Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

Atomen Vad finns inuti en atom? En liten atomkärna som består
KEMISK BINDNING Krafter som håller samman materia.
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Mekaniskt arbete och effekt
E n e r g i.
Träningslära med kost.
Kemi.
ENDOGENA KRAFTER.
Kraft och tryck Kapitel 6.
Energi och energiomvandlingar
Tryck I en bomb använder man sig av tryck-kraft för att skapa förstörelse. Nu kommer förklaringen på vad tryck är. Tryck är en kraft – tryckkraft. Tryck.
De tre aggregationsformerna
Energi, grunder Lars Neuman Energi- och teknikrådgivare LRF Konsult
Fysik.
10.3 Magnetism.
Arbete-Energi-Effekt
Arbete, energi och effekt
Energi!.
Energiformer och energiomvandlingar. Energiformer • Elektrisk energi – lätt att transportera och omvandla, svår att lagra • Kemisk energi – finns lagrad.
Fysik år9 Inför provet v. 49.
Energiformer och energikällor
Energiteknik Kondensor, värmeväxlare, turbin och generator
Speciella Relativitetsteorin
Sammanfattning Fysik A
Krafter Sid
En resurs att använda klokt
Inför solenergilabben
Jonföreningar och molekyler
Energi Vad är energi?.
Värme och väder del 1.
Olika energiformer Energiprincipen
Värme.
För att förstå hur batterier fungerar behöver vi veta följande:
Grundläggande kemi För att kunna skilja på olika ämnen så talar man om ämnens olika egenskaper. Till exempel syrgas och kvävgas. Dessa båda gaser är osynliga.
Fotosyntesen.
Var finns energi?.
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Förmågor och centralt innehåll
Atomen Trådkurs 7.
Energi, krafter och elekticitet
Arbete, energi och effekt
Svar på arbetsuppgifter
Grundämne byggnad.
- Atommodellen & periodiska systemet
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Ämnens olika faser.
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Energiformer & omvandlingar
ATOMEN.
Arbete Energi Effekt.
Vad minns du från förra lektionen?
KEMI Vad är det egentligen?.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Arbete, energi och effekt
Solen ger oss energi -Energin vi får från solen räcker för att täcka världens behov flera tusen gånger om, men då måste två problem lösas. 1. Vi måste.
En inledning till pararbete i åk 8
Energi och energikällor
Energi Åk
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
Kunskap – Nyckel – Förändring av natur, miljö och klimat. Ett program av K-G Ahlström, med enkel och saklig fakta om energi. ©K-G Ahlström 1.
Termodynamikens huvudsatser De fyra huvudteserna.
Repetition Kraft och Rörelse Prov Ons v.20. Vad menas med begreppet kraft? Något som kan få ett föremål att – ändra formen – ändra rörelseriktningen –
Kraft, rörelse och arbete HGA. Olika sorters krafter Anne-Lie Hellström, Christinaskolan, Piteå – HGA Tyngdkraft - jordens dragningskraft.
Inför solenergilabben
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Syns inte men finns ändå
Arbete, energi och effekt
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
ENERGI Solen driver oss Den del av solensstrålning som når Jorden strålar ut igen som värmestrålning. Innan dess har solstrålningen gett energi till livet.
Presentationens avskrift:

Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.

Elektrisk och magnetisk energi Mellan partiklar med olika laddningar verkar det krafter som antingen drar dem närmare varandra eller puttar dem bort från varandra. Det gör att det finns något mellan dessa laddningar som kan utföra ett arbete.

Tänk dig att du lägger en boll längst upp i en backe. Lägesenergi Tänk dig att du lägger en boll längst upp i en backe. Då har bollen lägesenergi. Den kommer att kunna flytta på sig. Det som driver lägesenergi är GRAVITATION.

Tänk dig en fjäder som man har tryckt ihop. Elastisk energi Tänk dig en fjäder som man har tryckt ihop. Om vi släpper loss den kommer den snabbt att ”rulla ut” sig. I den finns det förmåga att förändra sin form.

Rörelseenergi Rörelseenergi får ni när ett objekt har förmågan att utföra ett arbete eller genom en förändring i position och hastighet.

I kemiska föreningar hålls atomerna ihop av kemiska bindningar. Kemisk energi I kemiska föreningar hålls atomerna ihop av kemiska bindningar. Om dessa föreningar bryts upp frigörs energin i bindningarna och har då förmåga att utföra ett arbete eller göra en förändring.

Strålningsenergi är i form av vågor. Dessa elektromagnetiska vågor kan båda utföra arbete och åstadkomma förändringar. De värmer exempelvis upp luft.

Om de rör sig mycket har de högre temperatur och då högre värmeenergi. Värmeenergi handlar egentligen om att alla de partiklar som materian består av rör på sig. Om de rör sig mycket har de högre temperatur och då högre värmeenergi.

Inuti atomens kärna finns partiklar med olika laddning. Kärnenergi Inuti atomens kärna finns partiklar med olika laddning. Mellan dem verkar elektromagnetiska krafter. Detta gör att det i atomens kärna finns något som kan utföra ett arbete.

Som vi ser är det många av dessa energiformer som hör ihop. Energi som handlar om partiklars rörelse: Kärnenergi, elektrisk energi, värmeenergi. Lägesenergi omvandlas till rörelseenergi.

Ett energisystem är en energicykel Ett energisystem är en energicykel. Man går från en energiform till en annan. Alla system förlorat effekt eftersom det alltid läcker en del energi ur systemet i form av värme.