EN GEMENSAM EUROPEISK INTEGRATIONSPOLITIK – I SVERIGE?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Europeiska kommissionens förslag till:
Advertisements

Om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder
Disposition - Hållbar utveckling
Staten och det civila samhällets organisationer
Introduktion för nyanlända invandrare
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Kultur för alla – gäller det mig
European Commission Internal Market & Services DG 1 Förändrad revision i Europa: Perspektiv från EU’s kommission Stockholm,10 januari 2012 Paulina Dejmek.
Immigrant-institutet ¤ Immigrant-institutet är en frivillig organisation med syfte att vara ett nationellt forsknings- och dokumentationscentrum om invandrare,
LAG & RÄTT.
Fjärde Järnvägspaketet Förslag till ändring av direktiv om järnvägssäkerhet Susanna Angantyr och Folke Bark Arlanda
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Policy för miljö och hållbar utveckling
Välkommen till Mid Sweden European Office -
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
EU2020 och det svenska perspektivet
KULTURRÅDET/KULTURKONTAKT SVERIGE EU:s KULTURPROGRAM.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Utmaningar av etablerade gränser mellan discipliner
EU europeiska unionen.
Aktuella frågor på EU-nivå
Kommissionens arbetsprogram 2011 Presenterades den 3 november. Arbetsprogrammet tar upp huvudfrågor som ska prioriteras av kommissionen under Kommissionen.
Ungdomspolitiken i Sverige Ansvar nationellt: Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Ungdoms- och folkrörelseenheten Ungdomsminister: Nyamko Sabuni.
Synkroniserade insatser för barn och unga
Barn- och ungdomspolitiska utvecklingsprogrammet och ungdomsorganisationer Sini Korpinen Generalsekreterare Statens delegation för ungdomsärenden.
i kommuner, landsting/regioner
Barnrättsperspektiv på inflytande och delaktighet med underrubrik: Om barn och unga i fysisk planering – en fråga om social hållbarhet Gabriella Olofsson.
Ramverk för patientmedverkan
1 Polismyndigheten Gotland Polisens volontärer. 2 Polismyndigheten Gotland Vår vision Volontärverksamheten bygger på frivillighet och engagemang. Vår.
Lärarkompetenser 6 oktober 2014 Caroline Kearney Projektledare och utbildningsanalytiker.
One-stop shops i Europa Samordningen av sociala och arbetsmarknadspolitiska åtgärder Renate Minas, Docent, forskare, Institutet.
ECAR Vi får inte grepp om hela problembilden om vi inte frågar invånarna om deras erfarenheter - En analys av processen med ECAR-forskarcirklarna i Botkyrka.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Läroplansträff fritidshem
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
VÅR GEMENSAMMA EUROPEISKA INTEGRATIONSPOLITIK
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Vårträff för svensklärare den 7-8 maj Min bakgrund & erfarenheter Om vuxenutbildningen i Sverige Kommunal vuxenutbildning Eftergymnasial.
Regionkommittén. Regionkommittén (ReK) är ett rådgivande organ med uppgift att bedöma Europeiska unionens lagstiftning och politik ur ett lokalt och regionalt.
SAM-projektet Skaraborg Samhällsorientering Samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare.
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
ETT GEMENSAMT EUROPEISKT ASYLSYSTEM – VISION ELLER VERKLIGHET? ASYLMOTTAGANDE – SOCIAL OCH YRKESMÄSSIG INTEGRATION/RE-INTEGRATION ETT GEMENSAMT EUROPEISKT.
Leonardo da Vinci - partnerskap Ny möjlighet till europeiskt samarbete för yrkesutbildning.
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Europeiska Integrationsfonden för tredjelandsmedborgare.
Regionalpolitik EUROPEISKA KOMMISSIONEN December 2004 SV Förordningar 1 Sammanhållningspolitiken Kommissionens förslag till nya regler 14 juli.
Informatören ”Att förmedla information till olika grupper i samhället. Beslutsfattare,allmänhet och myndighet.
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Europeiska Integrationsfonden för tredjelandsmedborgare.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Helena Rojas, verksamhetschef
Vidgat deltagande Varför vidga deltagandet? En förändrad värld Legitimitet Finansiering.
Kulturpolitiskt förändringsarbete i 1990-talets Göteborg: Erfarenheter från ett avhandlingsprojekt Jenny Johannisson, Fil.dr Centrum för kulturpolitisk.
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
GLOBAL UTVECKLINGSPOLITIK GENOM ETT NORDISKT ÖGA.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Samverkan – att komplettera skolan Hur dokumenterar vi?
- En analys av processen med ECAR-forskarcirklarna i Botkyrka
EUs Kulturpolitik Kulturen i EU dokument—först 1992
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Presentationens avskrift:

EN GEMENSAM EUROPEISK INTEGRATIONSPOLITIK – I SVERIGE? GEMENSKAPENS – EU:s INTEGRATIONSPOLITIK GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER - CBP SVENSK INTEGRATIONSPOLITIK NTG-ASYL OCH INTEGRATION TEST…

EN GEMENSAM EUROPEISK INTEGRATIONSPOLITIK KOMMISSIONENS MEDDELANDE 2003 HAAG-PROGRAMMET 2004 HANDLINGSPLAN 2005 HANDBOK OM INTEGRATION 2004, 2006 ÅRSRAPPORT 11 GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER

EN GEMENSAM EUROPEISK INTEGRATIONSPOLITIK INFORMATIONS- OCH ERFARENHETSUTBYTE NATIONELLA KONTAKTPUNKTER WEBBSIDAN OM INTEGRATION EUROPEISKT INTEGRATIONSFORUM

GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER 1. Integration är en dynamisk dubbelriktad process med ömsesidigt tillmötesgående mellan alla invandrare och invånare i medlemsstaterna 2. Integration innebär respekt för Europeiska unionens grundläggande värderingar

GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER 3. Sysselsättningen är en väsentlig del av integrationsprocessen och är avgörande för invandrarnas delaktighet, för invandrarnas bidrag till värdsamhället och för att synliggöra dessa bidrag 4. Grundläggande kunskap om värdsamhällets språk, historia och institutioner är absolut nödvändig för integrationen. Att ge invandrarna möjlighet att förvärva denna grundläggande kunskap är viktigt för en framgångsrik integration

GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER 5. Utbildningsinsatser har avgörande betydelse för att göra invandrarna, och i synnerhet deras efterkommande, beredda att bli mer framgångsrika och aktiva deltagare i samhällslivet 6. Invandrares tillträde till institutionerna samt till offentliga och privata varor och tjänster på samma grund som inhemska medborgare och utan diskriminering har grundläggande betydelse för en bättre integration

GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER 7. Ofta förekommande samspel mellan invandrare och medlemsstaternas medborgare är en grundläggande mekanism för integration. Gemensamma forum, en interkulturell dialog, utbildning om invandrare och invandrarkulturer och stimulerande levnadsförhållanden i stadsmiljön ökar samspelet mellan invandrare och medlemsstaternas medborgare. 8. Utövandet av olika kulturer och religioner garanteras i stadgan om de grundläggande rättigheterna och måste tryggas, om utövandet inte strider mot andra okränkbara europeiska rättigheter eller den nationella lagstiftningen.

GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER 9. Invandrarnas medverkan i den demokratiska processen och i utformningen av integrationspolitik och integrationsåtgärder, särskilt på lokal nivå, som stöder deras integration 10. Att integrera integrationspolitiken och integrationsåtgärderna i alla relevanta politikområden och myndighetsnivåer och offentliga tjänster är en viktig faktor vid utformningen och genomförandet av den allmänna politiken.

GEMENSAMMA GRUNDPRINCIPER 11. Att utarbeta tydliga mål, indikatorer och utvärderingsmekanismer är nödvändigt för att anpassa politiken, utvärdera framstegen när det gäller integrationen och göra informationsutbytet effektivare.

SVENSK INTEGRATIONSPOLITIK ETABLERING I SVERIGE INTEGRATIONSPOLITISKA MAKTUTREDNINGEN DET BLÅGULA GLASHUSET ÖVERENSKOMMELSEN RAPPORT INTEGRATION 2003, 2005 VILKA ÄR ANNORLUNDA? – OM INVANDRARES MÖTE MED SVENSK KULTUR PARLAMENTARISK KOMMITTÉ… ” I sammanhanget kan det också vara av intresse att göra vissa internationella jämförelser av myndighetsstruktur och organisering av integrationspolitiken främst i länder jämförbara med Sverige, i första hand inom EU.”

NTG-ASYL OCH INTEGRATION SVENSKA INTEGRATIONSPOLITISKA DISKURSER (utredningar, debatter, konferenser, forskning, politik, samtal) Den neoliberala/marknadsorienterade diskursen Den traditionella/sociala ingenjörsdiskursen Den postkoloniala/strukturorienterade diskursen

TEST… SITUATION TESTING? SPRÅKTEST? MEDBORGARSKAPSTEST? INTEGRATIONSTEST?

NTG-ASYL NYHETSBREV TEMA ASYL FÖRSLAG TILL NATIONELL POLITIK ETT FÖNSTER, ÖPPET MOT ALLMÄNHETEN KAMMAKARGATAN 41, STOCKHOLM WWW.TEMAASYL.SE