Ergonomi.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetsmiljö Vad är det?.
Advertisements

Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Idrottsskador Idrottsskador är samma som arbetsskador och andra former av skador. Rörelserna du utför i idrottssammanhang sker ofta med maximal insats.
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Badrum i Knivstas nya äldreboende
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Vem bestämmer - du eller chefen?
Hälsoeffekter, tidiga tecken vid stress och psykisk ohälsa
Arbetets förutsättningar – nyckeln till en bra löneutveckling
Idrottsteori.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Muskler och Styrka.
Sinnena 4C Vt 2013.
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Må bra på jobbet.
Människokroppen.
Stress kan göra det svårt för oss att sova, passa tider
STRESS Stress är ett allmännt fenomen i vardagen, som påverkar på människans välmående. Stressen uppstår i människans inre men den är oftast en reaktion.
Välkomna! Bild 1 ”-Med kunskap och engagemang mot dina mål !”
Ergonomi på arbetsplatsen
ERGONOMI Vad är det?.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Arbetsmiljö Arbetsställningar Lyft-och bärteknik
Vems ansvar? vad kan vi göra?
KROPPENS ANPASSNING Akut eller kortvarig
Styrka & styrketräning
ERGONOMI.
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Vem bestämmer, du eller chefen?.
Principer för arbetsställningar
Samspelet mellan människan, arbetsuppgiften och arbetsmiljön
PRAO Praktisk arbetslivsorientering Datum x/x – x/x.
Idrottsskador.
Syreupptagning.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Löpteknik TFK Löparläger 12-13/
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
Sjukgymnastik vid myelom
Träningslära Styrka.
Medbestämmandelagen Ska ge MED-BESTÄMMANDE-AVTAL
Uppvärmning?.
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
- en del av svensk idrott Kalender Administration.
Ergonomi på arbetsplatsen
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
Idrottsskador åk 8.
Fysikaliska arbetsmiljöfaktorer
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Ergonomi Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar för att förebygga risker och ohälsa.
Barn och stress.
STYRKETRÄNING Mia Jönsson FTT14/FTP
Mia Jönsson Idrott och hälsa
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
ERGONOMI. Vad är ergonomi? Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar Med enklare språk - att lära sig använda.
Ergonomi. 2 Hur kan vi skapa en bättre dag på jobbet? Better at work >Vi låter våra grundvärderingar genomsyra allt vi gör >Ser till hela människan och.
Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet
Idrottsskador.
Arbetsmiljö.
Kännetecknande för det goda arbetet
Förebyggande av skador
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN UTBILDNING I FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Instruktörer:
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN UTBILDNING I FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Instruktörer:
EN BRA LEKTION Skapa en lektion utifrån fem angivna mål
Maria Nordin Institutionen för psykologi
Presentationens avskrift:

Ergonomi

Frågor ni hade om ergonomi Är det hårda regler för alla arbetsplatser eller har vissa hårdare krav på sig? Hur man ska sitta när man jobbar vid datorn? Hur man kan förebygga vissa skador ? Vilka som bestämmer hur det ska vara? Det som finns att veta för jag vet inte vad det ordet betyder. Hur ska man bygga upp kroppen för att inte skada sig?

Ergonomi Ergonomi = vetenskapen om hur samspelet mellan människan och miljön påverkar kroppen genom att anpassa arbetet till människan. Olika anpassningar för olika personer. Ergonomi har att göra med människans anatomiska-, fysiologiska- psykologiska-arbetsmiljö

Ergonomi Det finns en arbetsmiljölag som alla arbetsgivare måste förhålla sig till. I den lagen finns regler om hur arbetsgivare ska förebygga skador och skapa en god arbetsmiljö. Det som står i lagen gäller i stort sett alla företag. Arbetsmiljöverket ser till att regler följs och ger tips på hur arbetsgivare kan göra.

Ergonomi Titta på arbetsmiljö utifrån: Tunga lyft. Repetitivt arbete. Ljus. Ljud. Arbetsställning.

Ergonomi Tunga lyft Undvik tunga lyft. Om du måste så använd hjälpmedel som pirra eller trapplift. Om det inte går så lyft med benen, vrid inte kroppen och håll föremålet nära kroppen. Skador Om muskeln utnyttjas fel t.ex. ensidigt, med onaturlig kroppsställning eller muskelspänning, i en för hög och plötslig ansträngning utan träning eller uppvärmning svarar muskeln med att stelna till och bli kort eller till och med krampa. Detta leder till värk.

Ergonomi Repetitivt arbete Att göra samma sak hela tiden leder till ständig belastning av en muskel. Detta kan undvikas genom att byta arbetsuppgifter, ta pauser och variera arbetet på olika sätt. Skador Om muskeln utsätts för samma belastning under lång tid leder det till intränade skador i leder och muskler. Denna värk som då uppstår är svår att bli av med.

Ergonomi Ljus Det är viktigt med bra ljus. Behovet av ljus kan skifta beroende på ålder. Skador För mörkt ljus eller direkt solljus i ögonen kan gör kroppen, hjärnan och ögonen trötta.

Ergonomi Ljud För att minska ljudets påfrestningar på kroppen kan man använda, hörselkåpor, bordsskärmar, ljudabsorbenter eller headsets istället för telefoner. Skador För mycket ljud leder till ökad stress och ohälsa. Dessutom kan det leda till olika öronskador.

Ergonomi Arbetsställning vid datorarbete Variera din arbetsställning. Stå upp, sitt framåtlutad, bakåtlutad, ta pauser, gå och hämta saker, stretcha. Ha stöd för underarmarna. Då minskar belastningen för axlarna. Övre delen av bildskärmen ska vara i ögonhöjd annars kan nacken skadas. Skador Muskler stelnar till och kortas, vilket får till följd att ett eller flera muskelfästen börjar smärta.

Ergonomi Övning

Diskutera frågorna Frågor ni hade om ergonomi Är det hårda regler för alla arbetsplatser eller har vissa hårdare krav på sig? Hur man ska sitta när man jobbar vid datorn? Diskutera frågorna Hur man kan förebygga vissa skador ? Vilka som bestämmer hur det ska vara? Det som finns att veta för jag vet inte vad det ordet betyder. Hur ska man bygga upp kroppen för att inte skada sig?