Översyn av internhyresmodell

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Advertisements

Ladok3 och studenttjänster »Västerås Behoven »Studenten vill se en samlad bild av sina studier •Nationell mobilitet ökar •Önskemål om att.
E-legitimationsdagen Avtalsfrågor inom infrastrukturen för Svensk e-legitimation Erik Sandström T:   M:  E:
VÄGLEDNING I NYTTOREALISERING Prioriteringsmodell Bilaga 6
Tillträde och prissättning av bytespunkter och tjänster för busstrafik
Enhetschef Fastighetsutveckling
Budget Umeå universitet 2014 inkl. ekonomisk plan 2015–2016
Hjälpmedelcentralens nya prismodell
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Kostnads- och intäkts analysens grundbegrepp
Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus Redovisning av åtgärdsplaner 12 september 2012 Samordna opererande verksamhet.
Forum 20 år Lasarett och sjukstugor.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Internhyra/internpris
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Avtal om lokal lönebildning 2011
Regler vid bokning och/eller boende på hotell
Verksamhetsstöd – nuläget Branschråd grundskola 30 november SIDAN 1.
Att få rätt saker att hända
Ersättningsmodell och pris 2015
Hälsinglands utb förbund Förslag till hantering av ekonomi Presentation för ks feb 2014.
F6 - Investeringskalkyler
Fastighetsrelaterade index Vad tänker ni på ?. ALLMÄN INFORMATION OM OMSÄTTNINGEN PÅ FASTIGHETSMARKNADEN OCH OM PRISER OCH PRISUTVECKLINGEN PÅ FÖRSÅLDA.
Energieffektiviserings stöd Förordning (2009:1533) om statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Föreskrift 2010:1.
Regional utveckling möter socialtjänst -lärdomar och reflektioner från utvärderingen av URBAL i Härryda kommun. Anna Johansson FoU i Väst/GR.
Globalt, t ex Google Earth EU, INSPIRE Nationellt, Geodatrådet och Geodataprojektet Regionalt, t ex Geodatacenter Skåne Lokalt, kommunalt Infrastrukturer.
Reinvestering Avses utbyte av uttjänta/avskrivna byggnadsdelar, system och system- komponenter i sin helhet och i syfte att bibehålla eller öka fastighetens.
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Nytta per skattekrona - Arbetsmodell för att öka, utvärdera och upphandla nytta i offentliga verksamheter Johan Gunnars, Chef Strategiska Projekt.
Verksamhetsstöd Fristående gymnasieskolor 24 april SIDAN 1.
Spelregler för det öppna marknadstillträdet Lars Bull Vd Värmlandstrafik AB
Kapitel 9 Kalkyler med totala kostnader.
Kommunerna och Kontaktcenter Framtida utmaningar Kommer offentlig sektor i framtiden att växa i samma takt som nu ? Vad tyder på motsatsen ? Befolkningens.
Ersättningsmodell & Pris 2014 Arbetsutskottet
Sammanfattning remissvar 1. Investeringsprocessen o. investeringsmodellen -positiv med ökad ägarstyrning och klargöranden över ekonomisk ansvar -förstärkning.
Strategier för energieffektivisering i fastigheter Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost.
Kapitel 15 Budgeten.
Nationellt samarbete eHälsa HSU Generell titel 2 remisser från SKL Den första presenterades 14 mars. Regionstyrelsen beslutade 27 mars. Remissen.
Styrning och nyckeltal
Måltal Besparingsscenarios- Prognos fram till Följer normkrav.
Swedish Self Storage Association Stockholm 3 september 2015 MOMS för self storage Ulf Hedström
Socialt blandat boende
PERIODISERING. Periodisering - definition Fördelning av utgifter och inkomster till den period då resursen förbrukats (kostnad) eller då prestationen.
En ändamålsenlig kommunal redovisning (KomRed) Gunvor Pautsch.
Granskningsanteckningar av årsuppföljning 2015 Region Halland Rebecca Lindström Mars Driftnämnden Regionservice.
Kort information från årliga revisionen - inför årsredovisningen Anna Lagerkvist, Riksrevisionen
Nyttjanderätt till fast egendom. Nyttjanderätter Bostadshyra JB 12 kap Bostadsrätt BRL.
Öka tempot i redaktionens digitala utveckling Hyr in en redaktionell coach för förändringsarbetet Som hjälper er att… - Identifiera och konkretisera mål.
Fortsatt arbete med SUHF- modellen HfR-seminarium HfR Redovisningsråd/HfR-seminarium
Reviderad rekommendation för redovisning av lokalkostnader Högskolornas forum för redovisningsfrågor, HfRs redovisningsråd.
Introduktion till The Rational IT Model
Bidrag för bostadsanpassning - För ett självständigt liv i eget boende
Definitioner: Underhåll och Investeringar
Ekonomirapporten, maj 2017 Diagrammen
Information på Uppföljningsmöte
Reviderad rekommendation för redovisning av lokalkostnader
Digitaliseringstöd Primärvård Sammanfattning VIP råd 19 okt
På gång hos Vattenmyndigheterna
Direktiv till Budget
Reinvestering Avses utbyte av uttjänta/avskrivna byggnadsdelar, system och system-komponenter i sin helhet och i syfte att bibehålla eller öka fastighetens.
Information på Uppföljningsmöte
Information om SCB:s Export-/importregister 2015
Chefsverktyg vid lönespridning – Önskvärd lönekurva
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel hösten 2016
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
En skolpeng höljd i dunkel?
Resursfördelning Grundskolenämnden
RS förslag driftbudget 2020
Ekonomi Vårdval fysioterapi
Presentationens avskrift:

Översyn av internhyresmodell 2012-10-09

Syfte Hushållning med resurser för lokaler Effektivisering av förvaltningen av regionens fastigheter En del i ett styrsystem baserat på rollerna beställare och utförare

Vad vi vill åstadkomma med översynen av hyresmodellen En mera rättvisande resultatbedömning Underlätta att bära hyreskonsekvenserna av investeringen En koppling mellan hyresmodellen och investeringsmodellen Skapa mothållande krafter vad det avser investeringsutgifternas storlek Effektivisering av fastighetsförvaltningen (Anpassning till förändrade förutsättningar)

En mera rättvisande resultatbedömning Ny modell för att fastlägga internhyran tillämpas Den direkta kopplingen mellan självkostnad och internhyra vid investeringar upphör Det hyresbidrag som regionstyrelsen idag lämnar till verksamheten ersätts av ett koncernbidrag till Fastighetsnämnden/Västfastigheter P-verksamheten hanteras separat

En mera rättvisande resultatbedömning Övrig verksamhet i egna lokaler Grundläggande principer för internhyresmodellen: Lika hyra för lika lokal oavsett läge En komplex lokal är dyrare än en enkel En funktionell lokal är dyrare än en med bristande funktionalitet Självkostnadsbaserad över tiden Subvention av nyinvesteringar

En mera rättvisande resultatbedömning Ny internhyresmodell Prissättning av lokal Befintliga lokaler: Bashyresmodell Internhyra = basvärde*area*lokaltypsfaktor*värdefaktor Basvärde är totala förvaltningskostnaden dividerat med totala uthyrningsbara ytan uttryckt i m2BRA Lokaltypsfaktor baseras på typ av lokal och speglar skillnader i kostnader för att bygga och förvalta de olika lokaltyperna. Klassificeringen görs utifrån den verksamhet som lokalen hyrs ut till. Värdefaktorn speglar hur väl anpassad lokalen är för den verksamhet som ska bedrivas där.

Hyra för några lokaltypsfaktorer enligt föreslagen hyresmodell lf 1,5 lf 1,0 lf 0,7

En mera rättvisande resultatbedömning Ny internhyresmodell Den direkta kopplingen mellan självkostnad och internhyra vid investeringar upphör. Hyran sätts efter bashyresmetoden och utan direkt koppling till verklig kostnad för det aktuella investeringsprojektet

En mera rättvisande resultatbedömning Ny internhyresmodell Det hyresbidrag på ca 150 mnkr, som regionstyrelsen idag lämnar till verksamheten försvinner och ersätts med ett koncernbidrag till Fastighetsnämnden/Västfastigheter. Västfastigheter kan därmed sänka sin totala hyresintäkt med samma belopp. Sänkningen fördelas på verksamheterna i enlighet med den nya hyresmodellen.

En mera rättvisande resultatbedömning Ny internhyresmodell Särskild hyressättning av P-platser/P-hus skall tillämpas. Västfastigheter ges i uppdrag att hantera alla parkeringsfrågor. P-verksamhetens kostnader skall bäras av de som nyttjar parkeringarna

Underlätta för verksamheten att bära hyreskonsekvenserna av investeringar Subventionerad hyra inledningsvis enligt ny hyressättningsmodell Förändrad tillämpning av fastighetsindex Självkostnad över tiden

Bashyra Ann 30 Ann 15+15 Självkostnad Ann 15+15 med bidrag

Underlätta för verksamheten att bära hyreskonsekvenserna av investeringar Förändrad tillämpning av fastighetsindex, självkostnad över tiden Årlig prisjustering Årlig prisjustering av internhyror görs med ett internt fastighetsindex som fastställes i regionens budgetprocess. Indexet skall kunna användas, inte bara för att täcka kostnadsökningar till följd av inflation m.m. utan också för att täcka upp för kostnadsökningar som inte täcks på annat sätt. Vid beslut om årligt fastighetsindex påverkar också huvudmannens behov av att öka eller minska koncernbidraget till fastighetsförvaltningen.

En koppling mellan hyresmodellen och investeringsmodellen Beslut om investeringar kopplas till finansieringsansvar för investeringars konsekvenser. Typ av investering: betalas genom: Verksamhetsdrivna investeringar utökad beställning Tekniskt drivna investeringar via fastighetsindex Ekonomiskt drivna investeringar tilläggshyra

Skapa mothållande krafter vad det avser investeringsutgiftens storlek Hyran är bestämd innan entreprenadupphandling sker. Investeringsutgiften måste anpassas för att ge begränsade underskott för fastighetsförvaltningen

Effektivisering av fastighetsförvaltningen Krav på effektivisering av såväl byggprocess som förvaltning genom att hyran sätts enligt en förutbestämd metod och utan koppling till självkostnaden och att fastighetsindex beslutas i budgetprocessen