Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
VårfruskolansVårfruskolans TemaKretsloppTemaKretslopp.
Advertisements

Hållbar utveckling på med.
Klimatförändringarna är vårt största miljöhot
Nedbrytning av plast i Naturen
Tips när du planerar måltider
Passivhus.
E N DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG. SAMHÄLLSENGAGEMANG OCH HÅLLBARHET  CSR - Självklarhet och en konkurrensfördel  Bra sätt att sprida vårt goda namn.
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
Water is life! Av Alex H och Alex C.
Välkomna! Anna Bäckstäde Energi- och klimatrådgivare i Gotlands kommun
Avd för Energi- och Miljö
hållbar utveckling över gränserna
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Hållbara kliv – energiutmaningen ÅK 5 besöker VEAB under läsåret Hur går det till för att 7500 bostäder ska få värme till sina hus?
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Unga i Piteå granskar måltider
Nya Malmsjö skola och förskola – Hållbar utveckling!
Vår hållbara skola.
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el? Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning och el Jämföra kostnaderna och miljöpåverkan.
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Sveriges första miljöcertifierade passivhus I Sverige enl Energimyndigheten för passivhus byggas i Umeå och det görs av framtidens branschfolk: eleverna.
Energiteknik Teknik direkt s
Demokrati och hur Sverige styrs
Jag valde Göteborg för att jag tycker det är roligt där.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Energikällor.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
HSB BÅTEN 2011 Roland Jonsson Energichef HSB Riksförbund.
MILJÖ.
Mat och klimat.
Här presenterar vi en enkel och bra idé för att spara på vår miljö.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Mat.
Inför prov 1 i Energiteknik
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Lönsam energieffektivisering LÖNSAM ENERGIEFFEKTIVISERING Galären och hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt,
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Klimatförändringarna
Nybyggnation med låg energianvändning
Mat.
Energiteknik Teknik direkt s
Material. Mål om pappersanvändning Allt papper som köps in och används på skolan ska vara återvunnet för att det minskar uttaget av naturresurser och.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
EN DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Material. Pappersanvändning Allt papper som används på skolan ska vara återvunnet för att det minskar uttaget av naturresurser och behöver inte lika mycket.
Vår hållbara skola. Vi kommer att ta upp: Grön el Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning av vatten och el Vad vi har valt.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Material. Mål om pappersanvändning Allt papper som används på skolan ska vara återvunnet för att det minskar uttaget av naturresurser och behöver inte.
ÅTERVINNING ÅTERVINNER DU?.
Hållbar utveckling - förmåga 1 i biologi.
Miljökollen Ett projektarbete av Sara Roxbo, Sandra Strömstedt & Maja Sjöquist Nv3a.
Exempel på elevsvar uppgift 1
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Min friggebod Skiss i 3D Miljö/omgivning Vad den ska användas till Material Motivera materialval Jämför med ett annat material, varför är ditt val bättre?
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Uppsalahems arbete med miljö och energifrågor. Innehåll ●Bakgrund ●Energistrategi ●Målsättningar ●Energiplaner ●Resultat ●Så viktig är energistatistiken.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Minska matavfall i skolorna
Hybricons miljö bussar hur är dom miljö vänliga?
1899 För en hållbar framtid.
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
- en presentation.
Vilka är vi och vad vi gör
Vi har alla ett ansvar för miljön
Nationella provet i fysik
Presentationens avskrift:

Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan

Våra fem viktiga prioriteringar Energi Byggnad Inköp Återvinning Undervisning

Energi Värme Varmvatten Elektricitet Skolan är byggd med passivhusteknik. Då behövs ingen värmeanläggning till skolan. Varmvatten Våran skola har solfångare till att värma upp vattnet Elektricitet Vi valde att använda vattenkraft för att täcka användningen av elektricitet.

Byggnad Isolering Passivhus Ventilation Fönster Två våningar Vi valde att använda Passivhus, som är ett bra alternativ till byggteknik. Fönster Vi kommer ha stora fönster mot syd och inga fönster mot norr. De fönster som finns kommer att vara energifönster. Isolering Om vi har en bra isolering, så behöver vi bra ventilation Ventilation Ventilationen måste fungera optimalt och då har vi valt att använda värmeväxlare som ventilationsteknik (den använder 70% av värmen i luften). Två våningar Att ha två våningar gör att värmen stiger uppåt och man behöver inte lika mycket energi till uppvärmning.

Inköp Mat Arbetsmaterial Ekologisk, närproducerad och vegetarisk mat tycker vi är viktigt att det finns i våran skola. Eftersom vegetarisk mat ligger längre ner i näringskedjan är det mer energisparande. Arbetsmaterial Vårat mål med allt material som används av elever och lärare är att man kan återanvända så mycket som möjligt. Detta gör att man hjälper miljön och skolan att spara pengar.

Återvinning Det kommer finnas en källsortering utanför skolan där allting kommer källsorteras. Sedan kommer det skickas vidare till en återvinningscentral. Det kommer också finnas en kompost utanför skolan där all mat kommer komposteras. Det kommer finnas en låda i varje klassrum där man kan lägga papper som ska återvinnas.

Undervisning För att elever ska få en uppfattning om hur man kan påverka miljön, tycker vi att det är viktigt att man får undervisning om det i skolan. Skolan ska ha projekt om klimat och miljö, där eleverna får fördjupningsområden. I undervisningen ingår det även att alla elever och lärare ska få gratis busskort, så att alla kan åka kommunalt. Det är en transporterings- möjlighet som inte släpper ut så mycket koldioxid.

Slutsats Vår skola ska vara så hållbar som möjligt och skolan ska vara ett bra föredöme för alla andra skolor som byggs. Skolan kommer kosta väldigt mycket pengar att bygga upp, men det lönar sig i längden för ekonomin och miljön. Våran skola är en bra skola för miljön, ekonomin och utbildningen.