Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tredje steget i tandvårdsreformen
Advertisements

Att bygga hållbara städer helhetssyn på miljö & hälsa i stadsbyggandet Lars Nyberg Länsstyrelsen i Stockholms Län Att bygga hållbara städer MEX-dggar.
ett utvecklingspartnerskap
Distriktet i Stockholm
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Fjärde järnvägspaketet
Regionalt metodråd, idé o förslag
Hur hantera komplexa frågor?
Partnerskap Skåne En innovativ plattform för samverkan och utveckling av ett inkluderande mottagande. För att alla som kommer till Skåne ska ha möjlighet.
Varuinformationsblad
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där.
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Klimatförändring, primärvård och samhällsplanering My Svensdotter Enheten för miljömedicin.
- vårdval Europa? Maria Nilsson, Socialdepartementet
Bristningsregistret Eva Uustal registerhållare, överläkare
Örebro läns läkarförening
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Arbetsmiljöverkets vision
Bilder för lokal utbildning
Nationell patientöversikt
Lantmäteriets informationsförsäljning
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
© RESEARCH INTERNATIONAL SWEDEN ABPROJEKTNAMN / PROJEKTNUMMER 1.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Viktiga händelser Förstärkning Tillsättning av miljösamordnare 50% nov Tillsättning av folkhälsosamordnare 50% feb Uppdrag Undersöka,
PARTIKLAR Källor till partiklar Lagstiftning, miljömål, forskning och Värmlands läns luftvårdsförbunds mätningar Hälsoeffekter Åtgärder ur ett Värmlandsperspektiv.
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
När personalen är medicinen
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Välkommen till temagrupp Skapa och utveckla kulturella mötesplatser! Det här vill vi utveckla tillsammans! 2 maj 2012 Första året.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
MIFO fas 1-inventering ”Företagets Namn” Bilden på fastigheten är hämtad från lantmäteriets 50-tals karta. Ev kan man här lägga in en bild kopplad till.
Det kliniska problemet
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Fokus på sex typer av vårdskador
Program Arbetet med förorenade områden
BjH 8 mars BjH 8 mars
Segelflygets miljöpolicy Vår verksamhet skall präglas av en helhetssyn på kvalitets-, säkerhets- och miljöfrågor Segelflyget skall verka för att med god.
– ett av landets intressantaste samhällsbyggnadsprojekt.
Nätverket ”Minskad klimatpåverkan från engångsmaterial” Gemensamt arbete för klimatsmarta produktval och upphandling Sara Richert, miljöcontroller Örebro.
Energieffektiviseringsstöd, Pilotlänsuppdrag, Färdplan 2050 och Klimatsamverkan Skåne.
OECD Territorial Review: Skåne 2012 Viktigaste slutsatserna.
Cnossos-eu Mikael ögren.
Boverkets Allmänna råd 2008:1, Buller i planeringen…….
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Att bygga i bullerutsatta miljöer.
Klarar sjukvården framtidens kompetensbehov?
… i miljömålsarbetet Ylva Rönning.
Litet buller ska man väl tåla, eller? Seminariet Bo i Ro
Info från SSM, den 8 september
Forskningsbaserad tillgänglighetsplanering i befintligt bostadsbestånd
Risk- och sårbarhetsanalyser
Nationell miljöövervakning av miljögifter
Riktvärden för buller på skolgård väg- och spårtrafik. September 2017
På väg mot nya riktlinjer för landstingets internationella arbete
Fördjupad utvärdering Frisk luft 2019
Bristningsregistret Eva Uustal registeransvarig, överläkare
Bristningsregistret Eva Uustal registeransvarig, överläkare
Fördjupad utvärdering Frisk luft 2019
Rösjöskolan Elever åk 3, 6 och svar, 92%
Presentationens avskrift:

Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro Universitetssjukhuset i Örebro Region-ansvar: DUST-länen Arbetsmiljöer, boendemiljöer och yttre miljö Överläkare Håkan Löfstedt Yrkeshygieniker Peter Berg

Miljö och hälsa – idéer och tankar Informationsaktiviteter Informationsmaterial Till gravida Kemikalier och barn Utbildningar Barnmorskor Informationsdagar För allmänheten

Forskning och projekt Läkemedel och miljö HÄMI – Luft (Naturvårdsverket omgång 3) HÄMI- Vatten? (KK-stiftelsen, ÖU) Allergiframkallande ämnen (Hudkliniken USÖ) Hälsoeffekter av buller (Örebro kommun, AMM Göteborg) Tonåringars exponering (Ide)

Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro 10 års uppföljning Radiofrekventa elektromagnetiska fält Hälsoeffekter av buller/tillgång till tysta sidor Exponering för kloroform och trikloramin samt luftvägspåverkan hos personal vid rehabbad i DUST-län

RADIOFREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELDS –Risk of disease and ill health Rapport från svensk expertgrupp 2012: Research during the last ten years RADIOFREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELDS –Risk of disease and ill health Mobila, så kallade exposimeters, har utvecklats. Minst 15 provokationsstudier har gjorts på symtom som attribuerats till RF-exponering. De studierna har inte kunnat visa att personer upplever symtom eller känner av fält mer ofta när fälten är påslagna jämfört med när de är avslagna. En longitudinell studie har undersökt symtom i relation till exponering i miljön utan att finna något samband. Många epidemiologiska undersökningar av tumörer, och särskilt hjärntumörer, har redovisats. Den samlade bedömningen är att dessa undersökningar inte ger stöd för ett samband mellan mobiltelefoni och hjärntumörrisk. Om mobiltelefoni hade varit kopplat till en ökad hjärntumörrisk hade detta framkommit som en ökande trend i nationell cancerstatistik. Men hjärntumörsjukligheten ökar inte.

Bullerstörning - EU-direktivet om hantering och bedömning av omgivningsbuller (Direktiv 2002/49/EG) antogs 2002 av EU:s medlemsstater. - Direktivet har införlivats i svensk lagstiftning genom förordningen om omgivningsbuller (2004:675). - Direktivet ställer krav på kartläggning av buller, handlingsplaner och information till allmänheten om problemen och prioriteringen av åtgärder. - 2007 redovisade Sverige strategiska bullerkartor för tätorter större än 250 000 invånare (Stockholm, Malmö och Göteborg) till EU. - I den senaste kartläggningen har kommuner med mer än 100 000 invånare kartlagt omgivningsbullret.

Bullerstörning forts. Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) har de samhälls- och miljömedicinska verksamheterna inom landstingen ett ansvar för att bevaka och rapportera hälsoutvecklingen inom sitt geografiska ansvarsområde samt att engagera sig i olika samhälleliga planeringsprocesser och att producera beslutsunderlag.

Exempel på intressanta frågeställningar: Hur påverkas hälsa (t.ex. påverkan på sömnen), välbefinnande och användningen av olika rum som sovrum, vardagsrum, balkong och angränsande utomhusmiljö beroende på om de vetter mot den tysta/ljuddämpade sidan eller den bullriga gatusidan? Hur kan vi förbättra ljudlandskapet på en ljuddämpad sida som inte når ned till nivån för tyst sida? - Hur åstadkommer vi positiva hälsofrämjande ljudmiljöer i samband med planering av trafik och bostäder, rekreationsområden etc.?