Uppsala Kompetensutvecklingsdagar MAS

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientlag 1 februari Bakgrund om utredningen • Utredningen tillsattes av regeringen den 24 mars 2011 • Till utredare utsågs Johan Assarsson, dåvarande.
Advertisements

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Svensk sjuksköterskeförenings kampanj för att göra vården säkrare
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Landstingsplan Landstinget i Kalmar län.
Qulturum Bergeling 2014 Frågor att besvara i varje steg av processen Vilken information behöver vi ha för att ta beslut om åtgärd i detta steg av processen?
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
…en del av vård och behandling
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Nationell ledarskapsutbildning för chefer i äldreomsorgen Fyrbodals kommunalförbund 3 april 2013 Pär Lönegård.
Vad menar vi med begreppet behov?
Presentation av satsningen på Kommunförbundet Skåne Region Skåne Christer Neleryd.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Arbetsuppgift LS1 – LS2 Förbättringsteam Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister 2013.
Carolinaprojektet - ett utvecklingsprojekt inom Allmänpsykiatrin i Uppsala.
VFU inom sjuksköterskeutbildningen en arbetande konferens Jan Florin Rachel Nygren VFU.
Två stora regeringsuppdrag till Socialstyrelsen:
Quality 2011 Stockholm 15 september 2011 Docent Mikael Zimmerman.
Landstinget Kronoberg
Tillsammans för världens säkraste vård
Generaldirektör Överdirektör Stf GD
Nytt från Socialstyrelsen Kommundirektörsföreningens vårkonferens 5 mars 2009 Lars-Erik Holm.
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Normering, tillsyn, kunskap
Detta är God Vård.
En behovsbaserad styrningsprocess Anne Bylund, koordinator i Nätverken
Nytt från Socialstyrelsen
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
QULTURUM Mari Bergeling 2014 Kartläggning av stöd- och ledningsprocess Personcentrerad processkartläggning – PCP Före- byggande Identifiering av förutsättningar.
Våga visa resultat i kulturverksamhet! Lena Dahlstedt Biträdande stadsdirektör
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
1 Anneli Juhlin FP
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Patientsäkerhetsarbete
Quality 2011 Nationella riktlinjer för vuxentandvård 15 september 2011
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Arbetsuppgift LS1 – LS3 Ledningsteam Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister 2013.
Detta är God Vård
Kartläggning av kundprocesser inom kommun och landsting
SKOLSKÖTERSKEKONGRESS NATIONELLA KVALITETSREGISTER ▪ 1800-talet Nightingale ▪ År 1917Codman ▪ År 1975Knäplastikregistret ▪ År 2014Ansökan/medel.
Ledningssystem på 60 minuter
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Ledningsdagar Uppsala
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
”Patientsäkerhet för Alla” Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! ”Patientsäkerhet för Alla” Grundläggande utbildning ”Patientsäkerhet.
Omvårdnadsvetenskaplig forskning och forskningsprocessen LOUISE OLSSON & ANN-SOFIE ERIKSSON.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Äldres upplevelser av depression
Skolsköterskekongress Stockholm
Målområde 8 En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård
Kvalitetskriterier & Forskningsetik Anders Gustafsson & Linn Olsson
Hur kan jag värdera min enhets säkerhet?
…en del av vård och behandling
Omställningen av hälso- och sjukvården
Jämlik psykiatrisk vård
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Riksföreningen för anestesi och intensivvård
Presentationens avskrift:

Uppsala Kompetensutvecklingsdagar MAS 2013-05-15 Kvalitet och evidens Torie Palm Ernsäter sakkunnig kvalitet-och vårdutveckling Svensk sjuksköterskeförening Uppsala Kompetensutvecklingsdagar MAS 2013-05-15

Översikt God vård och patientsäkerhet Kvalitetskrav på sjuksköterskeprofessionen Evidensbegreppet Kärnkompetenser i god och säker vård Professionell kunskap o förbättringskunskap

Målområden för God vård Patientfokuserad Jämlik Säker Kunskapsbaserad Effektiv Ges i rimlig tid Hälso-och sjukvårdslagen 1982:763

God vård Ska utformas i samråd med patienten och med respekt för patientens självbestämmande och integritet Det innebär att kvalitetsarbete och patientsäkerhetsarbete vilar på ett etiskt ställningstagande om att göra gott och inte skada patienten

Guide för patienter till säker vård Min guide till säker vård är ett informationsmaterial från Socialstyrelsen riktat till patienter. Syftet är att bidra till att öka patientens delaktighet i den egna vården och därmed göra vården säkrare.

Krav på egenkontroll och patientsäkerhetsarbete Föreskrifter och allmänna råd om Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete SOSF 2011:9 Patientsäkerhetslagen

Nationell strategi för god vård Systematiska kunskapsöversikter Nationella riktlinjer Nationell uppföljning/Öppna jämförelser Prioriteringar Uppföljning och analys bl.a. data från Nat. kvalitetsregister Kvalitetsutveckling och systematiskt förbättringsarbete

Kvalitetskrav på en profession Utbildning som leder till legitimation Tillhör en nationell organisation Vilar på vetenskaplig grund i form av eget kunskapsområde-omvårdnad Är autonom Värderas högt av samhället Etisk kod Svensk sjuksköterskeförening om Sjuksköterskans profession, 2009

….förutsätter vilja och beredskap att följa forskning och evidens, omsätta framtagen kunskap och bidra till ny kunskap. Nolin, J.(2008) Science for the professions. Rapport no 4. Borås: Borås högskola Vårt krav på att ssk ska utöva inflytande och ansvara för förbättring, forskning och kvalitetsutveckling

Värdegrund för omvårdnad …för utveckling av det vetenskapliga kunskapsområdet, tillämpningen och utformningen av huvudområdet i sjuksköterskors utbildning.

Begreppet evidensbaserad vård utifrån klinisk expertis väga samman en patients unika förutsättningar och preferenser med bästa tillgängliga vetenskapliga bevis för nyttan av olika åtgärder, när man utformar vården. Svensk sjuksköterskeförening om…Evidensbaserad vård och omvårdnad, Svensk sjuksköterskeförening 2011

Kunskapsunderlag Re-Aktion! Minskad risk för skador på urinblåsan i samband med sjukhusvård Spolning av kvarvarande urinkateter Patientnära analyser Inläggning och skötsel av perifer venkateter Administrera subkutana injektioner till vuxna Läkemedelsavvikelser Minskad risk för fall och fallskador

Kärnkompetenser för god och säker vård Personcentrerad vård Samverkan i team Evidensbaserad vård Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling Säker vård Informatik Institute of Medicin of the National Academies (IOM, 2003); Quality and Safety Education for Nurses (QSEN, 2007) . Journalgranskningar i USA som visade på tillbud, onödiga vårdskador och dödsfall pga bristande vård och omsorg.

Kärnkompetenser på svenska Som en del i vårt patientsäkerhetsarbete-samverka om en översättning av kärnkompetenserna med SLS. 2 författarpar svensk vårdkontext. Förslag till lärandemål.

2 jobb kräver 2 kunskapsområden - professionell kunskap och förbättringskunskap.

Tack för uppmärksamheten! torie.ernsater@swenurse.se