BraFöre. Det finns så mycket att berätta •1/8 2011 – 31/12 2013 •ESF finansierar •Budget 29,5 miljoner •Projektägare Region Gävleborg •Omfattar: Ljusdals.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En attraktiv Östgötaregion Där stad och land är med på tåget?
Advertisements

Ett projekt som leder Ulricehamns kommun in i en lärande organisation - en organisation som är flexibel, tar till vara erfarenheter och utvecklas i takt.
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Rexnet.
Nödvändiga perspektivskiften
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Välkommen till BraFöre Syfte Att integrera anställda individers kompetensutveckling med verksamheters utveckling regional tillväxt.
Utveckling av familjecentraler i ett nationellt perspektiv
Ta ett steg, öppna nya dörrar! Utveckla och utvecklas! JÄMRESURSEN II
Migrationsverket - Asyl, besök, bosättning, medborgarskap medarbetare
Att arbeta praktiskt.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
En introduktion till SEB Way
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
Integration och mångfald –
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Länets kommuner i samverkan
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
1 Geografiska perspektiv på tillväxt spelar roll Politikens fokus; -Hur tas hela landets tillväxtpotential tillvara? Vårt arbete; -Hur ser tillväxtförutsättningarna.
Välkommen till Ledardagen!
Statistikbilder för maj Källa: Arbetsförmedlingen Totalt inskrivna arbetslösa i maj 2013 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 16.
Statistikbilder för mars Källa: Arbetsförmedlingen AB BD Y AC Z X W S T U D C O E F H G I K M N = 9,8 % – 1 Genomsnitt för Riket +/- 1 procentenhet.
Statistikbilder för augusti Källa: Arbetsförmedlingen Inskrivna arbetslösa i augusti 2013 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften 16.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Programmet för lokalt och regionalt tillväxtarbete – Med fokus på lärande Hur, och vad lär vi oss av utvecklingsprojekt.
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
PROJEKT FJÄLLVÄGEN 2012 – 2014 Både en resa och ett mål! Den kortaste vägen från kust till fjäll. Ett vinnande stråk genom samverkan! Det är en god vana.
Välkommen till ESF:s seminarium
Skörda frukterna! Socialfondens växthus för kompetensutveckling.
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
Oavsett inställning, oavsett position påverkas vi av globaliseringen! Gränser rivs, länder blir regioner, tekniken skapar nya möjligheter, ungdomar har.
HelGe-biblioteken NIO KOMMUNER – ETT BIBLIOTEK
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Case Management (CM) i nordöstra Skåne
Så här jobbar vi hos oss med arbetsmiljö och miljö!
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Underleverantör väljer framtid Mälardalen Industrial Technology Center
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
ÅRJÄNGS KOMMUN Sunne kommun Creare Vivere Finansierat av Europeiska socialfonden.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Agenda myndighetsmötet 21 mars
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
WORKSHOPS - Effektiv Miljötillsyn – ett Projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Projektperiod 1 feb juli 2010 Projektledning Uppdragsutbildningen i Säffle Kommun.
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Pressmeddelande för Gävleborg augusti 2010
Näringslivsträff EU-programmet Interreg Sverige-Norge Ett medel för den regionala utvecklingen!
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Studieresa - BRO nov 2009 Representanter från Näringslivskontor REKO-Lärcentra Destinationsgruppen Länsstyrelsen Regionaltresurscentra ALMI ALMI/IFS.
Strategiska perspektiv på verksamheten
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Hälsoteket ska förbättra hälsa och välbefinnande hos de boende i Angered genom att: skapa möjligheter för människor att ta ett större eget ansvar.
Lägesrapport ESF- Strateg Åsa Fichtel Köping 19 maj 2014.
Regeringens bredbandsstrategi för Sverige
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Ett arbete i att etablera en ny organisation Ledarforum 19 juni 2012
Bra planering skapar trygghet
Integration Gävleborg 2.0
Intern kommunikation och externa påverkansstrategier Hässleholm 18 november 2010 Mats Holmquist.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
FRAMTIDENS SMAKDESTINATIONER Eva heter jag, för er som inte träffat.
Upphandlingssamverkan 2.0
Presentationens avskrift:

BraFöre

Det finns så mycket att berätta

•1/ – 31/ •ESF finansierar •Budget 29,5 miljoner •Projektägare Region Gävleborg •Omfattar: Ljusdals kommun, Nordanstigs kommun, Hudiksvalls kommun, Bollnäs kommun, Ovanåkers kommun, Söderhamns kommun, Ockelbo kommun, Hofors kommun, Sandvikens kommun, Gävle kommun + Älvkarleby kommun BraFöre

Företag i BraFöre TotaltAntal individer MänKvinnor% Kvinnor Norra % Mellersta % Sydvästra % Sydöstra % ,6 %

Medarbetarskap, värdskap, ledarskap och försäljning •Vår verksamhet är oerhört kostsam om man ska ta in extern hjälp för att utbilda personalen. Därför är det viktigt med sådan här projekt där vi kan fokusera på de icke kravspecifika områdena utan utvecklingsområden. Oerhört viktigt. Fantastisk möjlighet att få vara med i ett sådant här projekt” •”Vi har närheten och värdskapet vi kan konkurrera med! Det är otroligt central att få utveckla värdskapet mer. Det finns en fälla med att fastna i de tekniska utbildningarna och bara har det som fokus. Risken finns att man glömmer att vårda sin personal och ge dem det fantastiska värdskapet” •..för många är branscher som upplevelsenäring den första arbetsgivare och då behöver man få en insyn i ansvaret att vara värd också. Det är en viktig kompetens. Det kanske inte är självklart för alla att tänka på. Det kräver ett personligt engagemang att jobba inom denna näring. ”

Lean eller ”ständiga förbättringar”. •Vi har tydligare roller och en förbättrad kontroll. Vi mår bättre av den förändring som skett och har fått ett utrymme för utveckling sedan vi införde denna process. Det är roligt att komma till jobbet! •Detta var precis vad vi behövde. Nu har vi fått utrymme för utveckling. •Vi var i ett läge där vi behövde en förändring. Att vi fick tillfälle till utbildningen via projektet har på sätt och vis varit vår räddning. Detta var precis det vi behövde, men vi hade inte kunnat genomföra detta om inte man från projektets håll gett oss möjligheten. Att först få det bekräftat genom kompetensinventeringen, vad man behövde utveckla och att sedan få möjligheten har varit oerhört bra och viktigt för oss och vår vision.

Att jobba med mjuka värden är det kompetensutveckling? •”Det samlade beteendet är det som ger resultat. Hur människor agerar spelar in. För att nå ett nytt resultat måste företag agera och bete sig på ett nytt sätt och förändra ett sätt som man kanske haft i 20 år. Det är en hård och tuff resa. En personlig utveckling. Att få människor att ifrågasätta sina grundvärderingar. Det är hårt i den bemärkelsen. Att lära sig att förändra beteendet och ta till sig nya kunskaper man inte behövt innan. Företag behöver jobba med förändringsbeteenden för att nå nya resultat! Som ex. en elitidrottare som inte når de uppsatta målen förändrar då något för att nå sitt mål. Precis samma sak gäller ett ekonomiskt resultat. Om jag gjort det jag alltid har gjort kommer jag att få samma resultat.”

Kompetensutveckling hos företagen •Ni sitter på värdefull kunskap utifrån vad vi behöver för kompetens. Att få den utbildning vi verkligen behöver, vill ha och ska ha utifrån våra behov. Ni har nyckelroller som förmedlare i detta. Vi har inte den kunskapen eller den orken och skulle kanske inte satsa på kompetensutveckling om inte man fick hjälpen. Som företagare vet vi inte alltid vad vi behöver. Ni erbjuder lösningar.

Några lärdomar •Det finns ett förändrat synsätt •Soft skills är ekonomiska förändringsvärden. •Spetskompetenserna ger företagen tydligare processer. •Kompetensutveckling har skett inom områden som är affärsutvecklande- som man ej skulle prioriterat annars. •Man kan fokusera på långsiktiga utvecklingsarbeten.

Skett i projektet • utbildningar har kartlagts i 143 företag- inventeringar som företagen själva äger. •269 utbildningsaktiviteter har genomförts hittills via projektet •3400 personer deltagit i utbildningar kopplade till verksamheters utveckling. • Jämställdhet och Tillgänglighetsarbetet i projektet lett fram till en arbetsmodell.

Mobiliseringsfas 1/ / företag Ta fram företagens mål 3 – 5 år Kompetensanalys ur företagens perspektiv Kompetensinventering av individer i företagen Kompetensplanering Genomförandefas 1/ – 31/ Ytterligar 60 företag Utbildning enligt planerna ( )

Mål Kompetensplanering i 100 företag anställda Kompetensutveckling av ca individer 30% kvinnor och 70% män

Syfte Integrera anställda individers kompetensutveckling med verksamheters utveckling för regional tillväxt.

BraFöre •Ger länets företagare modeller för kompetensplanering •Ger utveckling för anställda individer •Ger utveckling för företag •Bäddar för tillväxt i regionen

Utmaningar •Regionens arbetsliv står inför en rad utmaningar som under de kommande åren kräver tålmodiga och uthålliga insatser i form av samverkan med andra aktörer samt utveckling av nya metoder. •Kapital och kompetens liksom investeringar och ledarskap blir allt mer mobila och rör sig över nationsgränser och mellan världsdelar. Konkurrensen ökar och berör så gott som alla företag på alla nivåer.

Utmaningar •Tillväxten inom länets samlade arbetsliv utgör de ekonomiska förutsättningarna för bland annat utvecklingen av den fortsatta välfärdsproduktionen i Gävleborg. Därför behöver näringslivet tillsammans med den offentliga sektorn konkret samverka kring de förestående utmaningarna

Projektgrupp och Styrgrupp ProjektledareÅsa Axelson/ Gunilla Svensson ProjektekonomIda Forsgren Norra GävleborgCecilia Vestman Nygårds Mellersta GävleborgIvar Renngård SV GävleborgJohnny Sandgren SÖ GävleborgPeter Westby StyrgruppRepresentanter från noderna, AF, Länsstyrelsen, Mellansvenska Handelskammaren,Movexum, Region Gävleborg, (ESF)