Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.1.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
RYMDEN.
Advertisements

KLIMAT.
Fem goda vänner på äventyr De fem goda vännerna träffades varje dag och hittade på nya bus. Den här dagen hade myggan en idé. ”Jag vet, vi flyger till.
Det första du bör göra är att rita horisonten
easyresearch. se/s. asp Varför?
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 4. I detta bildspel ska vi städa av ett stopp i ett mangroveträsk och sedan runda udden på Baja California.
Stockholm Selections Stockholms Södra Skärgård
Dubai "En annan värld".
Bildspel om våra fjärilslarver
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida” December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida”
Hur kraft och yta samverkar
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 13 December 2009 bildspel nr. 13.
Geografiska begrepp svåra ord
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Fladdermöss Av Bengt-Erik Engholm Fladdermöss finns överallt men de är hemliga och spännande. Det finns superhjältar som klär ut sig till fladdermöss.
Inte Barbuda denna gång utan: Bermuda. Efter lite knappt åtta dygn till havs kommer vi fram till Bermuda. Bermuda Harbour Control ger oss tillstånd att.
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Hejsan! Nu har vi korsat en liten snutt av den hiskeliga Atlanten och landat på Nordirland.
Engelska kanalen bjuder på en mäktig fem meter hög dyning och efter en spännande natt siktar vi Bretagne på den franska atlantkusten. Vi lägger oss i Camaret.
Flickan på tavlan Av Rebecka Åhlund
Projekt pinnar.
Kronologiskt: Här kommer nästa bildspel: Canouan och Mustique är mindre öar och St Vincent är den största, själva huvudön, i Grenadinerna.
280 Nm Nordsjön. Here we come!. Det börjar riktigt bra men sedan blir vi lite gröna båda två. Tja, det är väl bara att bita ihop och hoppas att det är.
Halloj igen! Här kommer lite försenade bilder från ett kort stopp på Dominica, ett lite längre på Iles des Saintes och ännu ett kort på Guadeloupe.
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 12 December 2009 bildspel nr. 12.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 9. Karta mm Nästa stopp Socorro. 60 Nm tillbaka igen.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 5. Hej igen! Nu är det dags för det utlovade korallrevet i bilder.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 8. Nu lämnar vi San Benedicto och seglar västerut ca 70 Nm till Roca Partida.
”Att läsa mellan raderna”
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 10.
Fotoalbum med bilder från vårt lägenhet i Park Avenue, Peking 2011/2012.
Hejsan! Nu har vi kollat in St Lucia under drygt en vecka. Vi har gjort tre stopp. Soufriere i söder, Marigot Bay ungefär mitt på och nu senast Rodney.
Frankrike Efter 11 dygn till havs, varav de sista 4 i kuling på Biscaya, kommer vi trötta, kalla och blöta fram till Camaret sur Mer i Bretagne.
Explorer of Sweden November 2009 Bildspel nr. 6. Efter tio dagar utan att sätta en fot iland känner alla ett uppdämt behov att partaja loss ordentligt.
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
Spanien ligger framför oss. Här finns mycket att upptäcka må ni tro!
Jag vill gärna att du kommer över på en liten afterwork-öl, ta gärna med dig familjen eller några vänner och titta in.
Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.2.
Skeppohoj! Här kommer ett bildspel igen. Nu har vi tagit oss upp till Antigua där det denna vecka är Antigua Classic Yacht Regatta. Massor med fina båtar.
Isla de Coco. Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Gunther tyckte oxå det war wunderschön att vara framme ! Våra två ankringsplatser.
Madeira – Graciosa - Lanzarote 
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Sektorn för Socialtjänst
Vad är du för typ av person?
Workshop inför Projektet
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Marcus berättar lite om sig själv
LAND I SIKTE!!! Efter 28 långa dagar till havs är vi äntligen framme i Karibien och här kommer storyn om hur vi tog oss hit.
Historien om hur Anna & Martin seglar till Karibien.
Hejsan! Nu har vi varit några veckor på Trinidad. Vi har bland annat roat oss med några djungelturer men kanske framför allt med den stora karnevalen.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Ex 1: Jag vaknar av att något surrar runt mitt ansikte. Klart irriterande, men ändå en gammal känsla av härlig sommar och minnen från sommarstugan börjar.
Stjärnorna, faller i natten nu
Halloj! Hoppas att allt är bra med er där hemma. Här borta hos oss är det ungefär som vanligt. Vi har bytt Grenadinerna mot St Lucia och jobbar oss sakta.
Den magiska dörren.
DEN MAGISKA DÖRREN.
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
STRÖMSEGLING LL
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Halloj igen! Här kommer lite bilder från Teneriffa. Bläddra med piltangenterna som vanligt.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
MAKTLEKAR.
Bilresan till fjällen. Hos familjen Förberedd: ”Imorgon ska vi åka till fjällen och då måste vi förbereda oss. Det är bra att titta på väderleksrapporten.”
Lite fredagsmys vecka.... BE ® BrucElvis
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Presentationens avskrift:

Anna & Martin seglar i stilla havet Oktober – December 2009 Bildspel nr.1

Regnet öser ner när vi lämnar Linköping men vad gör väl det när man ska ut på äventyr. I bilen råder i alla fall inga sura miner  Hihi… Håhå…

Med ett par raska kliv tar vi oss snabbt till San Francisco via Frankfurt och Washington.

I San Francisco mönstrar vi på Explorer of Sweden som är en 57 fot lång segelbåt i stål. Oscar Daniel Niklas Björn David Frida Kort bakgrund: Explorer ägs av Ola Skinnarmo som använt båten till att segla nord- ostpassagen i sommar. Nu ska båten seglas hem igen och det är där vi kommer in i bilden. Med på resan är även Niklas, vår Über-skeppare och gourmétkock. Daniel, världsvan seglare och fiskexpert. Oscar, seglare och förste rorgängare. David, fiskexpert och dive master. Björn, expert på sextanter och brandsläckare och Frida, brandingenjör och ostindienseglare. Ett glatt och trevligt gäng. Frida byter av Björn i Los Angeles.

Vi ser det som ska ses och gör det som ska göras innan vi kastar loss från San Francisco och sätter kurs söderut. På vägen ut seglar vi förbi den legendariska fängelseön Alcatraz och vidare ut under Golden Gate bron.

Under natten seglar vi ned mot Monterey Bay som lär ha ett akvarium av världsklass enligt våra marinbiologer David och Daniel. Det blåser relativt hårt och vi rullar fram i en fyra meter hög dyning. Man får hålla fast sig i kojen när man ska sova. Drömläge för sjösjuka men vi har knaprat i oss varsitt mirakelpiller och det är faktiskt ingen i besättningen som blir dålig trots att vi är fyra nya medlemmar utan ingungade sjöben. Martin och Anna kör hundpasset mellan 24:00 och 04:00. Det blåser friskt men vinkeln är fördelaktig och vi gör fin fart.

En ny dag gryr. När vi vaknar är vi redan framme i Monterey Bay. Solen skiner och det är vindstilla. Vi ankrar upp i bukten. Efter frukost sjösätter vi jollen och bränner in till land för att kolla in det berömda akvariet.

Akvariet är verkligen kanon! Det finns bl.a. ett gigantiskt akvarium med hela fiskstim, stora tonfiskar och t.o.m. en vithaj. Det växer palmer här. Det blir pluspoäng .

Akvarier i all ära men det finns spännande saker att titta på den verkliga verkligheten också. Vattnet i bukten sjuder av liv. Nästan överallt ser vi sälar, havsuttrar, pelikaner och sjölejon. Hundratals. Sjölejonen luktar väl som sjölejon gör mest: Sjölejon 

Monterey Bay • Santa Cruz • Ingen rast och ingen ro. Till kvällen lättar vi ankar och seglar vidare söderut mot Santa Cruz i Channel Islands National Park.

Nu följer ett par dagar med fantastiskt fin segling. Lätta vindar, solsken och en utspirad genaker tar oss på ett behagligt sätt mot vårt mål. Anna tar en solhöjd med sextanten.

Gött mos!

Solnedgång över Stillahavet

Under eftermiddagen andra dygnet dyker Santa Cruz upp i horisonten.

Vi ankrar upp i en vik på Santa Cruz nordvästra sida. Solen håller på att gå ned men vi bedömer att vi ändå hinner med att bestiga en av de högsta topparna innan det blir mörkt.

Till topps! Anna och Oscar är först på plats.

Santa Cruz är ett månlandskap utslängt i Stillahavet. Här växer bara små torra buskar, kaktusar och andra riktigt stryktåliga växter.

Explorer of Sweden Santa Rosa

Niklas pallar kaktusfikon med fara för sitt eget liv… …som Anna lagar en paj på. Dagens visdomsord: Det finns jättemånga taggar på ett kaktusfikon!

Nej, nu är det snart mörkt. Full gas tillbaka ut till båten. Våra magar kurrar. Brakmiddag ska tillredas .

Ny dag, nya äventyr. Vi börjar med ett dygns segling ner till Santa Catalina Island därvi ankrar en natt i Two Harbours innan vi drar vidare runt hörnet och turisthålan Avalon där Björn mönstrar av och Frida mönstrar på. Därefter ett dygns segling till San Diego där vi ska klarera ut innan det är dags för Mexiko.

Santa Catalina i solnedgång. Klippig månlandskapsö även denna.

Men hallå! Det skulle ju ligga en skyddad hamn här. Detta är ju bara branta klippor. Var är den någonstans? När vi rundar den branta klippan vid pilen dyker Two Harbours upp.

Vår ankring Vi irrar genom mörkret och hittar faktiskt en hygglig restaurang som serverar både bisonburgare och kall öl. Restaurangen är enorm i förhållande till antalet innevånare. Ett gammalt svartvitt foto på väggen förklarar varför. Ön ligger på dagstursavstånd från LA. Kyparen upplyser oss om att det finns vilda bisonoxar på ön. Han råder oss att inte gå för nära. Promenaden tillbaka till jollen blir plötsligt mer spännande än åt andra hållet…

En ny dag gryr och dimman lättar över Santa Catalina. Dagens mål är att runda södra änden av ön och leta upp huvudhålan Avalon.

Avalon är en riktig turistfälla men tillgången på palmer är god vilket alltid ger pluspoäng. Vi är bekväma och lägger oss på en boj innanför vågbrytarna.

Hörru bartändärn’. Ro hit en ny omgång Wiky Wackers å fortsomfanskarregå. Sätt upp det på brandmännens nota. Rajraj… Det är lite off season och alla restauranger är inte öppna. Vi hamnar på ett halvsunkigt hak med en massa pensionerade brandmän som envisas med att bjuda på en förskräcklig massa drinkar. Det blir världens drag och vissa har lite ont i håret dagen efter, men det var det värt…

Jag tror att vi tar en liten paus här. Det finns mycket mer att berätta om vår första vecka men det kommer i bildspel nr. 2.