Hälsan är inte jämt fördelad 13.10 2008. Välden är ojämlik Hälsan har inte fördelats jämt i världen. Det finns skillnader också inom Europa och de nordiska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fattiga och rika i världen Samhälle i dag, SOL 4000
Advertisements

Geografi Henrik Carlsson.
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Äldre i välfärden.
Staffan Thorström, Brännebro, Gullringen -
Från bonddräng till yuppie Del 2 – 1920 till 1990
Hinduism - Indiens religion -
Sidas attitydmätning om utveckling och bistånd 2008 Magnus Liljeström Vokativ Ab.
Hälsa ur olika perspektiv
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Levnadsvillkor och resursfördelning
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Hälsa och Kondition.
Mentala störningar forts.
Hjärtat Hjärtat är en muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade.
Ett tema om befolkningen i världen
■ Kvinnokommissionen ■ Kvinnokommittén ■ UN Women –sammanslagning av fyra jämställdhetsorganisationer inom FN, from 1 jan 2011 FN:S HÖGKVARTER I NEW YORK.
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Hunger. Något att bita i? är Kyrkans Utlandshjälp nya tvååriga temakampanj ( ). Temat för kampanjen är matsäkerhet. Hunger. Något att bita i?
Hälsa i ett globalt perspektiv.
Hälsa i ett globalt perspektiv. Varje land har sin egen hälsopolitik och varje land måste vara aktiva internationellt och ha en egen hälsopolitik som hanterar.
Indikatorn (variabeln) ska omfatta ett vanligt förekommande folkhälsoproblem. kunna åtgärdas med folkhälsoinsatser. kunna åtgärdas av kommun/landsting/region.
Hälsoläget bland personer med funktionsnedsättning
Bruk, missbruk Alkohol och droger.
Demokrati och hur Sverige styrs
De valda och de smorda: eliter, kön och den nordiska moderniteten Anita Göransson, Linköpings universitet Kön och makt-konferensen, Reykjavik, november.
Robert Gidehag & Jonas Arnberg. Studiens frågeställningar Övergripande: Är den svenska alkoholpolitiken effektiv på 2000-talet?
Ungdomar & Alkohol.
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
Hur man skriver en argumenterande text.
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Bilder för lokal utbildning
Undersökning Projektnr: XXXX Danisco Sugar AB – SE © 2008 Zapera.com 1 07-XX-XX Kännedomen om GI är betydligt högre i Sverige än i de övriga.
Indikatorn (variabeln) ska omfatta ett vanligt förekommande folkhälsoproblem. kunna åtgärdas med folkhälsoinsatser. kunna åtgärdas av kommun/landsting/region.
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Vilka sjukdomar lider finländarna av?
Jordens Vatten.
FATTIGDOM OCH UTVECKLING
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
Hälsa.
Vad är UNICEF? Kämpar för barn världen över
VAD TÄNKER FINLÄNDARNA OM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA SERVICE OCH DESS FRAMTID?
Hälsans fördelning Hälsoskillnader mellan olika länder Har ett starkt samband med skillnader i den ekonomiska välfärden I Östeuropa är befolkningens.
Hälsa och Kondition.
Hälsa på lika villkor Presentation för förbundsdirektionen 10 mars 2015, Umeå.
Tiggarna på våra gator – hur ska vi förhålla oss?
Demografi - Befolkningsutveckling
Sjukdomar och besvär.
Industriella Revolutionen
- Folkhälsa och social service
Vad är fattigdom? Fattigdom kan mätas på många sätt. UNICEF anser att barn kan räknas som fattiga när de går miste om sina grundläggande rättigheter till.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Likarätt JONAS ÅLEBRING ST-LÄKARE. Likarätt – alla människor har ett lika värde och lika rättigheter Likabehandling – alla ska behandlas efter sina förutsättningar.
Ett tema om befolkningen i världen
Sveriges befolkning Och välfärd.
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Hur kan man mäta välstånd?
Skolmat Namn på föreläsare.
5 När är det dags att uppsöka läkare?
Landsbygdskommittén.
Sveriges befolkning Och välfärd.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Geografi Henrik Carlsson.
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg.
Mål 14 – Hav och marina resurser
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Presentationens avskrift:

Hälsan är inte jämt fördelad

Välden är ojämlik Hälsan har inte fördelats jämt i världen. Det finns skillnader också inom Europa och de nordiska länderna. I Finland förekommer det skillnader mellan de västra och östra delarna av landet, mellan män och kvinnor samt mellan utbildade och mindre utbildade personer.

Målet med lektionen Att du känner till orsaker och uttryck för ojämlikheter i hälsa samt hur man kan påverka dem.

Orsaker till ojämlikheter i hälsa Den ekonomiska välfärden och hälsan är sammanflätade med varandra. Ekonomiska resurser ger oss möjlighet att påverka utbildning, näring och levnadsvanor.

Orsaker forts. Fattigdomen har effekter på flera olika nivåer. Om det inte finns tillräckligt med utbildningsmöjligheter finns det inte heller effektiva medel för att förhindra sjukdomar. Detta leder till ökad barn och moderskapsdödlighet eftersom kunskap om hygien saknas.

Undernäring förorsakar nya sjukdomar och död. I U-länder är bristen på sjukvårdspersonal och sjukhus stor. Staterna har ofta inte råd att importera läkemedel.

Viktiga förutsättningar för hälsa är tillgången till rent vatten och bra sanitära förhållanden. Sanitet innebär att avloppsvattnet renas på ett hygieniskt sätt, vilket betyder att det finns både avlopp och toaletter. Nästan hälften av jordens befolkning har inte tillgång till toalett.

Utvecklingen av de sanitära förhållandena har gått väldigt trögt i U-länderna. Varje vattenpump och wc är ett befrämjande av hälsan i dessa länder.

Hälsoskillnader inom EU År 2004 anslöt sig tio nya länder till EU, närmast från det tidigare Östeuropa. I dessa länder är den förväntade livslängden sex år kortare för män och fyra år för kvinnor än i de gamla EU länderna.

Skillnader inom Norden. Inkomstfördelningen jämnare. Graden av fattigdom lägre. Könen mer jämställda. Skillnaden mellan olika socialgrupper lika stor som i de övriga europeiska länderna.

Inom Norden är det huvudsakligen den offentliga sektorn som ansvarar för hälsovården.

Hälsoskillnader bland finländarna Hälsoskillnaderna har ökat under de senaste åren. Social ställning, bostadsort och kön. Högre förväntad livslängd på Åland, i västra Finland och vid kusten än i de östra och norra delarna av Finland.

60% beror på kransartärsjukdomar, 10% andra hjärt och kärlsjukdomar och 30% på olyckshändelser. Finlandssvenskar har bättre hälsa än befolkningen i medeltal. Vi drabbas mer sällan av stroke och vi skattar vår hälsa högre än finskspråkiga.

Detta kunde förklaras med att finlandssvenskarna har högre socialt kapital. Socialt kapital= ömsesidigt förtroende och växelverkan mellan människor samt ett rikligt mått av frivillig medborgaraktivitet, dvs. ett nätverk av vänner.

Socialt kapital ger ett bättre skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, mot mentala störningar och mot demens. Den största hälsoskillnaden ses mellan män i den högsta samhällsklassen och lågutbildade män i arbetarklassen. Män i arbetarklassen dör i genomsnitt sex år tidigare.

Högt utbildade och ekonomiskt oberoende människor idkar mera motion, äter mera grönsaker och röker mindre men dricker mera alkohol… Alkoholen förorsakar ändå mera problem för personer med lägre utbildning, skillnaden beror på sättet att konsumera alkohol.

Ungdomar i gymnasiet röker mindre än ungdomarna i yrkeskolan.

Bruket av hälsovårdstjänster Graden av förmögenhet har betydelse för hur ofta man utnyttjar hälsovårdstjänster. Flera bypassoperationer utförs på högre tjänstemän än på arbetare, trots att sjukdomen är allmännare bland de senare.

En svag hälsa kan leda till förlust av arbetsförmåga och arbetsplats. Vissa klarar av dessa kriser andra inte. Att skapa förutsättningar för alla att ta hand om sin hälsa är ett av de mest centrala medlen då det gäller att minska ojämlikheter i hälsa.

Förmånliga hälsovårdstjänster, gratis skolmat och grundutbildning för alla minskar ojämlikheter. Alla skall oberoende av social bakgrund få samma möjlighet till att lära sig hur man främjar hälsa och förebygger sjukdomar.

Hälsoskillnader mellan kvinnor och män Män dör ofta i hjärtsjukdomar, kvinnor lider oftare av problem från stöd och rörelseorganen. Kvinnor lever längre och därför har kvinnor högre hälsovårdskostnader, upp till 50% mer än männen.

De viktigaste hälsoskillnaderna mellan könen är hjärtsjukdomar, alkoholbruk, olycksfall och självmord bland männen.

Läxa tills morgondagen: De tre frågorna på sid. 44. Artikeln