Ragnar Asker, Malin Halldin, Rebecca Keller, Maria Nelander

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

Arbetsmiljö Vad är det?.
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Sagan om den hungriga vargen
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Ny frikostighet Filipperbrevet. Paulus tar emot – och ger…  Tar emot Jesu tilltal  Ser klart  Får förlåtelse  Får förtroende.
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Patientenkät sommaren -13
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss Som var barn på 50-talet, 60-talet och 70-talet inte ha överlevt.
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lönar det sig med utbildning?
ÖPPNA JÄMFÖRELSER Trygghet och säkerhet ÖPPNA JÄMFÖRELSER Trygghet och säkerhet 2010.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Källbystugans kvalitetsarbete
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Les meilleures photos de
Åk 9 - året då det händer -.
Traktorer då och nu.
”Vården kände sig drabbad av mig och jag kände mig drabbad av vården”
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
Användning av skyddsutrustning
VIKTIGT! TAG DETTA BUDSKAP PÅ ALLVAR!
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Vad gör man vid skada/olycka?
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Repetition Östersjön.
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Max Wehlin Halmstads Kommun Oktober 2014
Utbildning brandskyddsombud vår 2011
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
UPPSATSSKRIVNING ENTRÉSKOLAN
Eva de Fine Licht Konsultationsinternat Ulricehamn april
Förberedelser för arbetet
Stig Dagerman Född 1923 i Älvkarleby (Uppsala län) Dog 1954 (tog sitt liv) Svensk författare och journalist Han var en av de mest framträdande författarna.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Behovsanalys och brukardialog 2011
Praktisk arbetslivsorientering
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Skolmiljö inflytande, stöd från lärare, mobbingförebyggande Skoljämförelser, 2012 (Ekebyhovsskolan åk 7, finns inte representerade. Ej heller Birkaskolan.
Ingrid Lindberg, Elin Carlson och Stefan Frisk Medicinkliniken Eksjö
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Anställningsintervjun
Idrottsskador Uppkomst och behandling
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
Undvik intervjumissarna
Lokalt exempel RSA & HP med helhetssyn
Vid en svår olycka måste vi ha hjälp av samhällets resurser
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Arbetsmiljöarbete Service- och bemötande
Sjukdomar och besvär.
Elev loggbok.
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Introduktion källkritik
Författare: Jimmy Lundberg & Anders Holmkvist
Presentationens avskrift:

Ragnar Asker, Malin Halldin, Rebecca Keller, Maria Nelander Kemiska olyckor Brand i batterilager Ragnar Asker, Malin Halldin, Rebecca Keller, Maria Nelander

Sammanfattning Hur går man tillväga vid en kemisk olycka? Hur förebygger man kemiska olyckor? Vad har vi för beredskap i Sverige idag? Hur sanerar man någon som exponerats för kemikalier? Vad betyder olika varningsskyltar? Vad spelar fredag den 13:e för roll?

Antal utsläpp av farliga ämnen per år i Sverige 2000 2001 2002 2003 2004 Antal utsläpp 1970 1910 1709 1569 1572 Döda 1 Svårt skadade 4 2 3 Lindrigt skadade 82 74 22 44 38

Bakgrund Fredagen den 13 juli 2001 Brand i batterilager i Landskrona Semesterstängt Villaområde 1 km söderut Släckningsarbete under 2 dygn Förorenat grundvatten Efter 2 dygn: sand

Syfte Att öka förståelsen för beredskap inför och hantering av kemiska olyckor genom att beskriva och analysera en reell händelse som har hänt i Sverige inom de fem senaste åren samt beskriva två fiktiva omhändertagande av personer i ovanstående fall.

Material och metod Författarna har gjort en sökning på Internet och Räddningstjänstens hemsida för att finna en färsk händelse om kemiska olyckor. Dessutom har genomgång av tidningar, videomaterial, kursmaterial och två telefonintervjuer med personal från Räddningstjänsten gjorts.

Fall 1 En nyfiken journalist har kommit in på avspärrat område och snubblat i det förorenade vattnet. Från knän ner till fötter, samt händer har kommit i kontakt med vattnet. Det har också stänkt i ögonen. Det tar några minuter innan det upptäcks att han blivit utsatt.

Resultat Ring ambulans Våtsanering Skyddskläder Varmt vatten och tvål Duschas två gånger – noggrant Kläder i vit plastsäck: ”smittfarligt” Ögonskölj NaCl i 15 min, annars ljummet vatten Syrgas Registrera personen innan ambulansfärd

Sjukvårdarnas ansvar Medicinsk behandling av sanerade personer Övervakningsplatser Får ej beträda riskområdet Ska känna till vilka farliga ämnen som finns i området

Skyddsutrustning c-underställ Kemskyddsdräkt med andningsskydd

Fall 2 Många anländer till akuten pga. svår hosta och huvudvärk från bostadsområdet Örja. De har inte hört varningsinformationen under natten, och har sovit med öppna fönster (vinden hade vänt under natten och fört med sig rök över bostadsområdet). En del har t.o.m. gått ut på morgonen utan att veta om varningen, och har på så sätt fått i sig röken. De är uppskakade och oroliga.

Resultat Syrgas Bronkdilaterande medel Krishjälp (POSOM-grupp) kallas till akuten Information

Förebyggande/Beredskap Samverkan mellan olika instanser NBC-utbildningar KBM (Krisberedskapsmyndigheten) Lagar och regler Kunskapscentrum för toxikologi Tullen

Skyltar

Diskussion

Slutsatser Nu har vi fått belägg för att Fredagen den 13:e är en extra riskfyll dag och nu kan vi nästan allt om katastrofberedskap/;).

Omnämnanden Jerker Sturedahl som vigt sitt liv till räddningstjänsten och frikostigt delade med sig av sin breda kunskap. David Högberg som svarade på våra dumma frågor trots att han var involverad i ett larm simultant med vår telefonintervju, han bevisade då värdet av att hålla sig lugn och professionell även när han blev utsatt för dessa extrema påfrestningar, starkt jobbat. John Harrysson för nackmassage när arbetet var som mest krävande.

Sanningen Det visade sig att branden i batterilagret var anlagd för att mörka ett utsläpp av kemiska korallhajar för att dölja existensen av dem så sändes det ut nanorobotar för att terminera dem, då detta misslyckades ville man prova termisk krigföring genom att självantända avloppssystmet med lysiner, dock ökade detta bara metabolismen hos dem, då kom man på den sista desparata åtgärden genom att skapa irreversibla gälskador med sandkastarvapen vilket verkade lyckas, dock påstås att en kemisk korallhaj hade skymtats nära Barbados yachtclub och allt detta började Fredagen den 13:e…

En av Sveriges mest nyskapande filmer någonsin Reklam Storm Ett sanslöst stycke film En av Sveriges mest nyskapande filmer någonsin

The End