Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Hälsa och Kondition.
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Tränings handboken En mini guide för idrottare.  Syftet med detta informationshäfte är att läsaren ska få tips på hur man kan optimera sin idrottsligaprestation.
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12 tuija.jonsson@umea.se Kost & Hälsa åk 8 Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12 tuija.jonsson@umea.se

Vad är hälsa? Enligt WHO (World Health Organization) Att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt!

Mat… …har stor betydelse för vår hälsa och för vår ork att prestera.

Vanor grundläggs tidigt Kunskap om mat och motion och du förstår hur viktigt sambandet är mellan hälsa och att äta allsidigt och regelbundet samt att röra på sig.

Varför äter vi? Få energi genom… Kolhydrater Fetter

Varför äter vi? Bygga upp och ersätta vävnader genom Mineralämnen Proteiner

Varför äter vi? Reglera och kontrollera kroppens funktioner genom Vitaminer Mineraler Vatten

Vad äter vi? Matcirkeln - en hjälp att välja rätt Livsmedlen indelade i sju grupper, se bild:

Tallriksmodellen för normalförbrukare! Vi ska äta något från varje grupp i matcirkeln varje dag för att få en bra variation av näringsämnen. Med hjälp av tallriksmodellen kan du se hur proportionerna mellan olika livsmedel i måltiden bör vara. Var finns kolhydraterna? Var finns proteinerna? Var finns vitaminerna? Var finns fettet? Återkommer om de tre olika tallriksmodellerna som finns.

Dagens måltider! Ät regelbundet frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål. Fördela måltiderna jämnt över dagen

Frukost! Frukosten bör ge dig ungefär 25% av dagens energi och näring. I varje frukost bör livsmedel från de här grupperna ingå: 1. mjölk/fil/yoghurt 2. bröd m pålägg/flingor/gryn 3. frukt/juice/grönsaker

Lunch och middag! Bör vardera ge 1/3 av dagens energi och näring. Bör innehålla något från alla matcirkelns grupper och med proportioner enligt tallriksmodellen OBS! Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre olika delarna men säger ingenting om hur mycket du ska äta.

Hur mycket mat behövs? Den som är stor behöver äta mer än den som är liten, men proportionerna mellan de tre olika delarna i tallriksmodellen ska vara lika. MEN…idrottaren behöver mer energi OCH…den som är överviktig behöver mindre energi om målet är att gå ner i vikt.

Tre tallriksmodeller! Jämför dessa tallriksmodeller! Vilka proportioner bör du äta och varför?

Skollunchen! Den är näringsberäknad och ett av dagens huvudmål. Proportionerna mellan livsmedlen bör vara som i tallriksmodellen. Om du slarvar och bara äter vissa saker är du dåligt utrustad för eftermiddagens arbete.

Mellanmål! Ett mellanmål på förmiddagen och ett på eftermiddagen passar de flesta. Ett bra mellanmål innehåller samma livsmedelsgrupper som frukosten. Hur mycket du bör äta beror på hur din dag ser ut, t ex hur du har ätit frukost och om du tränar på eftermiddagen.

Maten är ett viktigt element i en balanserad diet. Fran Lebowitz

Källor! http://www.flickr.com/ http://www.livet.se/ord/liknande/se_29070 http://www.bing.com/images/search?q=google&FORM=BIFD Hem- och konsumentkunskap åk 6-9 av A. Hedelin. M. Olofsson. E. Sjöholm K. Arvidsson

Kost & Hälsa av Tuija Jonsson. Sjöfruskolan VT-12