Att vägleda på Mässan Lite om:  förutsättningar  möjligheter  krav  begränsningar  lärdomar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den här dagen är bara för dig!. Utställare som är där för dig. –Universitet/högskolor –Yrkeshögskolor –Folkhögskolor –Företag •Rekrytering på kort sikt.
Advertisements

Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Skola och arbetsliv i samverkan
Att välja - Hur gör man?.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Arbetsterapi i skolan.
TACK alla ni som hjälpt oss att svara på vår patientenkät! Här kommer resultatet. Vi jobbar vidare för att bli ännu bättre..
Svenska som andraspråk
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Studie- och yrkesvägledare Kristina Modén
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Problemsnack eller bygga lösningar.
Vägledningens potential inom utbildningssektorn
Praktisk arbetslivsorientering
Välkomna på information om gymnasievalet!.  Valet görs på  I januari får alla elever i åk 9 inloggningsuppgifter.
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
Vetenskap och beprövad erfarenhet
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Detta är en presentation tänkt att användas som information till vårdpersonal där enheten planerat att starta med Mina vårdkontakter. Gör så här: 1. Skriv.
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
Läroplansträff Välkomna. Dagens arbete Björkbackaskolan presenterar sitt framgångsrika arbete med lärandeuppdraget Bedömning för lärande -
en mil öster om Linköping
Nya utvecklingssamtal
1 Studieteknik Språkhandledningen. 2 Överblick över arbetet Kursplanen/målen Kursplanen/målen Litteraturlistan Litteraturlistan Terminen Terminen Delkurserna.
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Studie- och yrkesvägledare
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Att välja till gymnasieskolan Är en process som håller på……
Att tillsammans påverka!
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
FRAMTIDSVERKET. TRE VIKTIGA FAKTORER Var ska vi vara Vad ska vi göra Hur ska vi göra det.
Exempel på övning ”Dokumentärfilmen”
Utställare som är där för dig. –Universitet/högskolor –Yrkeshögskolor –Folkhögskolor –Företag Rekrytering på kort sikt Rekrytering på lång sikt –Organisationer.
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Jobbskuggning 8A och 8B Vecka 17 mån och tis 20 och 21 april 8C och 8D
Anders Lovén är fil. lic. i pedagogik
En guide för arbeten i SO
Studieplan Arbetsmetod studieplan - befintlig studieplan - övningar i utbildningsinfo - dokumentation Målgruppen - bokning av samtal - webbguide.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF:s Företagarcoacher.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
pedagogisk dokumentation
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Personligt brev.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
VANLIGA STUDIEFRÅGOR med studie & yrkesvägledare Som studie & yrkesvägledare arbetar vi med att vägleda mot ett yrkesmål. Det kan innebära att vi tittar.
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
STUDENTREKRYTERING.
Kommunikationspass Jag heter
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Nolia Karriär Sundsvall 1 mars kl Södra Berget.
Stresshantering och säljplanering
Gymnasiedagarna & Future Skills okt
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Samtalsterapeut direkt
Studieplan Arbetsmetod studieplan - befintlig studieplan
Träff 11 Välkomna!.
Studie- och yrkesvägledare ”SYV-Mi” Campbell
ingenjör Karin Andersson, Studie- och yrkesvägledare, Sfi sandviken
Att vara läkarstudent vid Linköpings universitet
Presentationens avskrift:

Att vägleda på Mässan Lite om:  förutsättningar  möjligheter  krav  begränsningar  lärdomar

1.Vilka kommer? 2.Viken hjälp vill de ha? 3.Vad kan vi erbjuda? 4.Vilka hjälpmedel finns? 5.Hur kan vi arbeta med dessa förutsättningar?? 6.Tänka på!! Om Mässan

1. Vilka kommer?  Antal besökare?  Vilka är besökarna?  Varifrån kommer de?  Varför kommer de?  Hur är de förberedda?  När kommer de - toppar under dagarna?

2. Vilken hjälp vill de ha? a - Att hitta b - Svar på frågor C - Formulera frågor d - Att sortera

a - Vilken hjälp vill de ha? Att hitta – var de kan få svar  Finns det någon som har information om dansutbildningar?  Hur hittar jag universitet som har ekonomprogram?  Finns det någon som kan svara på hur det är att jobba som kurator?  Var finns Högskolan i Borås?  Jag vill läsa utomlands – finns det någon som har information om det?  Var är toaletterna?  Finns det någon som har information om hur man kan plugga i Japan?

b - Vilken hjälp vill de ha? Svar på frågor –svar som de måste leta upp själva eller som de kan få diskutera med oss  Vilket universitet är bäst?  Vet inte vad jag vill bli – kan du hjälpa mig?  Var kan man läsa astrofysik?  Vilka behörighetskrav och antagningspoäng är det på Handels?  Jag kommer inte in på psykologprogrammet – vad kan jag göra?  Jag vill bli pilot vad ska jag gå för utbildning då?  Jag vill plugga utomlands till läkare – hur gör man då?  Hur utbildare man sig för att arbeta med tatuering/piercing?  Kan jag läsa upp mina slutbetyg?  Skillnad på högskola, yrkeshögskola och folkhögskola?

c - Vilken hjälp vill de ha? Formulera frågor -  Hjälp att formulera frågor så att de kan få korrekta svar från lärosäten och andra utställare  Ringa in VAD det är de vill veta?  Kanske är det frågor som inte kan ha några givna svar?

d - Vilken hjälp vill de ha? Att sortera Intryck Information Tankar och idéer Hur gå vidare……..

3. Vad kan vi erbjuda? Korta snabba svar / hänvisningar till utställningskartan, listan på utställare, seminarieprogrammet Kortare samtal – frågor och svar / ge tips och uppmuntran /vidga perspektiv Vägledningssamtal –kartläggning/screening och en handlingsplan

4. Hjälpmedel  Andra utställare  Seminarier  Välja yrke boken  Datorer /webbplatser (inga skrivare)  Papper och penna  Kollegor i montern

5. Hur kan vi arbeta utifrån dessa förutsättningar?  Tydliga med vad de kan få hjälp med och vad de inte kan få hjälp med – i vår monter  ”Fånga upp elever” – särskilt de som verkar osäkra och kanske inte vågar sig fram.  Vara positiva, kreativa och uppmuntrande  Inte avvisa men kunna avsluta samtalet -särskilt när trycket är högt  Hänvisa till fortsatt kontakt med studie-vägledare på den egna skola eller på olika lärosäten  Vara väl medveten om att de besökare man möter ser man aldrig igen och kan inte nå för ev. komplettering av information/svar

5. Hur kan vi arbeta utifrån dessa förutsättningar?  Hjälpa besökaren till att själv söka svaren på mässan men också via andra vägar.  Ge insikt om att man ska komma fram till svaret genom egen aktivitet Ge en man en fisk, och han har mat för dagen - Lär en man att fiska och han har mat för livet ! -Kinesiskt Ordspråk

6. Tänk på  Ta pauser och vila mellan passen – lounge?  Ha tillgång till dricka under arbetspassen  Inga värdesaker i montern  Bli inte ”upptagen” med utifrån kommande kollegor  Anmäl förhinder/problem till Sussi eller Sandra ( )  Tänk på att fundera kring vad som kan bli bättre till nästa års mässa – utvärdering kommer

6. Tänk på  Vi arbetar i montern dels för att hjälpa besökare som behöver vägledning men också som representanter för vår yrkeskår.  En målsättning kan/ska vara att de som besökt vår monter ska få med sig en positiv inställning till vår profession inför framtiden

Till sist……..  Arbetet på Mässan är kul, lärorikt och mycket stimulerande.  Kanske kan det ge stimulans och en utveckling av yrkesrollen som ni kan ha nytta av även i vardagsarbetet?