Egenkontroll Haccp 2017-04-06 NGS.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Kvalitetskontroll av Kopparaccess med bredbandstjänster
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
ByggaL – metod för byggande av lufttäta byggnader
Märkning uteblev – patient opererades på fel sida
Egenkontroll vid livsmedelshantering !
Att följa processer och resultat i Senior alert
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Revisionshistorik Versions- nummer Datum Ansvarig
Användning av skyddsutrustning
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Årsuppföljning LSO.
Förmågor & Centralt innehåll
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Enkel dator teknik Tips och tricks.
Teknisk rapportskrivning
Webbanmälan till högskolestudier vt 2015
Vanliga fel vid riskbedömning
Processer P r o resurser c styrning e s mätning förbättring mål
VÄLKOMMEN!!!.
GIRAFF TEST Linda Törnström och Anders Rapp.
Exempel på analys och handlingsplan
Ljungs skola Inspektion våren 2013 (luftkvalitet, buller, rökförbud) Protokoll till vu: redovisning ventilation till 3 juni Redovisning som visar.
Hygienrutiner i förskolan
UPPSATSSKRIVNING ENTRÉSKOLAN
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Bygg- och miljökontoret Ånge Kommun
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet
Lektion 1 Kostsituationen i världen
Utvärdering i HK?.
Akademiska laboratoriet Klinisk kemi och farmakologi.
validering / verifiering
Piteå kommuns beredskapsplaner.
Uppdaterad januari 2015 Webbanmälan till högskolestudier ht 2015 Material för studie- och yrkesvägledare.
Livsmedelskontroll
Nya föreskrifter och allmänna råd
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
Marknadsundersökning Förvaring sep 2009 Sverige. Genomförande Undersökningen är genomförd av Norstat på uppdrag av JM AB/Seniorgården AB. I Sverige är.
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Egenkontroll enligt Miljöbalken
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Karma är resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under dennes livstid
Offensiv kvalitetsutveckling
1 Marknadskontrollrådets seminarium ”Din produkt, ditt ansvar ” Nalen 21/ Olika roller, olika ansvar: Tillverkare, importör, distributör Göran Lundmark,
PROJEKT Projektkurs - DA7075 VT04.
Idrott och hälsa 1. Vem är MT? Maria Talevska Hemsida: mariatalevska.weebly.com.
Idrott och hälsa 1. Vem är MT? Maria Talevska Larsson Hemsida: mariatalevska.weebly.com.
OFFENTLIG, EGENKONTROLL & HACCP Syftet Öka kunskapen kring Egenkontrollens/HACCP olika delar genom teori och praktiska övningar Målet Eleven ska ha kännedom.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Utbildning i egenkontroll för hantering av livsmedel Östersunds kommun 2016 Vård- och omsorgsförvaltningen.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
VÄLKOMNA.
Egenkontroll av brandskydd
Information till vikarier inom Måltidsavdelningen
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Esther vill inte bli sjuk…..
FYN – frisörlicens – delprov (A)
Sundbybergs stad Sveriges minsta kommun till ytan, 8,9 km2
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
För dig – skattedeklaration på nätet
MedControl Instruktion för ärendeansvarig
Presentationens avskrift:

Egenkontroll Haccp 2017-04-06 NGS

Egenkontroll En god kontroll av livsmedlen ger en trygg mathållning för dig och dina brukare/kunder

NGS vård livsmedelshygien Registrering Alla kök eller serveringar där man tillagar eller serverar färdig eller halvfärdig mat skall vara registrerade hos miljökontoret 2017-04-06 2017-04-06 NGS NGS vård livsmedelshygien 3

NGS vård livsmedelshygien Egenkontroll Alla kök och serveringslokaler måste ha ett egenkontrollprogram. 2017-04-06 2017-04-06 NGS NGS vård livsmedelshygien 4

HACCP grupp Bilda en HACCP grupp Lista Riskerna och Farorna Bestäm kritiska kontrollpunkter ccp Bestäm värden Planera dokumentationen Dokumentera 2017-04-06 NGS 5

NGS vård livsmedelshygien Spårbarhet Vet du varifrån maten kom till ditt kök? Vet du var köttfärsen är som du köpte och tillagade i förrgår? Alla som lagar mat till andra måste kunna spåra livsmedlet vid fara. 2017-04-06 2017-04-06 NGS NGS vård livsmedelshygien 6

NGS vård livsmedelshygien Haccp – sju principer 1.Faroananalys 2.Identifiering av kritiska styrpunkter, CCP 3.Fastställande av kritiska gränser i CCP 4.Fastställande av övervaknigs rutiner i CCP 5.Fastställande av korrigerande åtgärder 6.Fastställande av verifieringsrutiner 7.Fastställande av dokumentationsrutiner 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 7

NGS vård livsmedelshygien HACCP kvalitetssäkra Identifiera faror Utpeka kontroll punkter Sätt gränser för kontroll punkterna Mät utfallet i kontrollpunkterna Vidta åtgärder vid problem För protokoll över resultaten Verifiera att systemet fungerar 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 8

NGS vård livsmedelshygien Faroanalys Lista alla specifika faror som Kan finnas i råvarorna Kan tillföras från omgivningen Kan härledas till processerna Kan tillkomman under lagring/distribution Kan orsakas av slutanvändarna 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 9

Faroanalys- Hazard Analysis Fara: en faktor som biologisk, kemiskt eller av fysikalisk natur med potential att orsaka skada Risk: en funktion av sannolikhet för förekomst av specifik fara och grad av skada denna fara kan orsaka 2017-04-06 2017-04-06 NGS vård livsmedelshygien NGS 10

HACCP grupp Bilda en HACCP grupp Lista Riskerna och Farorna Bestäm kritiska kontrollpunkter ccp Bestäm värden Planera dokumentationen Dokumentera 2017-04-06 NGS

Flödes schema Följ en maträtt från start till mål! 2017-04-06 NGS

Recept - innehåll Dokumentera alla recept och korrigera då de ändras. 2017-04-06 NGS

Ingredienser skall deklareras Alla ingredienser som han använts i livsmedlet skall deklareras i fallande ordning. Det som det finns mest av först och tillsist det som det finns väldigt litet av. 14

Allergi - intolerans Kontrollera så att innehållet ALLTID stämmer överens med deklarationen Tillaga allergikost i särskilda utrymmen eller inte alls! 2017-04-06 NGS

Skadedjur En plan för hur man går tillväga ifall det kommer in skaldedjur i lokalerna 2017-04-06 NGS

Vatten och is Rutiner för vatten och is hantering 2017-04-06 NGS

Förpackningsmaterial Allt material som kommer i kontakt med livsmedel skall vara godkänt för livsmedelshantering. 2017-04-06 NGS 18

Rengöring - städschema Du skall ha ett välfungerande schema för städning av lokalerna. Där skall även allt kem som används finnas dokumenterat och innehållet skall vara dokumenterat. 2017-04-06 NGS

Personlig hygien En plan för hur alla sköter sin egen hygien!! 2017-04-06 NGS

Åtgärdsprogram Rutin för hur och vem som gör vad vid olika händelser som kan äventyra livsmedlet. Vart man ringer om någon blir sjuk och vem som gör det. Vem tar man kontakt med och frysen går sönder eller avloppet inte fungerar etc. 2017-04-06 NGS

Dokumentation Hur? Vem? Arkivering? 2017-04-06 NGS

Egenkontroll i korthet Utbildning Personlig hygien Vatten Rengöring Skadedjur Lokaler, utrustning och underhåll Temperaturer Mottagning av varor Spårbarhet 2017-04-06 NGS

Dagens uppgift Gör ett egenkontroll program till en måltidsverksamhet! Bestäm först verksamheten, menyn, öppettider, antal anställda ungefär antal portioner. Gör en skiss/ritning av lokalen Osv. lämna in egenkontrollprogrammet nästa lektion. Lycka till! 2017-04-06 NGS