Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Författare: Jimmy Lundberg & Anders Holmkvist

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Författare: Jimmy Lundberg & Anders Holmkvist"— Presentationens avskrift:

1 Författare: Jimmy Lundberg & Anders Holmkvist
Brand i byggnad Författare: Jimmy Lundberg & Anders Holmkvist

2 Ängkärrsgatan 13f i Hofors
27 december 2018 Ängkärrsgatan 13f i Hofors

3 Insatsens händelseförlopp
27 december 2018 Insatsens händelseförlopp Larm inkom om brand i byggnad i Hofors till SOS-alarm lördagen den 24 november 2012 klockan 13:51:50. Larmet inkommer från den boende i lägenheten som uppger att det är värmeljus som orsakat branden. Klockan 13:52:45 larmas Gästrike Räddningstjänst och station Hofors. När FIP i Hofors kommer fram till platsen klockan 13:58:33 så meddelar han att det är kraftig rökutveckling från den östra ytterlägenheten i radhuset. Vid en närmare kontroll så visar det sig att det brinner i ett rum 1 trappa upp med mycket stor rökutveckling.

4 27 december 2018 FIP bestämmer sig för att använda en brandsläckningsgranat i ett försök att vinna tid innan övrig personal hinner fram till platsen. Då den övriga personalen som inte har beredskap i Hofors, har utbildning på brandstationen så ber FIP att ett totallarm dras för att snabbt få dessa till brandplatsen då läget inte är under kontroll. Då IB inte vet vilken effekt ett totallarm får så larmas även Storvik med släckbil och ett höjdfordon från Sandviken. Totallarmet har lyckad effekt och 18 brandmän är mycket snabbt på plats.

5 27 december 2018 Efter ca 5 minuter så går rökdykarna in i byggnaden och man upplever då att branden avstannat och det endast är varmt i rummet. Branden i rummet har mer eller mindre slocknat med hjälp av släckgranaten. Det som brunnit är ett draperi som hängde bakom byrån med värmeljuset på. Därifrån har branden spridit sig till den garderob som draperiet täckte. Därefter vidare in i garderobens övre del till ett schakt med ventilationsrör och därifrån en genombränning till vind och badrum. Arbetet inriktar sig på att begränsa spridning till vinden.

6 27 december 2018

7 27 december 2018 För att förhindra och begränsa spridning så använder man sig av CAFS som släckmedel. Detta lyckas man fullt ut med och inga andra lägenheter får skador. Insatsledaren som kommer till platsen kan stötta räddningsledaren genom att sköta det praktiska med sanering och kontakter med försäkringsbolag. Tidigt lyckas man få kontakt med försäkringsbolag som genast tar tag i saneringsarbetet och hjälp med boende för den drabbade bostadsrättsinnehavaren. Saneringsfirman OCAB var på plats innan räddningstjänsten avslutade sitt arbete med en sista kontroll med värmekamera.

8 27 december 2018 Vid 18-tiden är FIP:en i Hofors på brandplatsen, där saneringen var i full gång utan att se något misstänkt. Under söndagen fortsatte saneringen och på måndagen var länsförsäkringars representant Jens Svennson på plats och besiktade skadorna tillsammans med bostadsrättsinnehavaren och OCABs arbetsledare bland annat i det brandskadade rummet utan att märka någonting misstänkt. På tisdagen den 27 november var bostadsrättsinnehavaren ute och rastade sin hund och passerade då radhuslängan. Hon känner då att det luktar rök och öppnar sin lägenhetsdörr och finner rök i lägenheten. Hon tar kontakt med sos-alarm och meddelar att räddningstjänsten måste komma men att det ser lugnt ut. Det visar sig att det kolar lite runt en golvbjälke ca 1,5 meter från där branden startade. Varför det börjar ryka från golvbjälken är okänt

9 27 december 2018 Vid det tillfället är det en granne som blir så skärrad och upprörd över brand nr 2 att en polisanmälan senare upprättas mot räddningstjänsten. Polisanmälan gäller vållande för fara för annan. Polisanmälan läggs senare ned då det inte fanns grund för anklagelserna.

10 Avgörande faktorer för insatsen
27 december 2018 Avgörande faktorer för insatsen Ø Att branden upptäcks tidigt gör att branden inte hinner sprida sig för mycket. Ø Att första befäl på plats (FIP) använder en brandsläckningsgranat. Ø Att förstärkningar fanns på station samt att de larmades i tidigt skede. Ø Att man lyckas få stopp på spridningen över vinden bla med hjälp av CAFS.

11 Slutsatser för insatsen
27 december 2018 Slutsatser för insatsen Ø Att räddningsarbetet genomförts med mycket lyckat resultat. Erfarenhetsåterföring Ø Gästrike Räddningstjänst bör fortsätta använda och utvärdera brandsläckningsgranaterna och CAFS-sytemet då de verkar fungera alldeles utmärkt. Ø Gästrike Räddningstjänst bör utöka sitt arbete med återbesök och information till drabbade vid olyckor för att underlätta deras bearbetning av vad som hänt.


Ladda ner ppt "Författare: Jimmy Lundberg & Anders Holmkvist"

Liknande presentationer


Google-annonser