Tillsynstaxor. Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Taxan är en avgift och ingen skatt! Motprestation från kommunen Taxans fasta årliga avgifter är en lista.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att bilda älgskötselområde…
Advertisements

Badrum i Knivstas nya äldreboende
Vem i kommunen har de haft kontakt med? På vilket sätt?
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Hälsoskydd Tillsyn för bättre hälsa
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund VATTENSKYDD UR LANTBRUKARNAS PERSPEKTIV Växtskyddsrådet 19 december 2012 Ulf Wickström.
Tillsyn enligt miljöbalken Offentlig livsmedelskontroll
Rådgivningen, kunden och lagen Möte med branschen fredag den 4 maj 2007 Helena Pettersson Ann-Christine Ihrfelt
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Intervju inför ViV-projektet.
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten och Egenkontroll med fokus på riskbedömning Umeå, 20 februari 2013 Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan.
Övertid & Mertid förändringar i ATL
ENERGITILLSYN V-Dala - 8 års erfarenheter Leif Markfjärd
Energikartläggning företag
Mål- och resultatstyrning
Förväntade fördelar 1 1.Effektivare mer automatiserad beställnings- och betalningsprocess, som minskar administrativa resurser och risk för fel i alla.
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
Privat pensionssparande
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Webbenkät genomförd maj 2010 Regeltillämpning i praktiken 1-2. Vem 3-8. Beslut och struktur Myndighetsutövning och ”service” Kvalitetsfrågor.
Anställningsintervjun
Kommentarer jag skulle vilja höra - från förtroendevalda
Almi Företagspartner AB
Dela med dig av ditt bästa argument före den 30 april - vinn en iPad.
Linnéuniversitetets alumnverksamhet. Utredning gjord En utredningsgrupp tillsattes våren Gruppen bestod av representanter från - Samtliga institutioner.
En fråga per elev – bråk år 6
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF:s Företagarcoacher.
Små företag och offentlig upphandling Ulrica Dyrke Företagarna 17 jan 2008.
1. Så här jobbar vi med energi- och klimatarbetet! Miljökvalitetsmål är utgångspunkten Energi- och klimatstrategin konkretiserar med - detaljerade mål.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF – Lantbrukarnas Riksförbund Intresse- och företagarorganisation för de gröna näringarna.
Yhmyndigheten.se. Några av Yh-myndighetens uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Besluta om statligt stöd till dessa utbildningar.
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Erik Höglin Konsekvenser av att införa ett balansmål för finansiellt sparande i offentlig sektor 14 augusti 2015.
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
Företagsklimat Företagares och politikers syn på skatter, regler och kostnader Skillnader i synen på företagsklimatet 2010 Dalarnas län.
Fråga Delegationen Webbinarium 3 november Dagens program Inledning Samarbete Mål Budget Frågestund.
Hur är företagsklimatet i Sölvesborg?. Lokalt företagsklimat Handlar om förutsättningar för företagande Vi definierar företagsklimatet som summan av de.
Kontrollbesök och tillsyn Rättigheter och skyldigheter för dig som lantbrukare.
Miljömålstyrd tillsyn på kommunal nivå En intervjustudie om några kommuners erfarenheter Martina Norberg Miljövetarprogrammet, Linköpings universitet.
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Utbildningsmaterial från SKL
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kronobergs län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Kalmar län
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Blekinge
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Upplands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Gotlands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Södermanlands län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Skåne län
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Information på Uppföljningsmöte
Småföretagsbarometern 2016
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Jönköpings län
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Örebro län
POLITIK 2. Vem ska bestämma?.
En lättläst sajt om politik
Statligt investeringsstöd för solceller
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Småföretagsbarometern 2016
Forskningsprojekt i E2B2 Energimyndigheten
Information på Uppföljningsmöte
Introduktion till processen för balanserad styrning
VG 2020 Genomförande VG2020 Måldokument lång sikt
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Ekonomirapporten maj 2019 Anders Knape, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom Välkomna Anders. Hej och välkomna till presentation av vårens Ekonomirapport.
Dialogmaterial om Arbetstider och arbetsbelastning
Presentationens avskrift:

Tillsynstaxor

Sid 2 | Lantbrukarnas Riksförbund Taxan är en avgift och ingen skatt! Motprestation från kommunen Taxans fasta årliga avgifter är en lista med avgifter för företagen, men också ett arbetsbeting för kommunen Avgiften får schabloniseras… …MEN på ett par till tre års sikt ska dock avgiften motsvaras av den nedlagda tiden för varje enskilt företag

Sid 3 | Lantbrukarnas Riksförbund Citat från miljöchef som vill införa SKL:s riskbaserade taxa: ”Du betalar avgift utifrån vilken risk som är förknippad med din verksamhet. Det har inte så mycket med tillsynstiden att göra.” Riskbaserad taxa tenderar att överskatta tillsynsbehovet och ”legitimera” för höga avgifter (de är ju uträknade med matematisk precision). Utöver rena missförstånd som citatet visar.

Sid 4 | Lantbrukarnas Riksförbund Fasta årliga avgifter tycker kommunerna är bra, men… De kräver (enligt miljöbalken): Resursutredning Register över verksamheterna i kommunen Tillsynsplanering Uppföljning När dessa inte finns/fungerar => timavgift!

Sid 5 | Lantbrukarnas Riksförbund Kommunerna bestämmer SKL:s vägledning är en rekommendation! Taxorna är inte fastställda i miljöbalken! Varje kommun beslutar själv

Sid 6 | Lantbrukarnas Riksförbund Vilka frågor bör kommunen kunna svara på innan taxan tas? Vilka verksamheter med behov av tillsyn finns inom kommunen? Hur mycket tillsynstid behöver respektive verksamhet/bransch? Hur mycket resurser krävs för att tillsynsbehovet ska täckas? Hur mycket resurser (ekonomiska och personella) finns det? Om genomgången visar på att det finns brist på resurser – ska ambitionsnivån höjas och mer resurser tillsättas eller behöver tillsynstiden minskas? Hur stor ska timaviften vara?

Sid 7 | Lantbrukarnas Riksförbund När gör vi störst skillnad? Taxearbetet påbörjas på förvaltningen – håll koll, inled dialog och ställ frågor! Beslut i nämnden och kommunfullmäktige – kontakt med politikerna Svårt att få rätt om man överklagar sitt avgiftsbeslut om det är i enlighet med taxan – se dock avgöranden om förnybar energi eller avgift som efter några år konstaterats för hög

Sid 8 | Lantbrukarnas Riksförbund Vad vill LRF? Avgifterna får inte hämma konkurrenskraften I den mån avgift tas ut ska det vara timavgift Tillsynen ska vara trovärdig, enkel och kostnadseffektiv Branschernas kvalitetssystem och god ordning ska ge lägre avgift

Sid 9 | Lantbrukarnas Riksförbund Vad gör LRF? Driver frågan om timavgift Träffar regelbundet SKL Material på Medlemsnätet – LRF:s syn på avgifter och frågor till kommunens tjänstemän och politiker Stödjer regioner och deltar i möten med kommuner

Sid 10 | Lantbrukarnas Riksförbund Vad är en rimlig avgift? Intervallet mellan tillsynsbesöken är vägledande för att se om man betalar en rimlig avgift. >8 timmar/år = ett besök per år eller mer <8 timmar /år = besök vartannat till vart fjärde år