Sveriges olika landformstyper

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkommen till Lappland! Vi valde Lappland för där är mycket snö.
Advertisements

Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
Jorden Uppbyggande och nedbrytande krafter
Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?
HALLAND Hallands landskaps vapen ska föreställa ett silverlejon.
Inre kraft: Jordbävning
Viktiga begrepp inom exogena processer
Jordens processer som formar jordytan
Tunneldalar i Stockholm-Uppsala regionen
Norrbotten Norrbottens landskapsvapen är ett renhuvud. Dom har tagit renhuvudet från Västerbottens landskapsvapen.
LANDHÖJNINGEN Det stora trycket från inlandsisen gjorde att jord- skorpan pressades ner … ända upp till 700 m. När isen dragit sig tillbaka låg därför.
VÄSTERGÖTLAND Detta vapnet föreställer ett lejon med stjärnor.
Jordens klimat.
Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.
Uppbyggande/nedbrytande krafter Jordens processer som formar jordytan
Vatten.
Vulkaner Jordens ventiler.
Krafter som bygger upp vår jord
NORDENS BERGGRUND.
Ditt namn Din lärare Din årskurs
Isens verkningar Varför blir det istid?.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Värmland Landskaps vapnet ska föreställa en örn. Den betyder mod, kraft och makt. Erik XIV bestämde att Värmland skulle ha en örn till landskapsvapen.
Närke Landskapsvapnet har två pilar för att dom krigade på 1500-talet. Pilarna kallas skäkter.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Sammanfattning fördjupningsuppgift
Tema Rymden EvaBritt Hammarlund, Vikbolandsskolan, Vikbolandet –
Yttre krafter Exogena krafter
Nordens geografi Istiden.
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Jorden o gamla grejer.
Planeten Jorden.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Norge Bild tagen från clipart.
Norge.
ISLAND!.
Turistbyråservice Sverige som resmål.
Europa.
Ledtråd: Stort och vitt Is och snö
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Jordytan förändras.
Norra Europa.
Västra Europa.
Viktiga ord och begrepp
DANMARK. LEGO ● UPFANNS AV EN SNICKARE I BYN BILLUND ● NU FINNS LEGOFABRIKER OVER HELA VÄRLDEN. ● OCH NÄSTAN VARJE ÅR KOMMER NÄSTAN EN MILJON TILL.
Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Jorden just nu. Endogena (Tectonic) uppbyggande krafter: Bergskedjeveckning, Jordbävningar, Vulkanism Exogena (Gradational) nedbrytande krafter: Vittring,
6330 km Den geologiska tidsskalan Sveriges urberg Öland Gotland Svenska fjällkedjan Skånes kalksten.
Det geologiska kretsloppet Jordens inre krafter Endogena krafter.
Jordytan formas Inre krafter Yttre krafter Anna Samuelsson, Södra skolan, Katrineholm –
Vår jord John Östh. Hur är jorden uppbyggd? Jordskorpan ”äppleskalet” längst ut –Avkylt stelnat material (litosfär) Manteln (astenosfären) inre och.
Att förstå, och kunna orientera sig i en kartbok
Sveriges natur Geografi åk 4.
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Natrresurser; Berggrunden
Fredagsmys Vecka 34.
Momentbeskrivning Geografi Naturens förutsättningar för jordens befolkning, år 7 Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar.
Certifierad samverkan
Yttre krafter Exogena krafter.
Geografi år 6 Catha Glaas
Östra Europa Puls Geografi Europa.
...mellan arbetsliv och utbildning!
Jordens processer som formar jordytan
Beskrivande texter Svenska vt-19 v Marlene, Camilla och Johan.
Presentationens avskrift:

Sveriges olika landformstyper

Sveriges berggrund Stor del av Sveriges berggrund tillhör den Baltiska skölden. Finland, delar av Ryssland och södra Norge tillhör också denna urbergsköld. Rötterna till höga bergskedjor. Höjdskillnaderna hittar man mest i de unga fjällkedjan.

Det gamla berggrundet har påverkats av bl.a rörelser i jordskorpan. Urbergskedjans utseende varierar beroende på vilken del av landet man befinner sig i. Det gamla berggrundet har påverkats av bl.a rörelser i jordskorpan. Man kan urskilja flera olika landformstyper.

Sprickdalslandskap Bildats då urbergsytan har spruckit upp från sidorna. Med hjälp av de exogena krafterna har sprickorna vidgats till dalgångar. Förekommer mest i södra Uppland, hela Södermanland, östra Östergötland, Blekinge och Bohuslän.

Slätt (peneplan) De exogena krafterna har skapat sänkor och dalar med hjälp av vittring och erosion av rinnande vatten/is. Det mest kända hällmarksområdet finns på södra Öland som kallas för Stora Alvaret.

Platåberg Finns i Västergötland t.ex. Kinnekulle. Uppbyggda av sedimentära bergarter. Ett lager av den magmatiska bergarten diabas överst.

Bergkullslätt Hittas i Norrlands inland och det sydsvenska höglandet. Utjämnat till ett flackt landskap utan stora höjdskillnader. Kan hitta några få bergkullar glest utspridda. Består 90% av slätt och 10% av bergkullar. Barrskog dominerar.

Bergkullteräng Kan hittas i stora delar av Norrland och Svealands inland. Delvis finns den också på det sydsvenska höglandet. Där hittar man sänkor omväxlande med bergkullar.

Fjällkedjan Dominerar hela nordvästra delen av Sverige. Den vanligaste fjälltypen heter fjäll. Kännetecknas av rundade fjäll medelbranta sluttningar.

Förfjäll: Bildar låga fjäll med mellanliggande breda dalar. Fjäll med platåer: Höjden över havet ligger på 1200-1500 m. Och delar av landskapet bildar platåer. Högfjäll: Det högsta delarna av fjällkedjan. Kännetecknas av branta berg med vassa toppar. Nutida glaciärerna hittar man också i högfjällsområden.

Frågor Vad heter de olika landformstyperna som jag pratade om. Svar: Sprickdalslandskap, Slätt, Platåberg, Bergkullslätt, Bergkullterräng och Fjällkedjan. Vad heter den vanligaste fjälltypen och beskriv den kort. Svar: Fjäll är den vanligaste. Rundade fjäll med medelbranta sluttningar.