Missbruksvården Haparanda 2010

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
De glömda barnen… Moni Höglund
Advertisements

Riskbruk, skadligt bruk och beroende
Vi vänder oss till kvinnor från 18 år som har Missbruks-/beroendeproblematik och någon eller några av följande problemområden: Svåra ångeststörning Personlighetsstörning.
Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting 070 –
Irene Malmkvist Vårdcentralen Kil deltagare i arbetsgruppen
Prata inte med utan om en aktiv missbrukare
Mottagningsgruppen / Familjeavdelningen
Lilla AUDIT-projektet ”Får man lov att ställa en liten fråga….?”
Missbruks-och Beroendeenheten i Luleå
Presentation av utvecklingsarbete 24–25 november
Boden Bodens kommun Norrbottens läns landsting
Utredning och behandling av beroende och missbruk inom psykiatri och socialtjänst, var görs insatserna? Rätts psykiatri Allmän psykiatri Dubbeldiagnos.
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Sektorn för socialtjänst Copyright © Härryda kommun KRAFTKÄLLAN.
Vård.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
AUDIT Alkohol Use Disorder Identification Test.
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Alkohol/droger och psykisk hälsa
Utveckling av missbruks- och beroendevården Chefs- och politikerutbildning i Karlstad den 11 september 2009 Sveriges Kommuner och Landsting
Eva da Silva leg psykolog, metodutvecklare, FoU, SiS
SKL och Socialdepartementets riktlinjer
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
UngDOK Strukturerad intervju för kartläggning och bedömning inom ungdomsbehandling Ingegerd Nilsson, Mini-Maria Göteborg Liliana Pellegrino och Annica.
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Kunskap till praktik i Gävleborg Projekt för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården Ninni Lundh, processledare.
Behandling och självläkning
Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks- och beroendevården Växjö universitet Sveriges Kommuner.
Resultatenheten för socialt arbete
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
1 Välkommen! S ö r m l a n d. 2 Utvecklingsprojekt av missbruks- och beroendevården Nationellt - Regionalt - Lokalt Processledare i Sörmland Peter Lindqvist.
Introduktion till Motiverande samtal (MI)
Vårdprogram för missbruks- och beroendevården för
Ungdom som röker cannabis – vad med pårörande
Missbruksorganisationer i Stockholm Historik
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Hannah Jakobsson, leg. psykolog;
Idéskiss ”ny 7,5 hp utbildning” Arbetsgruppen: Christina Stenman Ulla-Karin Schön Lisa Ask.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Primärvården VGR Riskbruk - Vad görs idag?
Kaktusen är taggig, har en mjuk insida, och är en riktig överlevare. Alla kaktusar kan blomma om förutsättningarna är de rätta!
Beardslees familjeintervention
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Karlskrona 2 november 2011 LVM (SFS 1988:870)  Ingår i Socialtjänstlagen (SOL)  Vem som helst kan göra LVM-anmälan  Missbrukshandläggare (kommun) utreder.
utredare FoU Välfärd Region Gävleborg
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården
1 Nationella riktlinjerna – avstamp i evidensbaserad praktik Nationell baskurs i Jämtland Sveriges Kommuner och Landsting
Föräldrakraft oktober 2006 Föräldrakraft. ”Moderna familjen” – dagens föräldrar har sällan tillgång till andra vuxna.
ASI (Addiction Severity Index) Beslut på bättre grunder En systematisk intervjumetod för vuxna personer med missbruks- och beroendeproblematik.
Screening för alkohol- och drogrelaterade problem AUDIT och DUDIT formulären Mona Andersson Alkohol- och drogbehandlare Nexus Socialförvaltningens öppenvård.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
Hur kan man tillvarata föräldrarnas egna resurser? Tankar om empowerment.
NATIONELLA RIKTLINJER Socialstyrelsens vägledning för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruks- och beroende-problem.
Vestlin Vår värdegrund Vi utgår ifrån följande tankar och begrepp Alla människors lika värde Värdigt åldrande Respekt, självbestämmande, integritet,
Screening för alkohol- och drogrelaterade problem: AUDIT och DUDIT formulären Mona Andersson Östersunds kommun Lars Andersson Bergs kommun.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Ett ramverk för kartläggning, uppföljning
Ett ramverk för kartläggning, uppföljning
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Vuxenstöd - missbruk och våld i nära relationer
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Vi arbetar för en positiv utveckling i Dalarna
Hos oss arbetar.. Enhetschef,
Individ- och familjeomsorgen
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården
Ett verktyg för systematisk uppföljning i missbruksbruksvården
Vuxensektionen 2019 Försörjningsområdet- myndighetsutövning o rådgivning (SoL) Missbruks/ beroendeområdet –myndighetsutövning, rådgivning o insatser (SoL,
Presentationens avskrift:

Missbruksvården Haparanda 2010

PERSONAL Suvi Järvinen-Valo(Teamledare) Jaana Karvo (Socialsekreterare) Jouni Posti (Handläggare) Riitta Danell (Drogterapeut) Sisko Vänni (Familjestödjare)

Verksamhet Socialtjänsten och Familjenshus

Identifiering Audit, Audit –E Dudit, Dudit-E ADAD ASI Bedömningsinstrument som används för kartläggning av personens situation och problem och ligger till grund för en bedömning av hjälpbehovet och behandlingsplanering. Screening

Bedömning Riskbruk Missbruk Beroende

Åtgärd Kortrådgivning /MI Utredning/MI MI - Motiverande samtal -En metod för att hjälpa personer med riskbruk, missbruk eller beroende att komma till insikt i hur deras alkohol/droganvändning påverkar deras eget samt anhörigas liv -Väcka motivation till att förändra sina alkohol/drogvanor.

Behandling Institutionsvård SoL, LVM Öppenvårdsmottagning VILJAN

Öppenvårdsmottagningen VILJAN Rådgivning och information Behandling enskilt och i grupp Eftervård enskilt och i grupp Anhörigbehandling Barngrupper Halvvägsboendet Kontaktpersoner Fältarbete Samsjuklighet Kvinnofrid / stöd för män Jourboende hos Länkarna Andrahandskontrakt

Rådgivning och information Droginfo Riskbruk, missbruk och beroende Missbruksutveckling Beroendetecken Missbrukets påverkan för individen och personer i den missbrukandes omgivning

METODER Grundbehandling och eftervård 12-stegsmetod Ett manualbaserat program som används för personer, som uppfyller kriterierna för diagnoserna alkoholberoende och missbruk. Programmen bygger på Anonyma Alkoholisters synsätt på alkoholism som en kronisk, progressiv sjukdom.

METODER (forts.) CRA Återfallsprevention En manualbaserad missbruksbehandling som baseras på kognitiv-beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal (MI) Återfallsprevention Behandling som utgår från Gorskis modell för strukturerad återfallsprevention vid kemiskt beroende.

METODER (forts) Anhörigprogram Grupp eller enskilt Riktar sig till vuxna anhöriga som lever eller har levt i en nära relation till någon som missbrukar alkohol eller andra droger. Skall ge kunskap och information om beroende och om hur personer som lever i missbruksmiljöer påverkas av detta. Genom föreläsningar, filmer och diskussioner hjälps anhöriga till denna insikt. Med hjälp och stöd av andra i gruppen lär sig de anhöriga att hantera sin specifika situation på ett konstruktivt sätt. Utöver information och kunskap om beroende och medberoende får den enskilde nya verktyg till att bearbeta och förändra sin situation. Fördelat på 16 gruppträffar och består av föreläsningar, film och diskussioner.

METODER (forts) Programmet i barnguppen Rädda Barnens program för barn som lever med mamma eller pappa som dricker. Riktar sig till barn som lever i missbruksmiljöer. Består av gruppträffar där barnen får information om beroende och dess påverkan på familjen. Varje möte har ett tema som ligger till grund för samtal, lek och skapande. Barnen får möjlighet att berätta om och bearbeta sina känslor och upplevelser kring missbruket.

Metoder (forts.) Haschprogram Lösningsfokuserat Nätverksarbete Familjearbete Meditation

”HAPARANDAMODELLEN” FÖR MISSBRUKSVÅRD Verksamhet Identifiering Bedömning Åtgärd Behandling MVC Fam.hus BVC VC Vux. Psykiatri Soc. Audit/dudit Audit-E, ASI Screening Audit Prover DSM Audit/Dudit DSM, ICD10 Riskbruk Missbruk/beroende Misssbr/beroende Missbr/beroende Kortrådg/MI Utredning/MI Kort rådg/MI/Soc. Kort rådg/MI Abstinensbehandl Institutionsv. SoL, LVM Öppenvårdsmottagning VILJAN Behandling enskilt, grupp Eftervård enskilt, grupp Anhörigbehandling Barngrupper Halvvägsboendet Jourboende Länkarna Kontaktpersoner Andrahandskontrakt

Tack för oss !