Människans inverkan på vegetationen: Påverkan på jordar genom ändrad markanvändning, inblandning i geomorfologiska processer, klimatet (?) o.s.v.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Geografi Henrik Carlsson.
Repetition inför NP i biologi
Syror, baser och indikatorer
Syror och baser Syror och baser.
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Syror och baser.
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
Geografi - Hur har naturen har skapats.
Naturtyper, väder och klimat
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Jordens klimat.
MILJÖ.
Kemirepetition år 7.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Varuinformationsblad
Biologisk mångfald.
Energikällor.
Håkan Hansson, Maria Montessori-skolan, Lund –
MILJÖ.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Klimat- och vegetationszoner
LUFT.
Abiotiska faktorer Icke levande faktorer.
Försurning.
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Ekosystem - Skogen.
13,7 miljarder år.
Miljöproblem härrörande från energianvändning
- Orsaker , effekter, påverkan och förbättring!
Reningsmetoden Naturlig försurning av våra sjöar och vattendrag
Försurning på grund av surt regn Vad har hänt? Försurning på grund av surt regn.
Syror och baser.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
FÖRSURNING I molnen bildar svavlet och vattnet svaveldioxid och ibland svavelsyra I röken från industrin finns det svavel-föreningar. Det sura regnet faller.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Marken och skogen.
Väder- och Klimatförändringar
Ekologi Läran om hur växter djur och andra levande varelser är beroende av varandra.
Klimat- och vegetationszoner
Klimatzoner OCH VEGETATIONSZONER
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Syror och baser.
Brunjord - Lövskog Förna Mull.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Salter och metalloxider Kap 5
Klimat- och vegetationszoner
Vilka är förutsättningarna för liv?
Syror och Baser. Syror och baser är frätande, det viktigaste att komma ihåg då vi laborerar är….. Skyddsglasögon.
När man talar om att någonting har försurats menar man att det har fått ett för lågt pH-värde. När någonting har försurats i naturen beror det på att.
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
Regnskog Gina Collin & Mani Tancred Geografi A Uppsala Universitet Foto: WWF.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Halvöken En powerpointpresentation av Ricky och Mikaela.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Myrserien Växtekologisk orienteringskurs. Myrserien.
Miljö kemi.
Flervariabelfunktioner
Klimatet förändras och det påverkar dig
Arktisk och Alpin Tundra
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Syror, baser och salter.
Hav 71 % av Jordens yta är hav.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
(Cleanse and Detox/ Rening & detox)
Presentationens avskrift:

Människans inverkan på vegetationen: Påverkan på jordar genom ändrad markanvändning, inblandning i geomorfologiska processer, klimatet (?) o.s.v.

1.Naturliga habitat; utan mänsklig påverkan 2.Påverkade (degraded) habitat; skogshuggning, bete, bränning 3.Ruderatplatser; - och vägkanter 4.Odlade habitat; konstant störning, monokultur 5.Konstgjorda habitat, t.ex. växthus (Frenkel, 1970)

Alternativt Westoff (1983) 1.Naturliga; utan mänsklig påverkan 2.Nästan naturliga (subnatural); delvis påverkade men ursprunget syns 3.Halvnaturliga; spontan flora och fauna men förändrad vegetationsstruktur, t.ex. skog som omvandlats till betesmarker Kulturmark; de ursprungliga arterna har ersatts med nya arter, t.ex. jordbruksmark

Elden (används fortfarande inom många kulturer) - svedjebruk i alla världsdelar –naturliga och antropogena i snitt blixtnedslag/dygn självantändning genom jäsning gnistor från fallande block och jordskred i norra Sverige en skogsbrand ca vart 100 år, senaste stora brand 1888 omloppstiden varierar beroende på ekosystem

Effekterna av en eldsvåda beror på storlek, varaktighet och intensitet - i allmänhet är skogsbränder hetare och mer förödande än gräsbränder - materialmängden viktig; frekventa eldsvådor -> mindre bränder p.g.a. materialbrist -> är det vettigt att släcka bränder?

Några konsekvenser av eldsläckning: - skuggigare och tätare bestånd, mera buskvegetation - minskad biodiversitet, mera sena successionsstadier - ansamling av organiskt material - mosstillväxt i tundraområden -> höjning av permafrosten

Effekter av eld på vegetationen: - nödvändigt för att frön av vissa arter ska gro - gynnar frisläppningen av frön (contortatall m.fl.) - dödar skadeinsekter, parasiter och svampar - påskyndar mineraliseringen -> mera näringsämnen i omlopp - verkar stimulera blomning och fruktproduktion hos många arter

Betningens betydelse - gynnar tillväxten, tar bort döda delar - fröspridning (tarmarna, ”trampling”) - påskyndar kvävets kretslopp -> mera näring i omlopp - öppnar landskapet och skapar nya nischer - överbetning negativt; öppnar för vinderosion, förstör marken och leder till lägre biodiversitet (t.ex. mesquite och kreosot i södra USA konkurrerar ut gräset) - färre gräsbränder -> mera buskvegatation

Avskogning (deforestation)= tillfällig eller permanent röjning av skog för betesmarker eller andra ändamål enl. FAO: 10% krontäckning, IGBP: > 60% största förlusterna i tempererade skogar, > 30%, följt av subtropiska savanner, ca 25%

Ökenspridning Spridning av ökenliknande förhållanden i torra och halvtorra områden beroende av människan eller av klimatförändring (Rapp 1974) Påstående: öknarna breder ut sig på bred front (”from without”) Sanning 1: Svårt att mäta ökenspridningen eftersom vegetationen i randområdena kan variera mycket från år till år (pendelrörelse) Sanning 2: Vegetationen nöts längs platser där människan rör sig (”from within”)

Prärieproblemet Naturlig klimaxvegetation eller antropogen påverkan? Bisonoxar/tamboskap?

Postglaciala förändringar i Europa Grundar sig på pollenanalyser Är det floran som ändrar med klimatet eller är det ”klimatet som ändrar med floran” Allmän nedgång hos alm ca 5000 BP Möjligen beroende på människan som skar lövträd till vinterfoder Mycket tyder på människan, bl.a. Plantago lanceolata (svartkämpar) Låglandshedarna bl.a. i Halland och ända ned till Portugal beror på skogsavverkning och eld.

Sur nederbörd Innebär en sänkning av pH-värdet (ökning av H + -koncentrationen) med en samtidig sänkning av alkaliniteten

Observera att det även sker en naturlig försurning! ”Neutralt” regn har ett pH på ~ 6.1 Barrskogen lämnar från sig sur förna Berggrunden (graniter och gnejser) är i sig försurande (kiselsyra) Istiden -> 1850-talet: pH: – 1950: pH ~ > pH 3-4

En vanlig försurningsreaktion 2 SO 2 + O 2 -> 2 SO H 2 O -> 2 H 2 SO 4 Andra syror: t.ex. förbränning av vissa plaster (PVC) -> HCl NO x -> HNO 3 o.s.v.

Effekter av försurningen A.Marken - tränger genom jonbyte ut positiva joner (Mg 2+, Ca 2+, Na +, K + ) från markpartiklarna -> till en början ökad tillväxt hos skogen - efter ett tag frigörs tungmetaller (Al 3+, Cd 2+, Pb 2+, Cu 2+ m.m.)-> förgiftning

Det värsta som kan hända är att den s.k. ”aluminiumbomben” utlöses: Al H 2 O -> Al(OH) 3 + 3H + B.Insjöarna - nedbrytningen upphör - livet dör -> - ovanligt klart vatten - metaller frigörs från sedimenten

Kalkning hjälper men endast på kort sikt

C. Skogarna Lavar dör Kronutglesning Hängande smågrenar Ökad kottproduktion Utglesning av barr

Mera lövträd i skogsbruket -> Mer basisk förna ”avgiftning” varje år i samband med lövfällningen Högre biodiversitet Långsammare bilkörning

D. Statyer och byggnader förstörs

E. Hälsoeffekter Metaller i dricksvatten Grönt hår av kopparledningar

Inversion T.ex. när markytan är kallare än luften ovanför bildas ett ”lock” och föroreningarna stannar kvar under det. Kan leda till bildning av fotokemisk smog Fotokemiska oxidanter bildas under inverkan av stark sol, mycket föroreningar och dålig cirkulation

Till de fotokemiska oxidanterna räknas bl.a. marknära ozon, väteperoxid och PAN Exempel hur ozonet bildas: NO x + C x H y -> O 3 + ”diverse” NO x + O 3 -> O 2 + NO 2 VOC (Volatile Organic Compounds) är också farliga, fettlösliga ämnen som irriterar ögon och andning

Effekter Fräter på löv och diverse materia Hälsoeffekter (astma, hosta, rinnande ögon)

Katalysatorrening NO x N 2 + O 2 Pt, Rh, Pa C x H y + O 2 CO 2 + H 2 O

Hotspots = platser med mycket hög artrikedom; viktiga foci för bevarandeansträngningar 25 områden identifierade – Även om de utgör endast 1.4 % av jordens landyta, innehåller hotspots så mycket som 35 % of alla terrestra vertebrater och 44 % av alla högre växtarter.

Vavilov-centra = områden i världen med en mycket hög andel vilda släktingar till odlingsväxter

Kinesisk-Japanska centret 6000 BP bovete Fagopyrum esculentum hirs Panicum spp. sojaböna Glycine max grönsaker citrusfrukter

Indonesiska BP banan Musa spp. brödfrukt Artocarpus communis kryddnejlika Caryophyllus aromaticus peppar Piper nigrum kokosnöt Cocos nucifera jams Dioscorea spp. ris Oryza spp. sockerrör Saccharum officinarum

Hindustani 4000 BP bomullsträdet Gossypium arboreum bambu Bambusa spp. mango Mangifera indica taro Colocasia antiquorum gurka Cucumis sativa banan Musa spp. ris Oryza sativa kikärt Phaseolus muingo peppar Piper spp. sesam Sesamum indicum hampa Cannabis indica kenaf Hibiscus cannabicus färgtistel Carthamus tinctorius

Sydvästasien 7000 BP pistaschnöt Pistacia vera aprikos Prunus armeniaca mandel Amygdalus communis lök Allium cepa vitlök Allium sativum morot Daucus carota vicker Lathyrus sativus lin Linum usitatissimum böna Pisium sativum spenat Spinacea oleraceae bondböna Vicia faba

Mellanöstern BP vete Triticum spp. råg Secale spp. kål Brassica oleracea fikon Ficus carica korn Hordeum vulgare lins Lens esculenta alfalfa Medicago sativa granatäpple Punica granatum vicker Vicia sativa vindruva Vitis vinifera

Medelhavsområdet 7500 BP oliv Olea europea havre Avena spp. beta Beta vulgaris humle Humulus lupulus klöver Trifolium spp. vindruva Vitis vinifera

Afrikanska 6000 BP kaffe Coffea spp. meloner Cucumis spp. bomull Gossipium spp. banan Ensete ventricosum ris Oryza spp. hirs Pennisetum spp. dadelpalm Phoenix spp. ricinböna Ricinus communis sesam Sesamum indicum hirs Setaria spp. sorghum Sorghum bicolor

Anderna 8000 BP potatis Solanum spp. ulluca Ullucus tuberoses papaya Carica spp. amarant Amaranthus spp. ananas Ananas comusus jordnöt Arachis hypogaea chili Capsicum spp. quinoa Chenopodium quinoa bomull Gossypium barbadense gummi Hevea brasiliensis tomat Lycopersicum spp. maniok Manihot esculenta tobak Nicotiana tabacum

Mexiko and Centralamerika 9000 BP majs Zea mays agave Agave spp. cashew Anacardium occidentale chili Capsicum spp. kalebass Cucurbita spp. bomull Gossypium spp. sötpotatis Ipomoea batates bönor Phaseolus spp. kakao Theobroma cacao

Australiska Tobak Nicotiana debbneyi Tobak Nicotiana goodspeedii gummi Eucalyptus spp. Nordamerikanska jordgubbar Fragaria virginiana solros Helianthus spp. plommon Prunus spp. hallon Rubus spp. blåbär Vaccinium spp. druvor Vitis spp.

europeisk/sibiriska kål Brassica oleracea cikoria Chicorium spp. digitalis Digitaria sanguinalis jordgubbar Fragaria spp. sallad Lactuca sativa humle Humulus lupulus luzern Medicago spp. vinbär Ribes spp. hallon Rubus spp. klöver Trifolium spp