Vad säger kravboken VG PV?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Advertisements

ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Stress kan göra det svårt för oss att sova, passa tider
Psykologenheten och Recure Rehab enheter inom
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Sjukskrivningsmiljarden
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen.
Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering 2011
Rehabiliteringsgarantin
Rehabiliteringskedjan – bedömning av arbetsförmågan
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
REHSAM-3 i Norrbotten Interaktiv,web-baserad smärtrehabilitering med coaching jämförd med multimodal rehabilitering
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Försäkringskassans roll i samverkan
Primärvårdens rehabiliteringskoordinatorer
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Ändra till startrubrik
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Multimodal rehabilitering
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Samarbete med Försäkringskassan
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Rehabiliteringsgaranti riktlinjer 2013
Sjukskrivning och rehabilitering
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Att arbeta som koordinator på en vårdcentral i Norrbotten
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
En enklare sjukförsäkringsprocess
AT-läkarutbildning augusti 2015 PHL Samordning - hur arbetar vi? Försäkringskassan Småland Nordväst Åsa Smedberg Personlig handläggare samordning.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Socialdepartementet 1.Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro 2.Förutsättningarna för samordningsförbunden Statssekreterare.
Region Östergötland Rehabsamordnare Dagens tema, , Förnamn Efternamn.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Projekt Rehabkoordinator. Sjukskrivnings miljarden Pågår – Riktar sig till sjukskrivna eller personer med risk för sjukskrivning.
Välkomna! Samordningsförbundet Botkyrka Samordningsförbundet Huddinge, HUSAM.
Rehabkoordinator i Göteborg och Södra Bohuslän Sofia Wedham, processledare
Med tjänstedesign som verktyg: Förstår vi kundens behov och våra utmaningar på djupet innan vi hittar på nya lösningar. Bjuder vi in kunden och olika aktörer.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Mobiliseringsinitiativet för att förebygga sjukfrånvaro 1 Mobiliseringsinitiativet.
Information från Försäkringskassan
Förebyggande arbete och smarta samarbeten
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Samtalsterapeut direkt
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Ny Remissrutin till BUP
Tidig kontakt med arbetsgivare vid arbetsrelaterad ohälsa
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Rehabiliteringskoordinering
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Rehabiliteringskoordinering
Försäkringsmedicin Hälsovalsråd Pia Ahlström, Caisa Hedlund
Läkarintyg för sjukpenning
Rehabkoordinator Försäkringsmedicinsk utbildning, , Annika Landewall, Rehabkoordinator, Kardiologkliniken ViN.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Vad säger kravboken VG PV? ”Vårdenheten ska ha en aktiv roll i en kring individen sammanhållen rehabiliteringsprocess eller sjukskrivningsprocess samt delta i utarbetande av gemensamma planer. Dokumenterade lokala rutiner för sjukskrivningsprocessen ska finnas. Samtliga läkare ska ha god kunskap om försäkringsmedicin. Minst en läkare på vårdenheten ska ha kunskap som motsvarar innehåll i utbildning i fördjupad försäkringsmedicin, tillhandahållen av Västra Götalandsregionen, Försäkringskassan eller annan likvärdig utbildning.” Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

”Vårdenheten ska medverka till en väl samordnad vårdprocess när patienten har behov av annan kompetens än den som vårdenheten kan erbjuda. Vårdenheten ska ha en aktiv roll i en sammanhållen rehabiliteringsprocess eller sjukskrivningsprocess för individen samt delta i utarbetande av gemensamma planer. Västra Götalandsregionen har valt att inledningsvis lägga sjukgymnastik och arbetsterapi utanför åtagandet. Ambitionen är att rehabilitering ska integreras i de vårdprocesser som finns inom primärvården och den samverkan som finns mellan vårdenheter och olika rehabiliteringsaktörer. En fortsatt utredning ska visa på former och omfattning av hur ett sådant åtagande kan ingå i VG Primärvård.” Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabiliteringsgarantin Patienter som har smärta i rygg, nacke och axlar eller lättare/medelsvåra depressioner, olika typer av ångest och stress ska få medicinsk behandling och rehabilitering efter att hälso- och sjukvården gjort en medicinsk bedömning och utredning. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabiliteringsgarantin Patienten behöver inte vara sjukskriven för att omfattas av rehabiliteringsgarantin. Insatta åtgärder ska bidra till att en person kan återgå i arbete eller underlätta för denne att fortsätta arbeta och därmed förhindra och förebygga sjukskrivning. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

VGRs definition av Rehabiliterings-/Sjukskrivningskoordinatorer En funktion som i individärenden ansvarar för att patienterna får tillgång till snabb och relevant bedömning och rehabilitering som gör att sjukskrivningsprocessen blir effektiv. Det kan innebära att koordinera rehabiliteringsinsatser, vara kontaktperson gentemot andra aktörer, ta ut statistik, delta i kompetensutveckling och fortlöpande informera övrig personal på enheten. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Förslag till rutiner på vårdenhet Patienter som söker för psykisk ohälsa och/eller smärtproblematik bör kunna bokas direkt till sjukgymnast/arbetsterapeut/kurator/psykolog för att ta fram underlag inför eventuellt läkarbesök Utifrån screening* görs en analys och bedömning av risken för långvarig funktionsnedsättning och sjukskrivning. Resultatet återkopplas och eventuella teaminsatser initieras. *Förslag SCI 93, Lintons Frågeformulär om smärtproblem eller annat lämpligt frågeunderlag Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Förslag till rutiner på vårdenhet Rehabkoordinator kan tillsammans med verksamhetschef ta fram vårdenhetens sjukskrivningsstatistik ur Journal III via Rave3 eller Xtractor och ur Medidoc via Rave3. En rekommendation är att regelbundet gå igenom aktuella sjukfall på vårdenheten - för att kunna bedöma status inom 28 dagars sjukskrivning - för att upprätta en vårdplan/rehabplan inom 90 dagar. Läkarmöten eller s k PV-rehabmöten med övrig personal kan används för dessa genomgångar - för att klargöra vilka patienter som behöver eventuella teaminsatser. Om det finns tillgång till Försäkringskassans handläggare på vårdcentralen bör dessa involveras för att boka avstämningsmöten etc Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rutiner på vårdenhet Tidigt! inom 28 dagars sjukskrivning identifiera patienter som riskerar långvarig funktionsnedsättning Frågor inför dag 28: ”Kan vi förutse när sjukfallets bortre parentes sätts?” ”Kan vi förutse hur sjukdomsförloppet slutar?” Om ej – initiera teamutredning Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rutiner på vårdenhet Tidigt! inom 28 dagars sjukskrivning identifiera patienter som riskerar långvarig funktionsnedsättning Indikatorer för bedömning i rehabteam kan vara: Återkommande korttidssjukskrivning utan distinkt diagnos Avvikelser från beslutsstödets rekommendationer för angiven diagnos Läkares intuition om att sjukskrivningsbehovet är oklart Psykisk ohälsa/smärttillstånd Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabteam i FyrBoDal Nivå 1 Behandling inom VGPV, unimodal behandling. Kan utföras i egen regi eller via underleverantör Nivå2 Rehabteam. Strukturerat teamarbete Nivå 3 Specialistfunktion inom NU sjukvården Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Remisskriterier nivå 2 Patienter med komplex sjukdomsbild med risk för långvarig funktionsnedsättning* ej behandlats vid rehabteam senaste 12 månaderna Inom tidsramarna för rehabkedjan Inom 90 dagar Inför dag 181 Inför dag 365 *Screening SCI 93, Lintons Frågeformulär om smärtproblem eller annat lämpligt frågeunderlag Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabteam i FyrBoDal Uppdraget Utreda och bedöma Funktionsnedsättning och Aktivitetsbegränsning Erbjuda behandlingsinsatser enligt rehabiliteringsgarantins riktlinjer Att göra Utveckla arbetssätt enligt Sjukskrivningsmiljardens och Rehabgarantins intentioner – ”att göra rätt från början” – och jobba strukturerat inom de angivna tidsramarna för rehabiliteringskedjan Vara en stödfunktion för behandlande läkare vid individuella bedömningar av patienters Funktionsnedsättning och Aktivitetsbegränsning och ta fram underlag för Läkarintyg Vara en funktion som säkerställer multimodala rehabiliteringsinsatser MMR i enlighet med rehabiliteringsgarantins riktlinjer Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Bedömningsuppdraget i sjukskrivningsprocessen Att erbjuda vårdcentralerna stöd / att remittera patienter till rehabteam för funktionsbedömning med syfte att höja kvalitén i sjukskrivningsprocessen. Att göra samlade teambedömningar av patientens Funktionsnedsättning och Aktivitetsbegränsning Att arbeta med utvärderade bedömningsinstrument. Att utveckla en arbetsmodell för en strukturerad samverkan mellan primärvården och NU-sjukvården kring individens samlade sjukskrivningsprocess. Att samarbeta med NU- sjukvårdens ortoped, psykiater och smärtläkare som konsulter till teamet Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Behandlingsinsatser MMR enligt rehabiliteringsgarantin En rehabiliteringsgaranti för evidensbaserade medicinska rehabiliteringsinsatser i syfte att åstadkomma återgång i arbete långvarig smärta med minst 3 mån varaktighet icke specifika rygg- och nackbesvär diagnoser enligt förteckning MMR – Multimodal rehabilitering Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Multimodal rehabilitering MMR UV110 PAL ingår i teamet som läkare för sin patient Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Exklusion Patienter som endast behöver unimodal behandling (även hos flera yrkeskategorier var för sig) Fördjupad MU av TMU typ som Försäkringskassan begär och där sjukskrivning pågått mer än 12 månader Bedömning eller behandling som omfattas av VGPV uppdraget Bedömning och behandling som ingår i det reguljära rehabuppdraget Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabteam (Nivå 2-team) i FyrBoDal - Samlad teambedömning av Funktionsnedsättning och Aktivitetsbegränsning - Behandlingsinsatser MMR enligt rehabgarantin Rehabteam N Bohuslän Sjukgymnast Arbetsterapeut Psykolog Rehabkoordinator Rehabteam Dalsland Sjukgymnast Arbetsterapeut Psykolog Rehabkoordinator Rehabteam Göta Älvdalen Sjukgymnast Arbetsterapeut Psykolog Rehabkoordinator Rehabteam Uddevalla Sjukgymnast Arbetsterapeut Psykolog Rehabkoordinator Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Remissadresser Rehabteam Rehabteam N Bohuslän Sjukgymnastiken, Munkedals VC Centrumvägen 34 455 30 Munkedal Tel: 0524-711 80 Rehabteam Dalsland Dalslands Sjukhus 668 88 Bäckefors Tel: 0530-668 35 Rehabteam Uddevalla Sjukgymnastik Primärvård Österled 2 451 34 Uddevalla Tel: 0522-928 23 Rehabteam Göta Älvdalen Djupebäcksgatan 21 461 32 Trollhättan Tel: 0520-136 00 Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabteam (Nivå 2-team) i FyrBoDal Patient kan remitteras för teambedömning som v.b kan göras tillsammans med ortoped, smärtläkare och/eller psykiater. Rehabteamet arbetar i team enligt strukturerad arbetsmetodik En bedömning tar i normalfallet 10-12 timmar (max 18 tim) En multimodal rehabilitering cirka 2-3 dagar/vecka under 6-8 veckor Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabkoordinatorns roll och funktion Rehabkoordinatorn ska initiera och påskynda sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen vara ett stöd och bollplank till patienten, läkaren, rehabteam och andra aktörer vara en sammanhållande länk i eventuellt teamarbete på vct och v b Rehabteam skapa aktivitet i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rutiner på vårdenhet Rehabkoordinator gör utifrån screening* på vårdenheten en analys och bedömning av risken för långvarig funktionsnedsättning och sjukskrivning. Rehabkoordinatorn tar i samråd med PAL kontakt med de patienter som bedöms ha en ökad risk för långtidssjukskrivning och erbjuder stöd i rehabprocessen. *Screening SCI 93, Lintons Frågeformulär om smärtproblem eller annat lämpligt frågeunderlag Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabkoordinatorns roll och funktion Stödfunktion till vårdenheten i arbetet att utveckla strukturerad arbetsmetodik för tidiga rehabinsatser i sjukskrivningsprocessen. Vara en sammanhållande länk i teamarbetet på vct och vid behov rehabteam (nivå 2) Stödfunktion till vårdenheten i arbetet att höja kvalitén på läkarintygen. Samordnande funktion – Arbeta för bra flöden i patientprocesserna som rör sjukskrivning och rehabilitering. Lotsa sjukskrivna patienter i rehabiliteringskedjan så att patienten utan dröjsmål får tillgång till adekvata åtgärder för att förbättra hälsa och arbetsförmåga. Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

Rehabkoordinatorns roll och funktion Utredande funktion Vid oklar problematik kan rehabkoordinator göra en tidig kartläggning av patientens subjektiva hinder och resurser -för en djupare bedömning av patientens medicinska behov och förutsättningar för rehabilitering Om kartläggning visar problematik som kräver bredare myndighetssamverkan bör rehabkoordinator i samråd med patient och PAL initiera kontakt med FK eller andra myndigheter för vidare handläggning av berörd myndighet eller samordningsförbund. Om det finns tillgång till Försäkringskassans handläggare på vårdcentralen bör dessa involveras för att boka avstämningsmöten etc Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf

PVO-resurser Hög kompetens Funktionsbedömning* Specialist - konsultation - medverkan MMR KBT på Nätet projekt Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal http://www.vgregion.se/fmf