggen vandrar ut i livmodern. Där utvecklas äggen till embryon Dag 6-7 Embryon fördelas ut på livmodernhornen Dag 11-13 Livmoderväggen och embryona får kontakt och embyron signalerar till suggan att hon är dräktig Dag 19-22 Under denna period växer livmoder i storlek och vikt. Dag 23-28 Nu har embryona full kontakt med livmoderväggen och fosterhinnorna börjar bildas Dag 30 Hjärtat börjar slå och skelett börjar att utvecklas Dag 60 Fosterrörelser kan ses Källa: Lena Eliasson-Selling

Könsorgan hos en könsmogen gylta Livmoderhorn Äggledaren Äggstock Foto: Lena Eliasson-Selling

Foto: Lena Eliasson-Selling Ej könsmogen gylta Foto: Lena Eliasson-Selling

Foto: Lena Eliasson-Selling Livmodern hos en sugga Foto: Lena Eliasson-Selling

Äggstock med växande ägganlag Foto: Lena Eliasson-Selling

Svenska Pig, c/o LRF Sydost Box 974, 391 29 KALMAR info@svenskapig.se www.svenskapig.se 36