Nationellt Kunskaps Center för Dövblind frågor Inspirationsdagar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppföljning som verktyg Magnus Lagercrantz För ett samhälle där alla kan delta på lika villkor oavsett funktionsförmåga.
Advertisements

Sätt kryss vid ett av följande alternativ:
När Ella fick plaströr i öronen
Produced by 4C Strategies AB ISPS ÖVNING 6: Tillträde till hamnen BAKÅT FRAMÅT TILL START AVSLUTA ISPS ÖVNING 6 Tillträde till hamnen Klicka på knappen.
Hur kan jag vara viss om min tro?
Inkludering av barn med hörselnedsättning i förskolan.
Resultat Det som framkom i mätningarna var att aktiviteter som är omtyckta (bl.a. musik, gymnastik) av boende gör att fler stannar kvar i salongen och.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Metodstöd.
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Arbetsförmedlingens uppdrag för personer med funktionsnedsättning
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
Problemsnack eller bygga lösningar.
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
Bilresan till fjällen. Hos familjen Förberedd: ”- Imorgon ska vi åka till fjällen och då måste vi förbereda oss. Det är bra att titta på väderleksrapporten.”
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Göran Larsson 2011 MOVE
Det viktiga mötet Ingrid Mattiasson.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Jag vill gärna att du kommer över på en liten afterwork-öl, ta gärna med dig familjen eller några vänner och titta in.
Nytt golv av finaste furu
Dövblindhet och Usher syndrom
Att samtala med ungdomar om tobak
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Luncha och lär! hjälpverb.
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Var vänlig svara på nedanstående frågor innan du svarar på frågorna om din hörsel Namn: Datum: Ålder: Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder.
De följande frågorna gäller din förmåga och dina upplevelser i samband med att höra och lyssna i olika situationer. Du svarade på samma frågor tidigare.
Marcus berättar lite om sig själv
FÖRSKRIVARM ETOD För att praktiskt kunna leva upp till vad som sägs i policyn ”Bedömningen av behovet och möjligheten att erhålla ett hjälpmedel ska vara.
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Prostitution i Norden. Uppdragsgivare och organisatorisk hemvist Nordiska ministerrådet Nordiskt Institut för Kunskap om Kön.
Utbildning ICF som redskap vid samverkan
KUR projekt Utbildning ICF som redskap vid samverkan ”Omgivningsfaktorer” Curt Nyström Orvar Nyström Trollhättan den 10 och 11 november.
Den magiska dörren.
KUR-projektet … Satsningen ska också underlätta samarbetet organisationerna emellan genom att; förtydliga begrepp och ansvarsområden utveckla.
Sjukgymnastik vid myelom
Utbildning ICF som redskap vid samverkan
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet Hälsa och samhälle den 5 april 2011 Ann-Christine Gullacksen Malmö högskola.
Övergång skola - och sen?. Ny nordisk definition dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Introduktion till hälsofrämjande verksamhet 5sp
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
CWG 2007 Livsmiljön som hälsoresurs Välfärdssamhället som hälsofrämjande arena Utbildningsprogrammet i hälsofrämjande Maj 2007 / cwg Equal opportunities.
Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Förändring – hot eller möjlighet?
MANETER Maneterna tillhör nässeldjuret. Dom simmar långsamt men oftast glider dom runt med havströmmarna. Därför kan dom dyka upp i stora mängder. I Sverige.
Bilresan till fjällen. Hos familjen Förberedd: ”Imorgon ska vi åka till fjällen och då måste vi förbereda oss. Det är bra att titta på väderleksrapporten.”
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Funktionstillstånd Funktionshinder Aktivitetsnedsättning.
Adjektiv.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Digital plattform Delaktig kommunikation
Föreningen kognitivt stöd
Användning av syn- och hörselhjälpmedel vid bilkörning
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Presentationens avskrift:

Hur är det att leva med en kombination av svår syn- och hörselnedsättning – Dövblindhet? Nationellt Kunskaps Center för Dövblind frågor Inspirationsdagar 30/8 2007 Lena Hammarstedt Kerstin Möller www.mogard.se

Några exempel Stig vet inte var Eiffeltornet är. Anders flickvän träffat en annan och gjort slut. Är hon här? Hemma hos Sara faller ett glas i golvet Emil och Emelie simmar, ledsagarna går och fikar – Emil får kramp

Nordisk definition av dövblindhet Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna syn och hörsel. Det begränsar en persons aktiviteter och inskränker full delaktighet i sådan grad att samhället behöver underlätta med specifika serviceinsatser, miljömässiga förändringar och/eller tekniska lösningar.

Synskärpa 0.02 Källa: GRAV SYNSKADA, SIT, Ekeskolan, Cedermark/Hjälm

Illustration av synskärpa 1.0 Källa: GRAV SYNSKADA, SIT, Ekeskolan, Cedermark/Hjälm

Syntolkning av bilden, synskärpa 1.0 På bilden visas ett rum. Man ser en del av taket, golvet och väggarna. Längst bort i rummet finns en svart vägg. Till höger syns en grå vägg och till vänster är det ett grått draperi. Golvet är grått och blankt. I taket sitter tre lampor. Till vänster är det ett avlångt lysrör, i mitten en rund lysrörslampa och till höger ytterligare ett avlångt lysrör. Mitt i bilden vid den svarta väggen står en ljustavla för mätning av synskärpa. På tavlans översta rad syns bokstäverna M V T. Sedan fortsätter rader med bokstäver som blir mindre och mindre för varje rad. Till höger i rummet är det en bredrandig soffa och i soffan sitter en trasdocka. Snett framför soffan och längst fram på bilden står en vit papperskorg. Till vänster i rummet syns hörnet av ett skrivbord. Bredvid skrivbordet och mitt framför det grå draperiet står en grå kontorsstol.

Ett dukat bord Ingen synfälts nedsättning Partiella skotom med blindhet Hur hjärnan fyller i luckorna

Referens video clip

Ushers Syndrom: synfält 50

ICF handlar om situationer Människor beskrivs inte med ICF Med ICF kan situationer beskrivas: Något som har med hälsa att göra måste ingå. Det centrala i situationerna är det människor gör/eller inte gör och det de deltar i/ eller inte deltar i. Dessa aktiviteter eller delaktighet påverkas av kroppsliga faktorer, faktorer i den fysiska och sociala omgivningen och faktorer kopplade till den människa/människor som beskrivningen gäller. 10

Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF) WHO 2001 sett som ett pussel K. Möller (2005)

Bertil, som har Usher av typ 2 och Bettan är ute på en kvällspromenad. Det har börjat skymma. Bettan stannar till. Hon har fått syn på en fin blomma. Hon säger att det är en fin blomma. Det är livlig trafik på vägen så Bertil har svårt att höra vad hon säger. Han ser inte blomman utan missförstår Bettan och tror att hon vill följa med hem på lite vin.

Beskrivning med ICF termer Kroppsfunktioner som har betydelse: Bertils hörselnedsättning är måttligt nedsatt. Nedsättningen av mörkerseendet är total. Nedsättningen av synfältet är svår. Aktivitet och delaktighet som har betydelse: Bertil har just nu total begränsning i att se och svår begränsning i att höra.

Omgivningsfaktorer som har betydelse: Ljuset är för svagt Omgivningsfaktorer som har betydelse: Ljuset är för svagt. Trafiken är för bullrig.. Personliga faktorer: Bertil vet inte om att blomman finns och kan därför just nu, inte själv påverka situationen.

Exempel 2.3: Tips på åtgärder som kan underlätta för Bertil Omgivningsfaktorer som Bettan kan göra: Bettan kan upprepa vad hon sa tydligt och nära Bertils öra. Hon kan ta Bertils hand, uppmärksamma på att hon vill något speciellt genom att varsamt leda den ner mot blomman. Samtidigt kan hon lysa på blomman med en ficklampa.

Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Ger kostnadsfri information, rådgivning till landsting, kommuner mfl. Om grundläggande behov när personer har både synnedsättning och hörselnedsättning och om, bemötande som underlättar för personer med dövblindhet www.mogard.se