SPUR – vad är det? Utvecklingen av kvaliteten i läkares vidareutbildning Sveriges läkarförbunds och Svenska Läkaresällskapets stiftelse för utbildningskvalitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En bra ST-utbildning.
Advertisements

Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Samordnad vårdplanering - SVPL Gemensam rutin för Västra Götaland
Centrala innehåll och kunskapskrav
Att uppnå mål Oavsett om du sätter upp klubbens servicemål, eller klubbens eller distriktets medlemsmål, bör du använda de mest effektiva sätten att sätta.
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Nya specialiseringstjänstgöringen för läkare
Den nya specialiseringstjänstgöringen för läkare
OGUs mål OGU är en intressegrupp inom SFOG vars mål är att värna och arbeta för bra utbildning och arbetsförhållanden för ST-läkare inom obstetrik och.
Mål för insatsen ”Utbildningen ska, med utgångspunkt från individens behov, kunna kombineras med förvärvsarbete eller andra aktiviteter, t.ex. arbetslivsorientering,
Handlingsplan för matematikutveckling
Centrala innehåll och kunskapskrav
Stöd för analys och förbättring
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Centrala innehåll och kunskapskrav
Vad är Kulturbryggan? En statlig utredning med två huvudsakliga uppdrag: Att ge förslag till regeringen på hur en permanentad Kulturbrygga ska se ut.
Utvecklingsplan – Korta lärarprogrammet AUO 60 p Göteborgs universitet
Centrala innehåll och kunskapskrav
1 Kvalitetsutvärdering för lärande Högskoleverkets förslag till nya kvalitetsutvärderingar för högskoleutbildningar HSVs rapport 2009:25 R Högskolan i.
Övergripande studierektorsfunktionen Sörmland GRUNDUPPDRAG Huvuduppgifter för Övergripande studierektorerna är att på sjukvårdsledningens uppdrag skapa.
Sven Karlander Övergripande studierektor UMAS Nya ST i Region Skåne.
STUDIEREKTORER AT/ST Sörmland
Vad är BRUK? … ett verktyg som Skolverket ställer till förfogande
Förslag till ny specialistutbildning
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Kvalitetsutveckling – mitt i processen Miljövetenskap Miljövetarprogrammet – Människa-Miljö-Samhälle.
Nya specialiseringstjänstgöringen för läkare
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Förändrade förutsättningar för läkares vidareutbildning SR-skola i Uddevalla 11 december 2014.
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland 2015 Bakgrund Kommunerna ska enligt 5 kap. 8§ socialtjänstlagen göra sig väl förtrogen med.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Aktiviteter och upplevelser
Katarina Hanseus, Barnhjärtcentrum, Lund
Banktjänster Avropsstöd Version 1.5
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:30-10:10Inledning och intresseanmälan till nätverk Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum.
Marknadsföring och försäljning
Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Målrelaterad ersättning i sjukhusens ersättningsmodell Tankar om effekter och vidareutveckling.
Uppföljning av nationella riktlinjer för förmaksflimmer via audit
Från riktlinjer och evidens till förebyggande i praktiken Matti Leijon, MPH, PhD Forskningskoordinator Centrum för primärvårdsforskning (CPF) Region Skåne.
Nya specialiseringstjänstgöringen för läkare Anna Sundberg och Frida Nobel.
Arbetsmiljöverkets SAM - Status.
Arbetsgång vid överflyttning av patientinformation från lio
Nya auktorisationsvillkor Uppföljning för Kvalitet.
Skolutveckling genom aktionsforskning
April 22, 2017 När tänkte du på dig själv senast? - Vi tänker på dig genom hela din karriär.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Nya ST SOSFS 2015:8 Gäller alla med legitimation efter 1 maj 2015
Läkarprogrammet, Uppsala universitet Ht-2015 Självständigt Arbete (SSA) - en översikt.
Rickard Broddvall, eHälsomyndigheten Tove Gemzell, Inspektionen för vård och omsorg Verksamhets- och utförardomän – ett samordningsarbete.
Nya föreskrifter för ST - ännu nyare ST SOSFS 2015:18.
Arbeta för att läkares fortbildning ökar Erbjuda vårdcentraler och kliniker externa fortbildningsdialoger Bevaka implementeringen av EU:s direktiv om.
Läkarprogrammet, Uppsala universitet
Neurorehabilitering i Primärvården
Bedömningsmetoder.
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Studierektorsutbildning 2016
Examensarbete för högskoleingenjörsexamen i maskinteknik (MSGC17) 22
Problembild som grund för Socialstyrelsens förslag
Samverkan vid utskrivning kort information om utskrivningsprocessen
Ulrika Henriksson Studierektor BUP Stockholm
SPUR Verena Sengpiel, MD Docent Göteborg fd SPUR samordnare SFOG
Vad kan en gammal företagsläkare göra?
Katarina Eeg-Olofsson Diabetesmottagningen SU/Sahlgrenska
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Kunskapsguiden Ny webbutbildning om läkemedelsbehandling av äldre
Presentationens avskrift:

SPUR – vad är det? Utvecklingen av kvaliteten i läkares vidareutbildning Sveriges läkarförbunds och Svenska Läkaresällskapets stiftelse för utbildningskvalitet (SPUR)

Syfte: Inspektionerna syftar till att granska, stärka och höja kvaliteten i AT och ST. Inspektionerna ska ge kliniker, vårdcentraler och sjukhus incitament att förbättra utbildningen. Inspektionen ska utföras och upplevas som ett hjälpmedel i den utbildande enhetens utvecklingsarbete.

Vad inspekteras? A Är verksamheten så allsidig att målbeskrivningen kan uppfyllas? B Är läkarstaben så stor och kompetent att målbeskrivningen kan uppfyllas? C Är lokaler, allmän och specifik utrustning sådana att målbeskrivningen kan uppfyllas? D Är tjänstgöringen så organiserad att målbeskrivningen kan uppfyllas? E Är utbildningsklimatet sådant att målbeskrivningen kan uppfyllas? F Är den teoretiska utbildningen sådan att målbeskrivningen kan uppfyllas? H Finns det möjlighet till forskning och utvecklingsarbete?

Poäng vid ST-inspektion: Mellan en och tre bedömare sätter med utgångspunkt från respektive målbeskrivning poäng på kliniken utifrån: Struktur (max 3 poäng): 1. Verksamhet 2. Läkarstab 3. Utrustning, lokaler Process (max 3 poäng): 4. Organisation 5. Utbildningsklimat 6. Teoretisk utbildning Forskning (sista siffran, 0 eller 1): 7. Forskning, noteras om forskning bedrivs

Så går en inspektion till: Enkäten om ST-utbildningen skickas ut till klinikchef, studierektorer,handledare och ST- läkare. Enkätsvaren ligger till underlag för besöket av SPUR-inspektörerna. Inspektionen genomförs under en och en halv dag. Klinikchef, handledare och studierektor samt klinikens samtliga ST-läkare- intervjuas var för sig.

de berörda samlas för att ta del av inspektörernas intryck och en rapport sammanställs i efterhand. Resultaten från inspektionerna återfinns på Läkarförbundets hemsida

Kostnader Avgiften för en ST-inspektion uppgår till – kronor. Avgiften ska täcka inspektörernas resor, uppehälle, eventuell ekonomisk ersättning, kalibreringsmöten, utbildning av nya inspektörer en fast avgift till SPUR-kansliet.

Nya bestämmelser: Tidigare har SPUR-inspektioner byggt på frivillighet – ur skriften: Det är specialitetsföreningarna som uppmuntrar klinikerna att genomgå inspektion, rekryterar inspektörer, verkar för att enhetliga bedömningsgrunder tillämpas och bearbetar inspektionsresultaten för publicering. De bevakar även att inspektionsavgifterna täcker kostnaderna för inspektörsbesöken

Framöver: Socialstyrelsen kommer att kräva extern granskning av specialistutbildningen! Intresserat? Anmäl intresse till eller