Rena Västmanland Om kemikalier i din vardag Förbundet Agenda 21 i Västmanlands projekt Inledning. Presentera dig som en av fjorton Kemikalieambassadörer.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
Advertisements

Hur ser du på ditt tobaksbruk?
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Nedbrytning av plast i Naturen
Ruschkomposten Förbundet Organisk Biologisk Odling FOBO
Hög konsumtion = mycket avfall!
Information för frisörer
Tvätt och rengöring.
Vissa av bilderna i denna powerpoint-presentation är tagna av fotograf Paul Quant.   Fotografen har upphovsrätt till bilderna. Endast Handisam och Processtöd.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Arbetsterapi och aktivt åldrande
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Produkter, hälsa och miljö
Miljödepartementet Framtidsjobb & stärkt konkurrenskraft för dem som bidrar till giftfri vardag? Lena Ek, Fores, nov 2013.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Hur hantera komplexa frågor?
Varuinformationsblad
Rengöring/Städning.
Konstfibrer och miljön
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Nora, Wilma, Jonathan och William
MILJÖ.
Hotet mot miljön.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Läkemedel och Miljö Britt-Marie Jaensson FM-centrum
Farosymboler Explosiv Oxiderande
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
1. Begränsad klimatpåverkan
Vad händer på en ort om transportförsörjningen uteblir? Hur påverkar det din verksamhet?
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Jordbruk i Sverige och Australien
Kemikalier på förskolan
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Miljömålen och förorenade områden
Tema: Hållbar utveckling
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Program Arbetet med förorenade områden
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Reningsprocessen av avloppsvatten
Introduktion & Säkerhet del 1
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
Kemi & fysik tillsammans!
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Niklas Frisk VD Alcro-Beckers AB Ordförande SVEFF Sveriges Färgfabrikanters Förening Måla med vattenburna färger Byggmaterialdagen 3 april 2008.
Hållbar utveckling och miljömål Hållbar utveckling och miljömål Naturvetenskapliga fakulteten.
Miljövän naturligtvis
Introduktion & Säkerhet del 2
Tornby daglig verksamhet
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Kommunala Miljöchefer Foresta 13 mars SE UPP MED FARLIGA KEMIKALIER FÖR BARN - De minsta exponeras mest! Ethel Forsberg.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
– levnadsmiljöer försvinner
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Kemi finns överallt runtomkring oss.
Sjukdomar och besvär.
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Kemikaliesmarta förskolor. Kemikaliebanta för en giftfri förskola Under genomfördes projektet ”Kemikaliebanta för en giftfri vardag” Två olika.
Hilma Samuelsson & Kajsa Boll Vägen till en giftfri förskola Hilma Samuelsson & Kajsa Boll.
GUIDE TILL EN GRÖNARE TVÄTT. Tvätta miljöanpassat! Nuförtiden är tvätten den hushållsyssla där vi använder mest kemikalier! En del av kemikalier fastnar.
Veckans fördjupning handlar om något som kan finnas på till exempel mat. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd.
Kläder och tvätt Hur gör man??.
KARIN KIVELÄ Råsslaskolan År 5
Kemikalieexponering i Vård- och omsorgsförvaltningen
Vad kan du om vatten?.
Reningsverk.
Presentationens avskrift:

Rena Västmanland Om kemikalier i din vardag Förbundet Agenda 21 i Västmanlands projekt Inledning. Presentera dig som en av fjorton Kemikalieambassadörer.

Rena Västmanland Projekt som drivs av FA 21 Nu pågår etapp 2 Finansieras av Naturvårdsverket Handlar om vardagskemikalier Kemikalieambassadörer från medlemsorganisationerna Hemsida med kunskapsbank, test mm Kort beskrivning av projektet. Projektet startade 2005. Vänder sig till allmänheten och handlar om kemikalier som man stöter på i hemmet, på jobbet och i butiken. Kemikalier i vardagen som man också själv kan påverka.

Beskriv hemsidans olika funktioner Beskriv hemsidans olika funktioner. Gör reklam om att den uppdateras med kemikalienyheter regelbundet.

Vad är kemikalier? Allt vi har omkring oss. Ämnen eller blandningar av ämnen. Antingen finns de naturligt eller så har vi människor skapat dem genom att blanda olika ämnen. Intro om kemikalier. En kemikalie blir till ett miljögift om det blir för hög koncentration eller om den hamnar på fel ställe.

Miljömål nr 4 Giftfri miljö Miljön skall vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Sverige har 16 nationella miljömål. Nr 4 handlar om kemikalier och heter ”Giftfri miljö”. Läs mer på www.miljomal.nu. Illustration: Tobias Flygar

De nationella miljömålen finns också nedbrutna till regionala miljömål och delmål. Det senaste om Västmanlands miljömål finns beskrivna i denna lägesrapport från november 2006. Finns att ladda ner från länsstyrelsens hemsida alt www.fa21.se

Urklipp från rapporten på förra sidan Urklipp från rapporten på förra sidan. De glada och sura gubbarna visar hur vi ligger till. Raden om ”Giftfri miljö” vittnar om att vi inte kommer att nå målet som helhet och flera av delmålen blir svåra att nå. Fler åtgärder måste till om vi ska nå målen. Om du vill fördjupa dig i vad varje delmål står för kan du läsa mer på: http://www.u.lst.se/u/amnen/Miljo/Milj%C3%B6m%C3%A5l/

Angrip vardagskemikalierna Giftfri miljö Dosera rätt Välj bort de giftigaste Avfall och avlopp Behövs alla?

Avlopp Var rädd om reningsverket Ha en sophink i badrummet Lämna kemikalierester till Återbruket Tvätta inte bilen på gatan Var rädd om reningsverket --> Processen är störningskänslig. Ju ”snällare” man är mot reningsverket desto bättre fungerar reningen och därmed minskas utsläppen till sjön som tar emot avloppsvattnet. Ha en sophink i badrummet --> enkel åtgärd för att det inte ska slängas fel saker i toastolen av ”misstag” Kemrester till Återbruket --> där tar det inte kol på mikroorganismerna i reningsverket. Kemikalierna tas om hand på ett kontrollerat sätt. Antingen så förbränns de med särskild avancerad teknik och rening eller så deponeras de på special-deponi. Tvätta inte bilen på gatan --> Tvättvattnet går direkt ner i dagvattensystemet som sedan rinner ut i sjöar och vattendrag. Välj istället att tvätta bilen i biltvätt med reningsutrustning och recirkulerande vatten, i gör-det-själv-hall eller i nödfall, på en gräs eller grusplan, där vattnet kan infiltreras ner i marken. Foto: J. Malmström

Avfall Lämna farligt avfall på Återbruket. Farligt avfall är t ex: lysrör, färg, bekämpningsmedel, lösningsmedel, rengöringsmedel, sprayflaskor. Återbruk kallas VafabMiljös lämningsstationer för sorterat avfall. De finns i hela länet och är öppna nästan varje dag. Det är gratis för privatpersoner att lämna sorterat avfall på Återbruken medan det kostar en slant för företagen. Foto: VafabMiljö

Överblivna läkemedel Lämna överblivna läkemedel till Apoteket. Läkemedelsrester har hittats av forskare i jord, sediment och i våra vatten. Varje år förbränns drygt 900 ton läkemedel, inklusive förpackningar. Ta gärna upp exemplet med hormoner från p-piller. Överskottshormoner kommer genom urinen ut i sjöar och vattendrag, eftersom reningsverken inte helt rår på dessa typer av ”avfall”. Hormonerna har sedan visat sig göra fiskar enkönade och alltså omöjliggöra deras fortplantning.

Dosera rätt Det blir inte renare för att man överdoserar - bara dyrare! Ta reda på vattnets hårdhet Om det inte är folk från dessa orter som ska lyssna på dig så kan du lätt få fram rätt siffror från vattenverket i den aktuella kommunen. Tips! Rita en linje med en vattenfast penna på maskindiskmedels- och tvättmedelsskopan vid rätt dosering, så ser man lätt hur mycket man ska mäta upp.

Varumärkningar Svanen Bra Miljöval – Falken KRAV Rättvisemärkt FSC Farosymboler Svanen: SIS miljömärkning. Märker papper, färger, tvättmedel osv. SIS märker också med EU-blomman men den är ganska ovanlig i handeln. Bra miljöval-falken: Är Naturskyddsföreingens märkning av tex tvättmedel, textilier, tvål osv. KRAV: Märkning av livsmedel som odlats utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Animaliska produkter kommer från djur som levt/lever under lite justare villkor, t ex med uteviste, och som äter ekologiskt odlat foder. Rättvisemärkt/Fairtrade: Är en social märkning och i det allra flesta fall också innebär en miljömässigt bättre framställning. FSC: Är en märkning av miljöanpassat skogsbruk. Farosymboler: Är till skillnad från de andra en negativ märkning. Beskrivs på nästa sida.

Farosymboler Obligatoriska på kemikalier som är farliga för miljön och hälsan. Symbolen är svart på orange botten. Det finns en rad olika farosymboler t ex denna med en död fisk och ett träd som betyder att innehållet i produkten är miljöfarligt. Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida.

Barnvårdsprodukter I schampo, tvål, tvättservetter och oljor kan det finnas kemikalier som är både miljö- och hälsoskadliga. Foto: J. Malmström Läs mer på Faktabladet. Använd bara miljömärkta produkter. Tvätta inte med tvål och schampo i onödan. Undvik engångstvättlappar.

Tandkräm utan Triclosan Triclosan är ett bakteriedödande ämne. Var fjärde tandkrämstub som säljs innehåller Triclosan. Triclosan är giftigt för vattenlevande organismer och det bryts inte ner fullständigt i reningsverken. Exempel på en kemikalie som man lätt kan undvika! Var uppmärksam på andra produkter som Triclosan börjar dyka upp i t ex smink och sportkläder.

Klorin Använd inte produkter som innehåller klorföreningar. Dessa bildar lätt svårnedbrytbara organiska klorföreningar. Välj istället: - För desinfektionseffekt: Javex eller Blekrent Båda är baserade på peroxid. - För missfärgad vittvätt rekommenderas Remol. (verksamma beståndsdelen är en svavelförening) Ännu en kemikalie som vi gott kan vara utan.

www.fa21.se Vill du veta mer? E-post: kansliet@fa21.se Tel: 0220-395 93