Egenkontroll Haccp 2017-04-06 NGS
Egenkontroll En god kontroll av livsmedlen ger en trygg mathållning för dig och dina brukare/kunder
NGS vård livsmedelshygien Registrering Alla kök eller serveringar där man tillagar eller serverar färdig eller halvfärdig mat skall vara registrerade hos miljökontoret 2017-04-06 2017-04-06 NGS NGS vård livsmedelshygien 3
NGS vård livsmedelshygien Egenkontroll Alla kök och serveringslokaler måste ha ett egenkontrollprogram. 2017-04-06 2017-04-06 NGS NGS vård livsmedelshygien 4
HACCP grupp Bilda en HACCP grupp Lista Riskerna och Farorna Bestäm kritiska kontrollpunkter ccp Bestäm värden Planera dokumentationen Dokumentera 2017-04-06 NGS 5
NGS vård livsmedelshygien Spårbarhet Vet du varifrån maten kom till ditt kök? Vet du var köttfärsen är som du köpte och tillagade i förrgår? Alla som lagar mat till andra måste kunna spåra livsmedlet vid fara. 2017-04-06 2017-04-06 NGS NGS vård livsmedelshygien 6
NGS vård livsmedelshygien Haccp – sju principer 1.Faroananalys 2.Identifiering av kritiska styrpunkter, CCP 3.Fastställande av kritiska gränser i CCP 4.Fastställande av övervaknigs rutiner i CCP 5.Fastställande av korrigerande åtgärder 6.Fastställande av verifieringsrutiner 7.Fastställande av dokumentationsrutiner 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 7
NGS vård livsmedelshygien HACCP kvalitetssäkra Identifiera faror Utpeka kontroll punkter Sätt gränser för kontroll punkterna Mät utfallet i kontrollpunkterna Vidta åtgärder vid problem För protokoll över resultaten Verifiera att systemet fungerar 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 8
NGS vård livsmedelshygien Faroanalys Lista alla specifika faror som Kan finnas i råvarorna Kan tillföras från omgivningen Kan härledas till processerna Kan tillkomman under lagring/distribution Kan orsakas av slutanvändarna 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 9
Faroanalys- Hazard Analysis Fara: en faktor som biologisk, kemiskt eller av fysikalisk natur med potential att orsaka skada Risk: en funktion av sannolikhet för förekomst av specifik fara och grad av skada denna fara kan orsaka 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 10
HACCP grupp Bilda en HACCP grupp Lista Riskerna och Farorna Bestäm kritiska kontrollpunkter ccp Bestäm värden Planera dokumentationen Dokumentera 2017-04-06 NGS
Flödes schema Följ en maträtt från start till mål! 2017-04-06 NGS
Recept - innehåll Dokumentera alla recept och korrigera då de ändras. 2017-04-06 NGS
Ingredienser skall deklareras Alla ingredienser som han använts i livsmedlet skall deklareras i fallande ordning. Det som det finns mest av först och tillsist det som det finns väldigt litet av. 14
Allergi - intolerans Kontrollera så att innehållet ALLTID stämmer överens med deklarationen Tillaga allergikost i särskilda utrymmen eller inte alls! 2017-04-06 NGS
Skadedjur En plan för hur man går tillväga ifall det kommer in skaldedjur i lokalerna 2017-04-06 NGS
Vatten och is Rutiner för vatten och is hantering 2017-04-06 NGS
Förpackningsmaterial Allt material som kommer i kontakt med livsmedel skall vara godkänt för livsmedelshantering. 2017-04-06 NGS 18
Rengöring - städschema Du skall ha ett välfungerande schema för städning av lokalerna. Där skall även allt kem som används finnas dokumenterat och innehållet skall vara dokumenterat. 2017-04-06 NGS
Personlig hygien En plan för hur alla sköter sin egen hygien!! 2017-04-06 NGS
Åtgärdsprogram Rutin för hur och vem som gör vad vid olika händelser som kan äventyra livsmedlet. Vart man ringer om någon blir sjuk och vem som gör det. Vem tar man kontakt med och frysen går sönder eller avloppet inte fungerar etc. 2017-04-06 NGS
Dokumentation Hur? Vem? Arkivering? 2017-04-06 NGS
Egenkontroll i korthet Utbildning Personlig hygien Vatten Rengöring Skadedjur Lokaler, utrustning och underhåll Temperaturer Mottagning av varor Spårbarhet 2017-04-06 NGS
Dagens uppgift Gör ett egenkontroll program till en måltidsverksamhet! Bestäm först verksamheten, menyn, öppettider, antal anställda ungefär antal portioner. Gör en skiss/ritning av lokalen Osv. lämna in egenkontrollprogrammet nästa lektion. Lycka till! 2017-04-06 NGS